Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα

Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα

Υλικά


  • 1 κιλό γαύρος 
  • 3-4 μεγάλες ντομάτες, ώριμες (για σάλτσα) 
  • 1 ντομάτα κόκκινη πολύ σφιχτή
  •  4-5 σκελίδες σκόρδο 
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος 
  • 250 γραμμ. λάδι ελιάς (α' ποιότητας) 
  • χυμός ενός ζουμερού λεμονιού 
  • αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τους γαύρους, κόβουμε και πετάμε τα κεφάλια μαζί με τα έντερα, τους πλένουμε και τους τοποθετούμε σε σειρές, σε ορθογώνιο ταψί. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε σε λεκάνη τις ντομάτες για τη σάλτσα. Ρίχνουμε στη λεκάνη και το λάδι, το μισό μαϊντανό, το σκόρδο κομμένο σε φετάκια, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο, τα ανακατεύ-ουμε καλά και περι-χύνουμε με το μίγμα τους το γαύρο στο ταψί. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊ
ντανό, στολίζουμε με φέτες ντομάτας και ψήνουμε στο φούρνο 15-20 λεπτά. Σημ.: Αντί για ντομάτα, μπορούμε να ψήσουμε το γαύρο στο φούρνο με λαδορίγανη, χυμό 2 λεμονιών και (προ-αιρετικά) ψιλοκομμένο σκόρδο.

Σχόλια