Χαρουπιά
Cerαtonia siligιιa
Οικογένεια Κυαμοειδών Ξυλοκερατιά
Ιστορία του φυτού:
Τα χαρούπια καταναλώνονται από τα αρχαία χρόνια από τους λαούς της Μεσογείου και είναι γνωστά για τις αντιδιαρροϊχές τους ιδιότητες. Οι Άραβες τα Θεωρούσαν εξαιρετικά μαλακτικά για τις Θωρακικές λοιμώξεις και τα συνιστούσαν σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα.
Βασικά συστατικά :
0 λοβός του φυτού περιέχει από 40°/ο έως 50% διαλυτικά σάκχαρα, κυκλιτόλη και περίπου 20°/ο τανίνες. Οι σπόροι του περιέχουν κόμμι, που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρού από
θεραπευτικέ ιδιότητεs:
• Το άλευρο του πολτού από χαρούπια χορηγείται για τη διάρροια σε βρέφη και μικρά παιδιά. Έχει, σε γενικές γραμμές, Θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Οι λοβοί του είναι πολύ γλυκοί και νοστιμότατοι για φαγητό ως έχουν. Σε ορισμένες καλλιεργούμενες ποικιλίες, αν σπάσεις ένα κλαδί τον φυτού, εκκρίνεται ένα παχύρρευστο υγρό σαν μέλι. Η γεύση του χαρουπιού θυμίζει σοκολάτα. Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η σκόνη χαρουπιού χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κακάο. Στην Ελλάδα παρασκευάζουμε ένα ψωμί σοκολάτάς, το οποίο γίνεται από αλεύρι χαρουπιού και αλεύρι σίτου σε ίσες ποσότητες. Από το χαρούπι γίνονται ακόμα και λικέρ.
Οι αλεσμένοί σπόροι του χαρουπιού χρησιμοποιούνται, βάση της νομοθεσίας της ΕΕ, ως πηκτική ουσία τροφίμων (Ε410) σε παγωτά, στη ζαχαροπλαστική και στο βρεφικό γάλα σκόνη. Άλευρο χαρουπιού χρησιμοποιείται επίσης στη σύνθεση των διαιτητικών τροφίμων, διότι, σε αντίθεση με το αλεύρι σιταριού, δεν περιέχει γλουτένη. Οι σπόροι του ήταν τα πρώτα «καράτια» στα κοσμηματοπωλεία της αρχαιότητας. Χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπο επειδή έχουν ομοιόμορφο βάρος (καράτι = 0.2 γρ.). Το κόμμι (κολλώδης ουσία) που παίρνουμε από τους σπόρους του χαρουπιού χρησιμοποιείται και στην κατασκευή χαρτιού, υφασμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ
• Εσωτερικά: Ω αφέψημα από αλεύρι χαρουπιού. Προσθέστε 50 γρ. σε Ι λίτρο νερό για τ° βρέφη έωs έξι μηνώγ και 100 γρ. ανά λίτρο για τα παιδιά άνω των έξι μηνών. Δρα κατά τηs διάρροιαs των βρεφών. Δώστε στο μωρό ποσότητα αφεφήματοs ίση με ένα γεύμα του.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Το χαρούπι οφείλει το παρατσούκλι του «ψωμί του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» σε έναν θρύλο σύμ-φωνα με τον οποίο ο προφήτης το έτρωγε κατά τη διάρκεια της ζωής του ως ασκητής στην έρημο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε εγγραφή και αφήστε μας το σχόλιο σας!!!