03 Σεπτεμβρίου, 2020

Ποια η θρεπτική αξία του δυόσμου; Ποια τα οφέλη του δυόσμου; Πως θα φτιάξετε τσάι από φρέσκο δυόσμο;

Δυόσμος




Ποια η θρεπτική αξία του δυόσμου;



Οι θερμίδες του δυόσμου είναι λιγοστές (44 kcal/100gr). Περιλαμβάνει αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό  όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Ιδιαίτερη σημαντική είναι και η περιεκτικότητά του σε πολλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της β-καροτίνης, της βιταμίνη C, της βιταμίνης Β6 , της ριβοφλαβίνης και της θειαμίνης.

Θρεπτικά ΣυστατικάΠοσότητες
Ενέργεια44 kcal
Πρωτεΐνες3.29g
Ολικά λιπίδια (fat)0.73g
Υδατάνθρακες8.41g
Φυτικές ίνες6.8g
Ασβέστιο Ca199mg
Σίδηρος, Fe11.87mg
Μαγνήσιο, Mg63mg
Φώσφορος, P60mg
Κάλιο, K458mg
Νάτριο, Na30mg
Ψευδάργυρος Zn1.09mg
Χαλκός, Cu0.24mg
Μαγνήσιο, Mn1.118mg
Βιταμίνη C, total ascorbic acid13.3gr
Νερό85.55 gr
Βιταμίνη A203µg
Βιταμίνη B-60.158 mg
Θειαμίνη0.078 mg
Ριβοφλαβίνη0.175 mg

Ποια τα οφέλη του δυόσμου;

Αντιοξειδωτική δράση

Ο δυόσμος χαρακτηρίζεται από ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, χάρη στις φαινολικές ενώσεις που περιέχει, κυριότερες από τις οποίες είναι η καρβόνη (67%), το λιμονένιο (14,3%) και το μυρσένιο (2,1%). Αυτός είναι και ένας από του λόγους που θεωρείται ότι έχει ως ένα βαθμό και αντικαρκινική δράση. Οι ελεύθερες ρίζες, θεωρούνται βασική αιτία μετάλλαξης των κυττάρων και πρόκλησης σοβαρών ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος. Τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στο δυόσμο, φαίνεται να προστατεύουν σημαντικά τον οργανισμό από την επίδραση των ελευθέρων ριζών, οδηγώντας στην εξάλειψή τους.

Αναπνευστικό σύστημα

Τα συστατικά του δυόσμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς στο αναπνευστικό σύστημα. Τo σημαντικότερo πλεονεκτημά του είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας τον οργανισμό από πολλές λοιμώξεις κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Θεωρείται ένα ιδανικό αφέψημα σε καταστάσεις κρυολογήματος και γρίπης, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα που προκαλούνται από λοιμώξεις του αναπνευστικού (πνευμονία, βρογχίτιδα, άσθμα, καταρροή)

Γαστρεντερικό σύστημα




Η κατανάλωση του δυόσμου έχει φανεί να βελτιώνει σημαντικά την υγεία του στομάχου, καταπραΰνοντας τους έντονους γαστρικούς πόνους καθώς και τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επιπλέον διευκολύνεται η πέψη, αποτρέποντας το αίσθημα φουσκώματος και δυσφορίας.

Ψυχική υγεία

Σε καταστάσεις έντονου στρες και ανησυχίας, ένα αφέψημα δυόσμου αποτελεί μία καλή επιλογή. Τα συστατικά του έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες, οι οποίες προσφέρουν θετικά αποτελέσματα ακόμα και σε συμπτώματα κόπωσης όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες.

Στοματική υγιεινή

Η μενθόλη ως βασικό συστατικό του δυόσμου έχει φυσική αντιμικροβιακή δράση, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία της στοματικής υγιεινής καθώς και του ερεθισμένου λαιμού μέσω της καταπραϋντικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της.


Πως θα φτιάξετε τσάι από φρέσκο δυόσμο


Υλικά για δύο κούπες

μια χούφτα φύλλα δυόσμου
500 ml νερό

Εκτέλεση

Πλύντε το δυόσμο καλά και αφού βράσετε το νερό, βγάλτε το από τη φωτιά για δύο λεπτά και προσθέστε τα φύλλα. Αφήστε για περίπου 10 λεπτά και έπειτα σουρώστε.


πηγή: https://www.mednutrition.gr/


Κεφτέδες με ξινή κρέμα γάλακτος

 Κεφτέδες με ξινή κρέμα γάλακτος 

Υλικά 


  • 900 γραμμ. άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος 
  • 1 αυγό, 
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο ψιλοκομμένο και σοταρισμένο 
  • 2 κουτ. σούπας λάδι 
  • 2 κουτ. σούπας κομμένο κρεμμύδι, 
  • 250 γραμμ. μανιτάρια καθαρισμένα και χοντροκομμένα 
  • 1 κουτ. σούπας κομμένος μαϊντανός, 
  • 1 1/2 φλιτζ τσαγιού σάλτσα ντομάτας, ζεστή, 
  • 2 κουτ. σούπας ξινή κρέμα γάλακτος, 
  • αλάτι, πιπέρι, 
  • σπόροι σέλινου κατά βούληση 


