16 Ιουλίου, 2020

Αλμυρίκι. Τα αλμυρίκια είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά χόρτα!!!!


Τα αλμυρίκια είναι πολύ νόστιμα και υγιεινά χόρτα

 

Έχει βιταμίνες C και Ε, περιέχει ιώδιο και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.


Tο αλμυρίκι ή αρμυρίκι ή βρέζι ή αρμύρα ή μέρικος ή Ταμαρίς ή Tamarix αποτελεί γένος αγγειόσπερμων, δικότυλων φυτών, που ανήκει στην τάξη των Ιωδών, στην οικογένεια των Ταμαριδοειδών.

Είναι δενδρύλλια που βρίσκονται αυτοφυή σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, κοντά σε παραλίες, όχθες ποταμών και ρέματα που ο υδάτινος ορίζοντας είναι υφάλμυρος.

Τα αλμυρίκια συνοδεύουν τέλεια θαλασσινά, γαρίδες, ψητές σαρδέλες, αλλά και γαύρο ή και οποιαδήποτε τηγανητό ψάρι.

Ξεχωρίζουμε τα μαλακά φύλλα και τρυφερά βλασταράκια και τα ρίχνουμε στο βραστό νερό.

Τα βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν

Ρίχνουμε αλάτι και στο νερό που βράζει και μετά πάλι λίγο και στο πιάτο.

Σερβίρεται με λάδι και φρέσκο λεμόνι, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και κάππαρη.



Το χαμηλο φυτο αυτο, βγαινει διπλα στην αλμυρα της θαλασσας και αλλοτε το χτυπα το κυμα πανω στην αμμο, αλλα ενδεχεται και να φυεται και σε αποσταση εκατο μετρων απο τη θαλασσα χωρις να το χτυπα το κυμα.

Τα αλμυρικια η αλμυρα θα τα δειτε πια και στις λαικες αγορες, αλλα δεν λειπουν παντως απο τις επλεγμενες ψαροταβερνες, και συνοδευουν τελεια εκλεκτικα θαλασσινα, γαριδες, ψητες σαρδελες αλλα και γαυρο στο σπιτι η και οποιαδηποτε τηγανητο ψαρι.

Απο τη φυση κοβουμε απο το φυτο τα κλαδια του, τα πλενουμε καλα και βαζουμε να βρασει το νερο και τα ριχνουμε περιπου για δεκα λεπτα μεχρι να μαλακωσουν.

Με τα δαχτυλα μετα τραβαμε αναμεσα στα δαχτυλα τα μαλακα φυλλα και τρυφερα βλασταρακια και κραταμε τα μαλακα μερη . Αν παλι θελουμε απο την αρχη, ξεχωριζουμε τα μαλακα μερη του φυτου και τα ριχνουμε στο βραστο νερο, και πεταμε τα σκληρα κλαρακια.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε εγγραφή και αφήστε μας το σχόλιο σας!!!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.