Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Σουτζουκάκια σμυρναίικα 

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά 
  • ψίχα από 2-3 φέτες ψωμί (2 ημερών) 
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκ.) 
  • 1 σκελίδα σκόρδο (τριμμ.) 
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο σκόνη 
  • αλάτι, πιπέρι, λίγο ξίδι 
  • ελαιόλαδο για τη σάλτσα 
  • 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκ. ή 1 κουτί ντοματ. κονκασέ 
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.) 
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (τριμμ.) 
  • 1/2 ποτήρι κόκ. ξηρό κρασί 
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη 
  • αλάτι, πιπέρι, κύμινο σκόνη 
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά) 


Εκτέλεση

 

1. Αφήνετε την φίχα του ψωμιού σε νερό να μουλιάσει και τη στύβετε καλά με τα χέρια σας. Αναμιγνύετε και τα υπόλοιπα υλικά του κιμά, ζυμώνετε να ανακατευτούν καλά και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια. Λαδώνετε πού και πού τα χέρια σας, για να μην κολλάει ο κιμάς. 

2. Τηγανίζετε με ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια να ροδίσουν καλά απ' όλες τις πλευρές, τα βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε να στραγγίσουν. 

3. Ετοιμάζετε τη σάλτσα; σε κατσαρόλα σοτάρετε με ελαιόλα-δο ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα ντοματάκια ή τις φρέκιες ντομάτες. Αλατο-πιπερώνετε τη σάλτσα, ρίχνετε το κύμινο, τη ζάχαρη και την αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει ελαφρά. 

4. Κατόπιν, ρίχνετε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και τα αφή-νετε να σιγοβράσουν, μια 20-25 λεπτά περίπου (προσθέ-τοντας λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί). 

5. Σερβίρονται ζεστά, με μαϊντανό φιλοκομμένο. 

Κλασικό πιάτο, λαχταριστό με ρύζι πιλάφι, κάποιο ζυμαρικό ή πουρέ πατάτας.

Νικ. Τσελεμεντες



Σχόλια