Εκτέλεση 


Προθερμάνετε το φούρνο στους 70°C. Βάλτε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και πιέστε τον στο κέντρο. Προσθέστε στο κοίλωμα το αυγό και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το σοταρισμένο κρεμμύδι αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά. Φτιάξτε με το μίγμα μεγάλους κεφτέ-δες. Κάψτε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε τους κεφτέδες και τηγανί-στε τους για 6 ως 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Γυρίζετέ τους συχνά απ' όλες τις μεριές και αλατοπιπερώστε τους καλά. Προσθέστε τα κρεμ-μύδια και ανακατέψτε καλά. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 

3 ως 4 λεπτά με σκεπασμένο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βγάλτε τους κεφτέδες και διατηρήστε τους ζεστούς στο φούρνο. Προσθέστε τα μανιτάρια και το μαϊντανό στο τηγάνι. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε με ανοιχτό το σκεύος για 3 ως 4 λεπτά. Ρίξτε τη σάλτσα και συνεχί-στε το μαγείρεμα για 5 ως 6 λεπτά. Αλατοπιπερώστε ξανά, αν χρειάζεται. Ξαναβάλτε τους κεφτέδες στη σάλτσα και βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίξτε την ξινή κρέμα γάλακτος και ύστερα ρίξτε τη σε ζεστά ζυμαρικά. Προσθέστε από τους σπόρους σέλινου κατά βούληση. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑ!!!

 


02 Σεπτεμβρίου, 2020

Βρεφικό λάδι - 36 απίστευτες χρήσεις by Mea Colpa


📖 Κεφάλαια - ενότητες ⬇︎⬇︎⬇︎⬇︎⬇︎⬇︎ 0:00 intro 0:05 Baby oil 36 απίστευτες χρήσεις 0:14 Στο λευκοπλάστ 0:24 Κερί στο αυτί 0:45 Στις παρανυχίδες 0:56 Στις βλεφαρίδες 1:07 Τσίχλα στα μαλλιά 1:25 Ξηρά μαλλιά 1:43 Σκασμένες φτέρνες 2:15 Ντεμακιγιάζ 2:31 Μασάζ 2:45 Στο ξύρισμα 2:58 Στο κρύο 3:13 Ενυδάτωση σώματος 3:23 Ραγάδες 3:42 Στα έπιπλα 3:52 Μπογιά στο δέρμα 4:12 Στο μπάνιο 4:50 Ξύλινα πατώματα 5:05 Στα ανοξείδωτα 5:20 Μωρομάντηλα 5:57 Στους μεντεσέδες 6:13 Για τα κουνούπια 6:32 Λεπτή αλυσίδα 6:43 Το δαχτυλίδι 6:58 Στα χείλη 7:13 Πάτωμα βινυλίου ή λινελαίου 7:45 Απαλές γάμπες 8:06 Αποτρίχωση με κερί 8:20 Προσωρινό τατουάζ 8:32 Βαφή νυχιών 8:48 Γράσο στα χέρια 9:03 Κουρτίνες μπάνιου 9:25 Ξεσκόνισμα 9:41 Αυτοκόλλητα 9:52 Στο φερμουάρ 10:12 Στα δερμάτινα 10:32 Για τον καταστροφέα εγγράφων


 

Φασόλια μαυρομάτικα με σταφίδες

Φασόλια μαυρομάτικα με σταφίδες 


  •  500 γραμ. φασόλια μαυρομάτικα 
  • 1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι 
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι 
  • 50 γραμ. κουκουνάρι 
  • 4 κουτ. σούπας σταφίδα 
  • αλάτι, πιπέρι 

Βράζετε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν προσέχοντας να μην ξεφλουδίσουν και λιώσουν. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε σαλατιέρα. 

Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε φέτες ή ροδέλες. Το ρίχνετε στα φασόλια μαζί με το μαϊντανό και ανακατεύετε. 

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το λάδι με το ξίδι και το αλατοπίπερο και περιχύνετε με το μείγμα τη σαλάτα. 

Ανακατεύετε, προσθέτετε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και σερβίρετε αμέσως. 


πηγή: Νικ. Τσελεμεντές

ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑ!!!!

 


01 Σεπτεμβρίου, 2020

Σεπτέμβριος, εργασίες στον κήπο!!

 Σεπτέμβριος, ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου, φέρνει μαζί του τα πρωτοβρόχια και το βρεγμένο χώμα που μοσχομυρίζει. Ταυτόχρονα, είναι ένας μήνας που διατηρεί αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που σε αρκετές περιπτώσεις θυμίζει όψιμο καλοκαίρι. Καθώς μέσα στο φθινόπωρο ο κύκλος των καλοκαιρινών καλλιεργειών ολοκληρώνεται, είναι καιρός για να κάνουμε μια νέα αρχή και να ανανεώσουμε την επαφή και τη φροντίδα με τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας.



