Πιροσκί
Υλικά
- 4 1/2 ποτήρια αλεύρι
- 11/4 ποτήρια γάλα
- 15 γραμμ. μαγιά ξερή
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 4-5 αβγά
- 1 κρόκος αβγού για την επάλειψη των πιροσκί
- 1/2 κιλό κιμά
- 1 κρεμμύδι
- 1/2 ποτήρι ζωμός κρέατος ή 1/2 ποτήρι νερό και
- 1/4 κύβου συμπυκνωμένου ζωμού
- λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός
- λίγος ψιλοκομμένος άνηθος
- ανάλογο πιπέρι και αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη τα 3 ποτήρια αλεύρι σε σχήμα λοφίσκου. Ανοίγουμε στο κέντρο του μιά γούβα και ρίχνουμε μέσα το γάλα ζεστό και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν μια μάζα και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος. "Οταν η ζύμη ανέβει, ρίχνουμε το αλάτι, 2 κουταλιές βούτυρο, 2 αβγά και προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη αρκετά σφιχτή. Τα ζυμώνουμε ωσότου η ζύμη αρχίσει να μην κολλάει στα χέρια μας. Τότε τη βάζουμε πάλι σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε να ανέβει. "Οταν ανέβει, την ανοίγουμε με τον πλάστη, πασπαλίζοντάς την με λίγο αλεύρι για να μην κολ-λάει πάνω στο σανίδι, όπου την πλάθουμε. Την κόβουμε με ένα κουπάτ ή ένα ποτήρι και την κάνουμε μικρά στρογγυλά πιροσκί. Βάζουμε στο κέντρο τους μισή κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση που Θα περιγράψουμε πιο κάτω. Τα διπλώνουμε στα δυο και τα κλείνουμε καλά, πιέζοντας τις άκρες τους με τα δάκτυλά μας. Όταν ετοιμαστούν, τα αφήνουμε πάλι να ανέβουν, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού ανακα-τεμένο με νερό και βούτυρο και τα βάζουμε στο φούρνο. Η γέμιση για τα πιροσκί γίνεται ως εξής: Κόβουμε ψιλά το κρεμμύδι και το καβουρδίζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμ-μύδι και τον κιμά να τσιγαριστεί, ενώ συνεχώς το ανακατεύουμε. "Οταν ροδοκοκκινίσει, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε με τη γέμιση αυτή τα πιροσκί, αφού προσθέσουμε σ' αυτή 2-3 σφιχτά αβγά κομμένα πολύ ψιλά, λίγο μαϊντανό και λίγο άνηθο ψιλοκομμένα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε εγγραφή και αφήστε μας το σχόλιο σας!!!