Σταρένιο ψωμί
ΥΛΙΚΑ (για 2 φραντζόλες)
■ 1 κιλό καλής ποιότητας σταρένιο αλεύρι, για ψωμί
■ 1Υ2 φακελάκι (περίπου 12 γρ.) ξηρή μαγιά
■ 1 γεμάτο κουτ. γλυκού αλάτι
■ 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια μας (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί σιγά-σιγά μια σκληρή ζύμη. Υπολογίζουμε ότι συνολικά Θα χρειαστούμε όχι περισσότερο από 500 ml νερό, ανάλογα με το πόσο «τραβάει» το αλεύρι. Σε κάθε περίπτωση, το ρίχνουμε σταδιακά, ζυμώνοντας για να δούμε πόσο Θα χρειαστεί. Συνεχίζουμε το έντονο, δυνατό ζύμωμα με τα χέρια για 8- 10 λεπτά (ή για 5- 6 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να "ηρεμήσει" για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε φραντζόλα. Αν Θέλουμε μάλιστα, βάζουμε τις φραντζόλες σε δύο μακρόστενες, μέτριες φόρμες για κέικ, για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Αντί για φραντζόλες, μπορούμε να πλάσουμε δύο καρβέλια ή να φτιάξουμε ένα, μεγάλο. Κάνουμε μερικές παράλληλες χαρακιές στην επιφάνεια των ψωμιών ή 3-4 τρύπες, τα σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και τα αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. =εσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζουμε και για να δούμε αντό ψωμί είναι ψημέ-νο, το πιάνουμε με πετσέτα για να μην καούμε, το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε. Αν είναι ψη-μένο, Θα πρέπει να κάνει κούφιο ήχο. Αν δεν είναι έτοιμο, συνεχίζουμε το ψήσιμο γιαλίγαλεπτά ακό-μη.Το βγάζουμε και το αφήνουμενα κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Ντίνα Νικολάου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε εγγραφή και αφήστε μας το σχόλιο σας!!!