21 Ιανουαρίου, 2021

Κουκουλωτό ΒΕΡΟΙΑΣ

 Κουκουλωτό ΒΕΡΟΙΑΣ 

ΥΛΙΚΑ 


•2 1/2 κιλού αρνάκι μπούτι, καθαρό χωρίς κόκαλο 

•2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 

• 3 κουταλιές πελτέ ντομάτας ανακατεμένο με 3 κουταλιές νερό 

• 13 κούπας λάδι 

1/8  κουταλάκι μπαχάρι 

.1/8  κουταλάκι κύμινο 

• αλάτc, πιπέρι 

• 2-3 μεγάλες σκέπες αρνίσιες 

• 2 1/2 κιλού πατάτες 

•χυμό 1 λεμονιού 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Αφαιρέστε το φανερό λίπος από το κρέας. Κόψτε το σε κύβους 3 εκ. και ανακατέψτε το σε ένα μεγάλο μπολ με τα κρεμμύδια, τον πελτέ, το λάδι και τα μπαχαρικά. Πλύντε και καθαρίστε καλά τις σκέπες, αφαιρώντας όλα τα κομμάτια με το πολύ λίπος. Χωρίστε τες σε 6 μεγάλα κομμάτια. Απλώστε τα στον πάγκο της κουζίνας και μοιράστε μέσα σε αυτά το κρέας, τυλίξτε το καλά μέσα στη σκέπη, σχηματίζοντας στρογγυλά δεματάκια. Τοποθετήστε τα μέσα στο ταψί του φούρνου με τη διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε όγδοα. Αραδιάστε τες στο ταψί γύρω από τα δεματάκια. Πασπαλίστε τες με λίγο αλατοπίπερο και ραντίστε τες με το χυμό λεμονιού και λίγο λάδι. Ρίξτε μέσα στο ταψί 1 κούπα νερό. Ψήστε το φαγητό στους 180°C, για 2 ώρες περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες και να ψηθεί καλά το κρέας. Συνοδέψτε το, εκτός από τις πατάτες, με σπαράγγια και αγκιναρούλες σοταρισμένες. 

Βέφα Αλεξιάδου


20 Ιανουαρίου, 2021

DIY - κατασκευές με μπουκάλια κρασιού


 

Σούπα με φακές και ζυμαρικά

Σούπα με φακές και ζυμαρικά 

Υλικά

• 1 /2 φλιτζ. τσαγιού φακές 

• 3/4 φλιτζ. τσαγιού κοντό ζυμαρικό της αρεσκείας σας 

• 7 φλιτζ. τσαγιού ζωμό λαχανικών 

• 2-3 σκελίδες σκόρδο 

•1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 

• 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας 

• 2 κουτ. βούτυρο 

• 1-2 κλωνάρια σέλινο 

• 1 κλαδάκι δεντρολίβανο 

• λίγπ μαντζουράνα ή Θρούμπι 

• ελαιόλαδο 

• αλάτι, πιπέρι 

• μερικά φύλλα χειμωνιάτικου βασιλικού 

Εκτέλεση

Βράζετε τις φακές σε κατσαρόλα με 1 λίτρο περίπου νερό, Ι σκελίδα σκόρδο και λίγη μαντζουράνα ή Θρούμπι, μια 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις στραγγίζετε. 

Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο (2-3 κουταλιές) μαζί με 1 κουταλιά από το βούτυρο. Προσθέτετε το κρεμ-μύδι και το σοτάρετε μια λίγο να μαραθεί. Λιώνετε το υπόλοιπο σκόρδο και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, το ζωμό, τα αρωματικά και το αλατοπίπερο. Περιμένετε να πάρουν μια βράση, ρίχνετε τις φακές, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου. 

Στη συνέχεια, προσθέτετε τα ζυμαρικά, ανακατεύετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 7-8 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες που Θα βρείτε στη συσκευασία τους. Τέλος, προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο, δοκιμάζετε και, εάν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλατοπίπερο. 

Αποσύρετε τη σούπα από τη φωτιά και τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα. Εάν Θέλετε, πασπαλίζετε με φυλλαράκια βασιλικού ή με κάποιο άλλο φρέσκο αρωματικό της αρεσκείας σας. 


19 Ιανουαρίου, 2021

🍀 Στάχτη: Χρήσεις στον Κήπο


 

Κοτόπουλο Κοκκινιστό

 Κοτόπούλο κοκκινιστό 

Υλικά 


1 κοτόπουλο 

1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 κουταλιά αλεύρι 

2 κουταλάκια αλάτι λίγο πιπέρι 

1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί άσπρο, 

1/2 κιλό ντομάτες 

Εκτέλεση 

Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες. Ζεσταίνετε το βούτυρο και κοκκινίζετε το κοτόπουλο. Ρίχνετε το κρεμμύδι και όταν μαραθεί προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Τα σοτάρετε όλα μαζί και ρίχνετε το κρασί. Όταν εξατμιστεί προσθέτετε τις ντομάτες, αφού τις περάσετε από τον μύλο των χορταρικών.. σκεπάζέτε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοψηθεί επί 1 1/2 ώρα, ρίχνετε κατά διαστήματα αν χρειαστεί λίγο νερό. 


18 Ιανουαρίου, 2021

Βελουτέ σούπα λαχανικών

Βελουτέ σούπα λαχανικών


 

Υλικά

• 200 γραμ. πατάτες 

• 200 γραμ. καρότα 

• 200 γραμ. σέλινο 

• 200 γραμ. κολοκυθάκια 

• 200 γραμ. κρεμμυδάκια (φρέσκα) 

• 2-3 πράσα (μόνο το λευκό μέρος) 

• 200 γραμ. βούτυρο 

• 1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών 

• 100 γραμ. κρέμα γάλακτος 

• λίγο κορν φλάουρ 

• αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τις πατά-τες, τα καρότα, το σέλινο, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυ-δάκια και τα πράσα. 

Βάζετε το βούτυρο σ' ένα βαθύ σκεύος στη φωτιά και, μό-λις κάψει, ρίχνετε όλα τα παραπάνω λαχανικά να σαταριστούν και να μαλακώσουν αρκετά. Σβήνετε με το ζωμό, δοκιμάζετε και προσθέτετε, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σούπα να βράσει για περίπου 1 ώρα. 

Για να γίνει πιο παχύρευστη η σούπα, τη ρίχνετε μέσα στο μύλο των λαχανικών, έτσι ώστε να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, τη βάζετε σε άλλη κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίχνετε λίγο κορν φλάουρ, το οποίο έχετε προηγουμένως διαλύσει σε νερό. 

Στο τέλος, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Η σούπα είναι έτοιμη μια σερβίρισμα. 


Σέσκουλο εκτός από τις γαστρονομικές του αρετές διαθέτει και ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες.

• Σέσκλο • λαχανίδα   Beta valgarίs Οικογένεια Χηνόποδιοειδών  Σέσκουλο  Ιστορία του φυτού  Το σέσκουλο, ενώ Θεωρείται πρωτίστως λαχανικό, έ...