Αγριοκαστανιά θεραπευτικές ιδιότητες

Οικογένεια Ιπποκαοτανοειδών 

•Ιπποκαστανιά 

Ιστορία τον φυτού 

0 Caτolos Clusίus, ο κηπουρός του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού στη Βιέννη,


φύτεψε το πρώτο φυτό στην Ευρώπη. Το φυτό εισήθη στη Γαλλία το 1615 από την Κωνσταντινούπολη. Τον 17ο αιώνα, ο φλοιός και οι καρποί της αγριοκαστανιάς Θεωρούνταν αντιπυρετικά, κάτι που αναφέρεται σε πολλά συγγράμματα, και οι γιατροί της εποχής το συνιστούσαν ως υποκατάστατο της κιγχόνης. Την εποχή του Ναπολέοντα, και κυρίως κατά τον ηπειρωτικό αποκλεισμό, οι γιατροί αναγκάζονταν να χρη-σιμοποιούν αυτόχθονα είδη φαρμακευτικών φυτών και η αγριοκαστανιά απέκτησε ιδιαίτερη φήμη. Ωστόσο, η κιγχόνη συνέχισε να προτιμάται ως ασφαλέστερη, παρόλο που ήταν πιο ακριβή. Στη συνέχεια, οι αντιπυρετικές ιδιότητες της αγριοκαστανιάς επισκιάστηκαν από την ευρύτατα αναγνωρι-σμένη αποτελεσματικότητά της στις κυκλοφορικές διαταραχές. 

Βασικά συστατικά 0 φλοιός περιέχει τανίνες και μια κουμαρίνη, την εσκουλοσίδη. Οι σπόροι είναι πολύ πλούσιοι σε άμυλο και περιέχουν λιπίδια, φλαβονοειδή και τριτερπενικές σαπωνίνες, όπως αεσκίνη. Το περίβλημα των σπόρων της περιέχει προανθοκυανιδίνες. θεραπευτικέs ιδιότητεs 

• Οι καρποί συνίστανται για τις χρόνιες φλεβικές διαταρα-χές των άκρων όπως οι κιρσοί και τα «βαριά» πόδια. 

• Σε περίπτωση ύπαρξης αιμορροϊδων, ανακουφίζει από τον πόνο. 

• Καταπολευάτην κατακοάτηση νερού 

• Καταπολεμά την κατακράτηση νερού διανοίγοντας τα τριχοειδή αγγεία. 

• Η δράση της είναι πολύτιμη σε περιπτώσεις πυελικής συμφόρησης, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων που επηρεάζουν τον προστάτη. 

• Από τον φλοιό του φυτού παρασκευάζονται φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται σε μώλωπες και δερματικά προβλήματα που οφείλονται σε ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων. 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Τα κάστανα είναι πολύ Θρεπτικά και μπορούν να καταναλωθούν αν απαλλαγούν από τις τοξικές σαπωνίνες. Για τον σκοπό αυτόν οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής έβραζαν για πολλή ώρα τους σπόρους των διαφόρων τοπικών ειδών καστανιάς.

 ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; Η ονομασία «ιπποκαστανιά» οφείλεται στην παραδοσιακή χρήση της αγριοκαστανιάς στην Τουρκία και στην Ευρώπη για την ενδυνάμωση των άρρωστων αλόγων. 





η \ — / ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: Επειδή ο καρπός έχει πικρή γεύση, χρησιμοποι-είται κατά προτίμηση σε κάφουλεs ή σε δισκία αποξηραμένοs. Χρησιμοποιείται κατά των φλεβικών παθήσεων. • Κρασί από τον φλοιό. Μουλιάστε 30 με 60 γρ. φλοιού σε ένα λίτρο λευκό κρασί. Πιείτε ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα.' Ολα αυτά τα παρασκευάσματα είναι δυσάρεστα, γι' αυτό οι εμπειρικοί γιατροί απλώs συμβουλεύουν να κυκλοφορείτε με ένα κάστανο στην τσέπη. 

• ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: Αφέφημα από τον φλοιό. 50 γρ. φλοιού ανά λίτρο. Ωs αντισηπτικό σε άσχημεs πληγέs. Το ίδιο αφέφπμα χρησιμοποι-είται σε μορφή λοσιόν και σε μορφή υποκλυσμού κατά των αιμορ-ροίδων, αλλά και σε ενέσιμη μορφή για την πυελική συμφόρηση στιs γυναίκεs. 



Σχόλια