28 Μαρτίου, 2020

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΝΤΥΣΙΜΟ


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΕΙΚΟΝΑ


Φασόλια μαυρομάτικα με σταφίδες

Φασόλια μαυρομάτικα με σταφίδες

για 4 άτομα


  •  500 γραμ φασόλια μαυρομάτικα 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι 
  •  1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 
  •  '/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι 
  •  50 γραμ. κουκουνάρι 
  •  4 κουτ. σούπας σταφίδα 
  •  αλάτι, πιπέρι 


Βράζετε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν προσέχοντας να μην ξεφλουδίσουν και λιώσουν. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε σαλατιέρα.
Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε σε φέτες ή ροδέλες. Το ρίχνετε στα φασόλια μαζί με το μαϊντανό και ανακατεύετε.
Σε ένα μπολ αναμιyνύετε το λάδι με το ξίδι και το αλατοπίπερο και περιχύνετε με το μείγμα τη σαλάτα.
Ανακατεύετε, προσθέτετε τις σταφίδες και το κουκουνάρι και σερβίρετε αμέσως.
πηγή: Τσελεμεντές χορτοφαγικά - νηστίσιμα

27 Μαρτίου, 2020

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά από μια χώρα-μέλος του μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα [πράγμα το οποίο για τη φετινή χρονιά δε θα τηρηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού] και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο.  Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο, Brett Bailey κ.ά.

Με αυτή την αφορμή σας προτείνω τις παιδικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου απο το ψηφιακό αρχείο

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΕΙΚΟΝΑ


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΝΤΥΣΙΜΟ




Χταπόδι με σάλτσα πορτοκάλι

Χταπόδι με σάλτσα πορτοκάλι


για 4-6 άτομα
• 1 χταπόδι (1-1'/z κιλό)
• 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
• 1 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
• ξύσμα ½ πορτοκαλιού
• 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
• λίγο γλυκάνισο
• 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
• λίγη ζάχαρη
• ελαιόλαδο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίζετε, καλοπλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε μικρά κομμάτια (εάν Θέλετε, μπορείτε να πετάξετε την κουκούλα του).
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε το χταπόδι και το φύλλο δάφνης. Το τσιγαρίζετε ελαφρά, για 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα. Μόλις απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά που Θα βγάλει, το σβήνετε με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για'/2 ώρα περίπου.
Στη συνέχεια, αφαιρείτε τη δάφνη και προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού, τον γλυκάνισο, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για Vz ώρα περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα του.
Αφαιρείτε από την κατσαρόλα τις φλούδες του πορτοκαλιού και μοιράζετε το φαγητό σε πιάτα όσο είναι ακόμη ζεστό. Εάν Θέλετε, το πασπαλίζετε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΠΗΓΗ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΨΑΡΙΑ - ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

26 Μαρτίου, 2020

ΣΗΜΕΡΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ LIVE

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 19:00 ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 

LIVE ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ!!!


ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΑ ΚΟΥΤΛΟΥΜΠΑΣΗ 

Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΒΛΕΛΓΙΟ

ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ!!!


ΣΤΗΝ ANDROID ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ


https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings

ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΝΚ

https://zoom.us/j/864135709?status=success

ΚΑΙ

Ακολούθησε
τα εξής βήματα:
1. Join our Cloud HD Video Meeting now
2. Call via Device Audio
3. Κλείνουμε το μικρόφωνο (Mute)
4. Αφήνουμε ανοιχτό το βίντεο (Start Video).
5. Έχουμε κοντά μας ένα μπουκαλάκι νερό !!!
😊 Καλύτερα γίνεται!





Αγκινάρες αλά πολίτα

Αγκινάρες αλά πολίτα

 4-6 άτομα

  •  12-18 αγκινάρες (φρέσκες ή κατεψυγμένες) 
  • χυμό 3 λεμονιών • 4 καρότα (σε ροδέλες) 
  •  8-12 μικρές πατάτες 
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε ροδέλες) 
  •  1 ματσάκι άνηθο ;ψιλοκομμένο)
  •   1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • αλάτι, πιπέρι 


Παραδοσιακό φαγάκι, που φυσικά είναι νοστιμότερο, εάν το μαγειρέβετε με φρέσκες, τρυφερές α .αγκιναρούλες και όχι κατεφυγμένες. "Εάν δεν νηστεύετε, μπορείτε να φτιάξετε αβγολέμονο και να ενισχυσετε με αυτό το φαγητό.  Οι ανγκινάρες μαγειρεμένες, δεν πρέπει να μένουν στο ψυγεία για περισσότερο από ένα 24ωρο,
Αγκινάρες αλά πολίτα
Καθαρίζετε τις αγκινάρες (εάν είναι φρέσκες), αφαι-ρώντας το κοτσάνι τους, τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κόβοντας τις άκρες, από τα υπόλοιπα φύλλα. Με μαχαίρι βγάζετε το χνούδι τους και τις περιχύνετε με το χυμό των 2 λεμονιών. Τέλος, τις βάζετε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού, για να μη σας μαυρίσουν, μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε (εάν μαγειρέψετε κατεψυγμένες, Θα παραλείψετε όλο αυτότο στάδιο).
Ζεσταίνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τις πατάτες και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε τις αγκινάρες, τα καρότα, τον άνηθο και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ζεστό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζονται οι αγκινάρες. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του. Εάν είναι πολύ αραιή η σάλτσα του, μπορείτε να τη δέσετε με 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ.


πηγη Τσελεμεντές χρορτοφαγικά νηστίσιμα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΝΤΥΣΙΜΟ