Σέσκουλο εκτός από τις γαστρονομικές του αρετές διαθέτει και ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες.

• Σέσκλο • λαχανίδα  


Beta valgarίs Οικογένεια Χηνόποδιοειδών 


Σέσκουλο 


Ιστορία του φυτού 

Το σέσκουλο, ενώ Θεωρείται πρωτίστως λαχανικό, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, όχι όμως από τούς Ρωμαίους. 0 Πλίνιος, ο Κικέρωνας και ο Γαληνός το Θεωρούσαν βλαβερό και μόνο καλό για τα ανθέκτικά στομάχια των φτωχών. Η δημοτικότητά του όμως τον Μεσαίωνα αυξήθηκε. 0 Καρλομάγνος ζήτησε να καλλιεργείται στον κήπο τους και στους κήπους των μοναστηριών. Σε αυτή την περίοδο δημιουργούνται κάποιες πολύ νόστιμες συνταγές. Μάλιστα οι συνταγές της γαλλικής πόλης Αρράς εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι διάσημες, ενώ όλες οι βόρειες πόλεις της Γαλλίας άρχισαν να έχουν μια οδό «Σέσκουλου» όπου πωλούνταν λαχανικά. Παρόλο που η χρήση του φυτού εγκαταλείφθηκε τον 19ο αιώνα, το σέσκουλο εκτός από τις γαστρονομικές του αρετές διαθέτει και ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν στον τομέα της ιατρικής ήταν οι Άραβες, οι οποίοι έκαναν ενέσεις από χυμό σέσκουλου στα ρουθούνια ασθενών για να καταπολεμήσουν την επιληψία.. 


Βασικά συστατικά 

Το φυτό περιέχει βηταϊνη και μπετανίνη. Η ρίζα του είναι πλούσια σε σακχαρόζη. 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

  • ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ 

Είναι εύκολο να φτιάξετε ζωμούς και σούπες με 1 σέσκουλα και να εντάξετε το φυτό αυτό στα διατροφή σας, κάτι που θα «ενεργοποιήσει» το συκώτι σας και Θα βοηθήσει στην πέφη. 

  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: 

Ως κατάπλασμα από θρυμματισμένα φύλλα, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε λίγο αμυγδαλέλαιο. Καταπολεμά τα ελαφριά δερματικά προβλήματα 

θεραπευτικές ιδιότητες 

• Το σέσκουλο έχει αναζωογονητική, μαλακτική και καθαρτική δράση και είναι αποτελεσματικό σε φλεγμονώδεις παθήσεις τον ουροποιητικού συστήματος. 

• Η βηταϊνη ευνοεί την αναγέννηση των κυττάρων του ήπατος και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του λίπους. 

• Η μπετανίνη που επίσης περιέχει το φυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

• Για εξωτερική χρήση, από τα φύλλα του σέσκουλου φτιάχνουμε ένα κατάπλασμα που καταπραύνει τις πληγές και τα βρεφικά εκζέματα. 


Σχόλια