Η ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ

 Η ΕΥΚΟΛΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ 

Η κοτόπιτα αυτή δεν γίνεται με φύλλο 


Υλικά 

  • 800 γραμμ. κοτόπουλο βρασμένο 
  • 1/2 φλιτζάνι τον τσαγιού βούτυρο 
  • 3-4 πράσα 
  • 8 κουταλιές της σούπας αλεύρι 
  • 3 φλιτζάνια τον τσαγιού ζωμός (κύβος) 
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί 
  • 3 κροκάδια αυγών αλάτι, πιπέρι 
  • 1 1/2-2 φλιτζάνια του τσαγιού τυρί τριμμένο 

Εκτέλεση 

Διαλέγουμε τα πιο καθαρά ψαχνά του κοτόπουλου απαλλαγμένα από πάχος και πέτσες και τα κόβουμε με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε φετούλες. Καβουρδίζουμε με το βούτυρο το άσπρο μέρος του πράσου, πολύ ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το αλεύρι, σιγά-σιγά και ανακατεύοντας, και όταν πάρει λίγο χρώμα, ρίχνουμε το ζωμό του κοτόπουλου και το κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, αφήνοντας τη σάλτσα να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να δέσει και να γίνει λεία. Την κατεβάζουμε τότε από τη φωτιά, την αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και της προσθέτουμε ένα-ένατα κροκάδια, αναατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. Στρώνουμε τη μισή σάλ-τσα σε στρογγυλό και βουτυρωμένο πιρέξ. Ισιώνουμε την επιφάνειά της και την πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη γραβιέρα. Στρώνουμε από πάνω τις φέτες του κοτόπουλου (να γίνουν όλες μια ή δυο ισόπαχες στρώσεις), σκεπάζουμε από πάνω με την άλλη μισή σάλτσα, πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, σκορπώντας εδώ κι εκεί και μερικά κομμάτια βούτυρο και φουρνίζουμε το πιρέξ σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθ-μούς ώσπου να ψηθεί καλά η επιφάνεια της κρέμας. 


Σχόλια