Χταπόδι πιλάφι
Υλικά
- 500 γραμμ. χταπόδι,
- 1-2 κουτ. της σούπας ντομάτα πελτέ ή ανάλογη φρέσκια,
- 250 γραμμ. ρύζι,
- 2-3 φλιτζ. του καφέ λάδι
- 6-7 κρεμμύδια ξερά,
- αλάτι,
- πιπέρι
Εκτέλεση
Παίρνουμε τους πλοκάμους (έτσι αναφέρει τα πλοκάμια η συνταγή της πολίτισας Λωξάντρας) και αφού τους πλύνουμε, τους βάζουμε 10 λεπτά της ώρας σε αλατισμένο νερό.
Μετά τους στραγγίζουμε και τους κόβουμε σε μικρό μέγεθος 2-3 πόντους.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με το λάδι και το κρεμ-μύδι ψιλοκομμένο, το τσιγαρίζουμε.
Όταν ξανθίσει, προσθέτουμε το ανάλογο νερό, τη ντομάτα λιωμένη ή αν είναι φρέσκια, περασμένη από το τρυπητό, το ανάλογο αλάτι και το πιπέρι κι τ' αφήνουμε να βράσει 20-2 λεπτά της ώρας.
Το δοκιμαζουμε κι άμα είναι καλά βρασμένο, ρίχνουμε και το ρύζι. - ανακατεύουμε, προσέχουμε τ νερό και τ' αφήνουμε να σιγοβράσει. Οταν ετοιμαστεί, το σερβίρουμε σε πιατέλα.
Σημ.: Γιατο πιλάφι, όπως και για το γιαχνί και στιφάδο, το χταπόδι πρέπει να είναι μεγάλο μ χοντρούς πλοκάμους.
Χταπόδι με μακαρονάκι
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι,
- 1/2 κιλό μακαρονάκι κοφτό,
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1 φλιτζ. χυμό ντομάτα,
- 200 γραμμ. λάδι,
- πιπέρι, αλάτι
- 1 φύλλο δάφνη
Εκτέλεση
Βράζετε το χταπόδι μέσα σε κατσαρόλα με λίγο νερό και ένα φύλλο δάφνη, 20 λεπτά. Το βγάζετε, το βάζετε σε τρυπητό να στραγγίξει και το κόβετε σε μικρά κομμάτια, 5 εκατοστών περίπου. Τρίβετε το κρεμμύδι και το σωτάρετε με το λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ρίχνετε το χταπόδι και το ζωμό που το έχετε βράσει, την ντομάτα, τ νερό που θα χρειαστεί για ν βράσουν τα μακαρόνια και τ αφήνουμε να βράσει 30 λεπτ ακόμα. Προσθέστε αν χρειαστεί και άλλο νερό. Ρίχνετε τα μακαρονάκια και τ αφήνετε όλα μαζί να βράσουν όσο χρειάζεται για τα ζυμαρικά
Το φαγητό αυτό σερβίρεται κι κρύο.
πηγή ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΩΞΑΝΤΡΑΣ
ΕΞΤΡΑ ΤΕΥΧΟΣ 990 ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε εγγραφή και αφήστε μας το σχόλιο σας!!!