Σαρδέλες σε αμπελόφυλλα

Σαρδέλες σε αμπελόφυλλα 

Υλικά

• 1 κιλό σαρδέλες φρέσκες 
• 300 γραμ. φρέσκα αμπελόφυλλα 
• 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
• ρίγανη ή Θυμάρι
 • χυμό 1 λεμονιού 
• χοντρό αλάτι 
• πιπέρι (προαιρετικά) 

Εκτέλεση

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν και να στραγγίσουν. 
Πλένετε και καθαρίζετε τις σαρδέλες, αφαιρώντας τα εντό-σθια και τα βράγχια. Εάν θέλετε, αφαιρείτε και τα κεφάλια τους. 
Αλατίζετε τα φάρια, ρίχνετε εάν Θέλετε πιπέρι και τα αφήνετε να σταθούν για 20 λεπτά. 
Τυλίγετε μία-μία τις σαρδέλες με ένα αμπελόφυλλο ή εάν εί-ναι μεγάλο το κόβετε στη μέση. 
Τοποθετείτε τα τυλιγμένα ιμαράκια σε ταψί, τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Τα πασπαλίζετε με λίγο ακόμη χοντρό αλάτι και τη ρίγανη ήτο Θυμάρι και τα βάζετε στο φούρνο. 
Ψήνετε τις σαρδέλες σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου. Τις σερβίρετε ζεστές, με επιπλέον χυμό λεμονιού εάν θέλετε. 

πηγή: Νικ. Τσελεμεντές

Σχόλια