Φυτεύουμε φθινοπωρινά λαχανικά σε κήπο και σε γλάστρα

 

Ο Σεπτέμβριος είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση των αγαπημένων μας φθινοπωρινών λαχανικών για να απολαύσουμε σε υπέροχες σαλάτες και μοναδικές συνταγές μαγειρικής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα φθινοπωρινά λαχανικά μπορούν εύκολα να φυτευθούν σε γλάστρες για να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο στο μπαλκόνι. Οι αρχάριοι κηπουροί μπορούν να επιλέξουν ορισμένα από τα 10 πιο εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά για καλλιέργεια για να εξασφαλίσουν μία καλή και άνετη συγκομιδή.

 

Μπορούμε να φυτέψουμε λάχανομπρόκολο κουνουπίδι που έχουν υψηλή διατροφική αξία. Επισης, αγαπημένες επιλογές είναι το μαρούλι, το σπανάκι, το σέσκουλο, το καρότο και το παντζάρι. Μέσα στον Σεπτέμβριο, μπορούμε να φυτέψουμε αρκετά μυρωδικά όπως φρέσκο κρεμμυδάκιρόκαμαϊντανόάνηθομάραθοσέλινοπράσο και σχοινόπρασο. Στις νότιες περιοχές της χώρας, αυτή την εποχή, ξεκινάει η καλλιέργεια της πατάτας.

 

Πριν προχωρήσουμε στη φύτευση του φθινοπωρινού μας λαχανόκηπου, προετοιμάζουμε το έδαφος για καλλιέργεια ενσωματώνοντας κομπόστ και καλά χωνεμένη κοπριά, προκειμένου να εμπλουτίσουμε το χώμα με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Κι επειδή είναι ακόμα αρχές φθινοπώρου, μπορούμε να βάλουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος που μας εξασφαλίζει σωστό πότισμα για τα λαχανικαμας, ώστε να έχουν καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία.


πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

Κοτόπουλο κοκκινιστό με πιπεριές

 Κοτόπουλο κοκκινιστό με πιπεριές 


Υλικά 

  • Ι κοτόπουλο 
  • 1 κιλό πιπεριές πράσινες 
  • 1 ποτήρι κρασιού λάδι, 
  • 1/2 κιλό χυμός ντομάτας
  •  πιπέρι, αλάτι 

Εκτέλεση 

Ρίχνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει στην φωτιά. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες, το αλατοπιπερώνουμε και το τσιγαρίζουμε. Ρίχνουμε τον χυμό της ντομάτας και τον αφήνουμε να βράσει 10'. Βάζουμε και τις πιπεριές κομμένες σε κομμάτια αφού έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους. Το βράζουμε 30' ακόμη για να μείνει μόνο με την σάλτσα του. Σερβίρουμε στο πιάτο. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ


 

22 Αυγούστου, 2020

ΚΟΥΒΕΡΤΑΚΙ BY KIKIRIKOU


ΚΟΥΒΕΡΤΑΚΙ BY KIKIRIKOU

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΡΑΨΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ ΕΝΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑΚΙ... ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΨΟΥΜΕ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΥΦΑΣΜΑΤΑ... ΠΙΚΕ Κ ΠΟΠΛΙΝΑ! ΥΛΙΚΑ : 100εκ*100εκ ΠΟΠΛΙΝΑ 1,30εκ*1,30εκ ΠΙΚΕ

 

21 Αυγούστου, 2020

Πανεύκολα οικολογικά μαντιλάκια για ντεμακιγιάζ!!! by Ms Alley Cat

 

Στο σημερινό βίντεο φτιάχνουμε πανεύκολα οικολογικά μαντιλάκια για ντεμακιγιάζ. Και οικονομικά και οικολογικά!!

Ντομάτες γεμιστές με λαχανικά

Ντομάτες γεμιστές με λαχανικά 

Υλικά

• 8 μέτριες και ώριμες ντομάτες 

• 2 ξερά κρεμμύδια 

• 2-3 μελιτζάνες

• 1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο) 

• '/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 

• λίγα ζάχαρη • ελαιόλαδο • αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση 

Πλένετε τις ντομάτες, τις σκουπίζετε και τις ετοιμάζετε: κόβετε οριζόντια ένα κομμάτι στην κορυφή τους και αφαιρείτε τη σάρκα τους με κουτάλι. Πετάτε τα σποράκια και ψιλοκόβετε τη σάρκα. Πλένετε και καθαρίζετε τις μελιτζάνες και τις ψιλοκόβετε. Κάνετε το ίδιο και με τα κρεμμύδια. 

2. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, συμπληρώνετε λίγο ακόμη λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Ξανα ρίχνετε στο τηγάνι τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύετε. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη σάρκα από τις ντομάτες. Ανακατεύετε και χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μαϊντανό και τα αφήνετε όλα μαζί για μερικά λεπτά να σιγοβράσουν, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους. Αφήνετε το μείγμα της γέμισης να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια, παίρνετε μικρές ποσότητες με κουτάλι και γεμίζετε μία-μία τις ντομάτες. Κλείνετε τις ντομάτες με το κομμάτι που αφαιρέσατε για να τις αδειάσετε. Τοποθετείτε τις ντομάτες σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. 


Νικ. Τσελεμεντές


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!