Ψωμί με καλαμποκάλευρο
ΥΛΙΚΑ (για 2 φραντζόλες)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα από το ζεστό νερό της συνταγής και διαλύουμε μέσα τη μαγιά με ένα πιρούνι. Σε μια λεκάνη ενώνουμε τα άλευρα, προσθέτουμε το αλάτι, το νερό με τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ενώνουμε τα υλικά και ζυμώνουμε, λαδώνοντας ενδιάμεσα τα χέρια μας για να μπορούμε να πλάσουμε πιο εύκολα τη ζύμη. Οταν αποκτή-σουμε ζύμη εύπλαστη και μαλακή, η οποία δεν κολλάει στα χέρια,τη σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, την κόβουμε στη μέση και πλάθουμε 2 φραντζόλες. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και τις βάζουμε μέσα, σε απόσταση μεταξύ τους, τις σκεπάζουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνου με το φούρνο στους 200° C και ψήνουμε τα ψωμιά για περίπου 40 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα χτυπάμε από κάτω. Αν κάνουν κούφιο ήχο είναι έτοιμα, διαφορετικά τα αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά επιπλέον. Τα βγάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Το καλαμποκάλευρο δεν περιέχει αρκετά γλουτένη. Ετσι, όταν Θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί καλαμποκίσιο, η συμμετοχή του καλαμποκάλευρου στπ σύσταση του ψωμιού είναι αρκετά μικρότερη από αυτήν του σταρένιου, ώστε να μη γίνει βαρύ και λασπώδες.
Ντίνα Νικολάου
ΥΛΙΚΑ (για 2 φραντζόλες)
- 800 γρ. καλαμποκάλευρο
- 1.200 γρ. αλεύρι μαλακό
- 40 γρ.. νωπή μαγιά
- περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα από το ζεστό νερό της συνταγής και διαλύουμε μέσα τη μαγιά με ένα πιρούνι. Σε μια λεκάνη ενώνουμε τα άλευρα, προσθέτουμε το αλάτι, το νερό με τη μαγιά και το υπόλοιπο νερό. Ενώνουμε τα υλικά και ζυμώνουμε, λαδώνοντας ενδιάμεσα τα χέρια μας για να μπορούμε να πλάσουμε πιο εύκολα τη ζύμη. Οταν αποκτή-σουμε ζύμη εύπλαστη και μαλακή, η οποία δεν κολλάει στα χέρια,τη σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, την κόβουμε στη μέση και πλάθουμε 2 φραντζόλες. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και τις βάζουμε μέσα, σε απόσταση μεταξύ τους, τις σκεπάζουμε με πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνου με το φούρνο στους 200° C και ψήνουμε τα ψωμιά για περίπου 40 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα χτυπάμε από κάτω. Αν κάνουν κούφιο ήχο είναι έτοιμα, διαφορετικά τα αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά επιπλέον. Τα βγάζουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
Το καλαμποκάλευρο δεν περιέχει αρκετά γλουτένη. Ετσι, όταν Θέλουμε να φτιάξουμε ψωμί καλαμποκίσιο, η συμμετοχή του καλαμποκάλευρου στπ σύσταση του ψωμιού είναι αρκετά μικρότερη από αυτήν του σταρένιου, ώστε να μη γίνει βαρύ και λασπώδες.
Ντίνα Νικολάου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε εγγραφή και αφήστε μας το σχόλιο σας!!!