Ιμάμ μπαϊλντί φουρνιστό

 

Ιμάμ μπαϊλντί φουρνιστό

Υλικά 

  • 2 μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες 
  • 4 κρεμμύδια (μέτρια) 
  • 112 κιλό ντομάτες μαίντανός ψιλοκομμένος 
  • 4 έως 5 σκελίδες σκόρδο
  •  αλάτι και πιπέρι 
  • ζάχαρη 
  • 2 φλιτζ. τσαγιού λάδι 
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό 

Εκτέλεση 

Κόβετε τις μελιτζάνες στα τέσσερα και σε κάθε κομμάτι κάνετε μια βαθιά σχισμή από το μέρος του φλοιού. "Ετσι θα δημιουργηθεί άνοιγμα. Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβετε. Αναμιγνύετε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το μαϊντανό, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ζάχαρη και γεμίζετε με το μίγμα το άνοιγμα κάθε κομματιού μελιτζάνας. Βάζετε τις μελιτζάνες μέσα σ' ένα γιουβέτσι και ρίχνετε επάνω το λάδι και το νερό. Ρίχνετε επίσης το περισσευμένο μίγμα των κρεμμυδιών. Σκεπάζετε το γιουβέτσι και ψήνετε το φαγητό σε μέτριο φούρνο επί 2 1/2 ώρες. Το περιχύνετε κατά διαστήματα με τη σάλτσα. Το αφήνετε να κρυώσει και κατόπιν το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.

 Σημ.: Το ιμάμ μπαϊλντί είναι καλύτερο αν το ετοιμάσετε από την προηγούμενη. Σ' αυτή τη συνταγή οι μελιτζάνες δεν τηγανίζονται προηγουμένως, όπως γίνεται συνήθως. "Ετσι, το φαγητό θα είναι κάπως ελαφρύτερο. 


Σχόλια