Κρεμμυδόψωμο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40', ΑΝΑΜΟΝΗ: 45', ΨΗΣΙΜΟ: 40" -45'
ΥΛΙΚΑ (για 2 καρβέλια - ή φραντζόλες)
■ περίπου 500 το! χλιαρό νερό
■ 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
■ 60 yp. ελαιόλαδο + 2 κουτ σούπας επιπλέον, για το τηγάνι
■ 360 γρ. ξερά κρεμμύδια, κατά προτίμηση κιτρινόφλουδα, που είναι γλυκύτερα), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
■ αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
■ 60 γρ. καστανή ζάχαρη
■ 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό, κίτρινο αλεύρι, για ζυμώματα και ψωμί)
■ 10 γρ. αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνουμε το μπολ κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις ροδέλες κρεμμυδιών και λίγο αλατοπίπερο. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμεmν καστανή ζάχαρη, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, στραγγίζουμε τα κρεμμύδια σε λεπτό σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τα 10 γρ. αλάτι, τα 60 γρ. ελαιόλαδο και το νερό όπου έχουμε διαλύσει τη μαγιά. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ελαστική και αφράτη. Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, πλάθουμε το καθένα σε φραντζόλα (ή σε καρβελάκι ή σε κουλούρα) και τα βάζουμε στο ταψί, αφήνοντας μια ασφαλή απόσταση μεταξύ τους καθώς θα φουσκώσουν Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα, το βάζουμε σε ένα σημείο προφυλαγμένο από ρεύματα αέρα και αφήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι τα ψωμιά να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αφαιρούμε την πετσέτα, χαράζουμε, αν θέλουμε, τα ψωμιά με παράλληλες, ρηχές τομές και τα ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν κυλά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Ντίνα Νικολαόυ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40', ΑΝΑΜΟΝΗ: 45', ΨΗΣΙΜΟ: 40" -45'
ΥΛΙΚΑ (για 2 καρβέλια - ή φραντζόλες)
■ περίπου 500 το! χλιαρό νερό
■ 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
■ 60 yp. ελαιόλαδο + 2 κουτ σούπας επιπλέον, για το τηγάνι
■ 360 γρ. ξερά κρεμμύδια, κατά προτίμηση κιτρινόφλουδα, που είναι γλυκύτερα), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
■ αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
■ 60 γρ. καστανή ζάχαρη
■ 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό, κίτρινο αλεύρι, για ζυμώματα και ψωμί)
■ 10 γρ. αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνουμε το μπολ κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις ροδέλες κρεμμυδιών και λίγο αλατοπίπερο. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμεmν καστανή ζάχαρη, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, στραγγίζουμε τα κρεμμύδια σε λεπτό σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τα 10 γρ. αλάτι, τα 60 γρ. ελαιόλαδο και το νερό όπου έχουμε διαλύσει τη μαγιά. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ελαστική και αφράτη. Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, πλάθουμε το καθένα σε φραντζόλα (ή σε καρβελάκι ή σε κουλούρα) και τα βάζουμε στο ταψί, αφήνοντας μια ασφαλή απόσταση μεταξύ τους καθώς θα φουσκώσουν Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα, το βάζουμε σε ένα σημείο προφυλαγμένο από ρεύματα αέρα και αφήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι τα ψωμιά να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αφαιρούμε την πετσέτα, χαράζουμε, αν θέλουμε, τα ψωμιά με παράλληλες, ρηχές τομές και τα ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν κυλά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Ντίνα Νικολαόυ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε εγγραφή και αφήστε μας το σχόλιο σας!!!