Κρεατόπιτα με μοσχαράκι

Κρεατόπιτα με μοσχαράκι 

Υλικά 

Για τη ζύμη 

300 γραμμ. αλεύρι 
150 γραμμ. βούτυρο 
ελάχιστο αλάτι 
1 ποτήρι νερό (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη ή φύλλο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 

200 γραμμ. κιμά ή ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας 
200 γραμμ. κιμά ή ιμιλοκομμένο χοιρινό 
200 γραμμ. συκωτάκια πουλιών (προαιρετικά
2 αυγά και 1 για το ψήσιμο 
1 φλυτζ. του τσαγιού βούτυρο λιωμένο 
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
2 κουτ. της σούπας μάίντανό ιμιλοκομμένο 
λίγη ρίγανη αλάτι, 
πιπέρι μοσχοκάρυδο 
1 φλυτζ. του τσαγιού νερό 
1 φλυτζ. του τσαγιού γάλα 

Εκτέλεση

Η ΖΥΜΗ 

Κάνετε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και ρίχνετε το αλάτι και το βούτυρο λιωμένο. Τα ανακατεύετε καλά και τα τρίβετε με τις παλάμες σας. Ρίχνετε το νερό σιγά σιγά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Αφήνετε τη ζύμη 
να «ξεκουραστεί» 30 λεπτά. 

Η ΓΕΜΙΣΗ 

Ανακατεύετε τα κρέατα με το συκώτι κομμένο σε μικρά κομματάκια, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένα, τη ρίγανη, το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο τριμμένο. Προσθέτετε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τα αυγά ολόκληρα και ζυμώνετε με το χέρι να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και ανοίγετε δύο φύλλα πάχους 3 χλστ. Το τοποθετείτε σε ταψί βουτυρωμένο ή σε φόρμα τούρτας. Προσπαθήστε ώστε το φύλλο να καλύψει όλη τη βάση και τα πλευρά του ταψιού και να περισσέψει μερικά εκατοστά σε όλη την περιφέρεια του ταψιού. Ρίχνετε τη γέμιση στο ανοιγμένο φύλλο και τη διπλώνετε με όσο περισσεύει από τα πλευρά. Σκεπάζετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο. Ενώνετε τα πλευρά. Με τη ζύμη που θα περισσέψει κάνετε μερικά σχήματα διακοσμητικά και στολίζετε την πίτα. Χτυπάτε το αυγό και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Τοποθετείτε το ταψί σε ζεστό φούρνο και το ψήνετε σε 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Μετά σκεπάζετε την πίτα με ένα χαρτί, χαμηλώνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και την ψήνετε περίπου τρία τέταρτα. Σερβίρεται ζεστή.

συνταγές της Λωξάντρας


Σχόλια