Αγριαψιθιά ή Αχιλλέα η φαρμακευτική της δράση ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους.

 Achίllea mίllefolίυm 

Οικογένεια Αστεροειδών • αχιλλέα η χιλιόφυλλοs 

Αγριαψιθιά 

Ιστορια του φυτού :

Η φαρμακευτική δράση της αγριαψιθιάς ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. Μεγάλες ποσότητες γύρης του φυτού -και πολλών άλλων φαρμακευτικών φυτών- ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Σανιντάρ στο Ιράκ, όπου βρίσκεται ένα νεκροταφείο της εποχής του ανθρώπου του Νεάντερταλ.


Το φυτό αυτό αποτελούσε επομένως ήδη μέρος της φαρμακοποιίας των Νεάντερταλ πριν από 50.000 χρόνια και πλέον. Πολύ αργότερα, ο Διοσκουρίδης ανέφερε την αχιλλέα ως «ασύγκριτα αποτε-λεσματική κατά της αιμορραγίας από πληγές και κατά των παλιών και νέων ελκών». 0 Ιπποκράτης, από την πλευρά του, συνιστούσε το λουτρό με αχιλλέα για την καταπολέμηση της αιμορραγίας των αιμορ-ροϊδων. Η κύρια ιδιότητα, όμως, της αγριαψιθιάς είναι η επούλωση πληγών που αιμορραγούν, είτε είναι εσωτερικές είτε εξωτερικές. Οι Γάλλοι Cazίn και Teίssίer, τον 19ο αιώνα, τη σύστηναν στις παθήσεις των φλεβών (κιρσοί) και στους σπασμούς της μήτρας

Βασικά συστατικά 

Οι ανθισμένες κορυφές περιέχουν τανίνες, φλαβονοειδή, σεσκιτερπενικές λακτόνες, αλκαλοειδή, συμπεριλαμβανομένης της αχιλλεϊνης, τριτερπένια, πολυνίνη, κουμαρίνες, σαλικυλικό οξύ και ένα αρωματικό έλαιο που περιέχει καμφορά, λιναλοόλη, σαβινένιο και προαζονλένια. Θεραπευτικέs ιδιότητεs 

• Τα φύλλα του φυτού είναι στυπτικά και ως εκ τούτου συνίστανται για την επούλωση των πληγών κάθε είδους. 

• Χρησιμοποιούνται επίσης για την εξομάλυνση της υπερβολικής έμμηνου ρύσης, καταπραύνουν τις αιμορροϊδες και μειώνουν την αιμόπτυση, στην οποία περίπτωση σημαντική είναι η δράση της αχιλλεϊνης. 


• Από τις ανθισμένες κορυφές παρασκευάζεται ένα πικρό τονωτικό, το οποίο συνιστάται σε περίπτωση έλλειψης όρεξης, στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος και στους πόνους στην κοιλιακή χώρα.

• Οι ανθισμένες κορυφές βοηθούν επί-σης στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και ανακουφίζει τους πόνους. Τα λουτρά με αγριαψιθιά συστήνονται για το πυελικό άλγος στις γυναίκες. 


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: 

30 με 50 γρ. ανθισμένεs κορυφέs ανά λίτρο βραστού νερού. Πιείτε 2 ή 3 κούπεs την ημέρα αν πάσχετε από δυσπεψία ή για του» πόνου» κατά την εμμηνόρροια. 

• ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: 


Ωs αφέψημα. 

Χρησιμοποιήστε τον χυμό του φυτού αφού το πλύνετε καλά και το κόψετε. Σταματά το αίμα και ενεργοποιεί την επούλωση των πληγών. 

Ωs αφέψημα. 

Βάλτε 60 γρ. ανθισμένε» κορυφέs ανά λίτρο νερού. Το αφέψημα αυτό είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό των πληγών αλλά και για τι» κομπρέσεs κατά των αιμορροίδων. 

Κρασί. 

Βράστε 40-50 γρ. από το φυτό ανά λίτρο κρασιού. Είναι ένα ισχυρό μέσο γιατο σκάσιμο του δέρματοs, τα κρυοπαγήματα και τι» paγάSes, αλλά και για τη θεραπεία των ελκών. 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: 

Οι νεαροί βλαστοί του φυτού μπορούν να μπουν σε σαλάτες. Κόβουμε τα φύλλα όπως στον μαϊντανό ή τα μαγειρεύουμε σε νερό και στη συνέχεια τα σοτάρουμε ελαφριά σε βούτυρο, κάτι που γίνεται κατά παράδοση στην Αγγλία. 

Επίσης η αγριαψιθιά χρησιμοποιείται ως αρωματικό της μπίρας. Οι ταξιανθίες χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε επιδόρπια. 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αχιλλέας χρησιμοποίησε τα φύλλα του φυτού για να επουλώσει τις πληγές του Τήλεφου, του βασιλιάς της Μυσίας, και γι αυτόν τον λόγο φέρει το όνομά του. 


 


Σχόλια