03 Νοεμβρίου, 2020

🌷 Κυκλάμινο: Συμβουλές για τη φροντίδα του!!


 


Όλοι λατρεύουμε τα κυκλάμινα, τα υπέροχα φθινοπωρινά λουλούδια που συναντάμε στην εξοχή και μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Στο σημερινό βίντεο παρουσιάζουμε τα μυστικά για τη φροντίδα του κυκλάμινου με συμβουλές για τη φύτευση, το πότισμα, τη λίπανση και την περιποίηση που χρειάζεται.

Κοτόπουλο με τυρί

 Κοτόπουλο με τυρί


Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μέτριο 
  • 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
  • 1/2 κιλό ντομάτες 
  • 300 γραμμ. κεφαλογραβιέρα 
  • 1/2 φλιτζ του τσαγιού λάδι 
  • μαιντανός 
  • άνηθο, 
  • κανέλλα 
  • πιπέρι, 
  • αλάτι 

ΕκτΣηεσπ 

    Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Το βάζουμε σε κα-τσαρόλα μαζί με το λάδι, τα κρεμμύδια, τον μαιντανό, τον άνηθο, την κανέλλα, το αλάτι, το πιπέρι και 1/2 φλι-τζ. του τσαγιού νερό. Το α-φήνουμε να βράσει σε σιγα-νή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα κρεμμύδια. Βγάζουμε τις φλούδες και τους σπόρους από τις ντομάτες, τις ψιλο-κόβουμε και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει μέ-χρι να μείνει το κοτόπουλο με την σάλτσα του. Προσθέ-τουμε τότε το τυρί κομμένο σε κύβους. Αφήνουμε να κοχλάσει 2-3 φορές και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε με τηγανισμένες φέτες πα-τάτας ή με πατάτες ψημένες στον φούρνο με την φλούδα τους. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!


 

02 Νοεμβρίου, 2020

Μακαρόνια λαδερά

 Μακαρόνια λαδερά 


Υλικά 

  • 500 γραμμ. μακαρόνια 
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο 
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού λάδι, 
  • 1 κουταλιά σούπας αλεύρι 
  • 1 κρεμμύδι, 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 112 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας, 
  • 1 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη, 
  • 100 γραμμ. τόνος κονσέρβας λευκός,(ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ) 
  • αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση 

Βράζουμε και στραγγίζουμε τα μακαρόνια, τα ζεματάμε με λίγο λάδι καλής ποιότητας και προσθέτουμε το τυρί. Βάζουμε κατσαρολίτσα στην φωτιά με το λάδι, το αλεύρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει το κρεμμύδι καστανό χρώμα. 

Ρίχνουμε τότε την ντομάτα, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κουταλάκι ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15' ώσπου να πυκνώσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον τόνο και βράζουμε ακόμη 5. Τοποθετούμε τα μακαρόνια σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με την σάλτσα. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑ!!!


 

28 Οκτωβρίου, 2020

Λεμόνι - 25 χρήσεις & κόλπα


 

Σκορδαλιά με αμύγδαλα και καρύδια

Σκορδαλιά με αμύγδαλα και καρύδια


 

Υλικά 

• 5-6 σκελίδες σκόρδο 

• 100 γρ. καρύδια και αμύγδαλα 

• 1 μεγάλη φέτα μπαγιάτικο ψωμί 

• ξίδι ή λεμόνι • λάδι 


Εκτέλεση 

Κοπανίζουμε καλά τις σκελίδες σκόρδου, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια (αφού πρώτα τα ξεφλουδίσουμε) και συνεχίζουμε να κοπανίζουμε καλά. Μουσκεύουμε τη φέτα του ψωμιού, τη στύβουμε και την προσθέτουμε στο μίγμα μας. Δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να γίνει λείος πολτός και ρίχνουμε σταδιακά όσο λάδι σηκώσει και λίγο ξίδι ή λεμόνι. 

ΝΤΙΝΑ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ, Κεφαλλονιά


Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για Βακαλάο πλακί στο φούρνο

 

Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για Βακαλάο πλακί στο φούρνο


Υλικά

  • 1 κατεψυγμένος ξαλμυρισμένος βακαλάος, 
  • 3 ντομάτες φρέσκιες, 
  • 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, 
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 
  • μισό φλιτζάνι λάδι, 
  • χυμό απο ένα λεμόνι, 
  • 2 φριγανιές τριμμένες, 
  • λίγο μαιντανό, 
  • αλάτι και mix πιπεριών.

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε το ψάρι, το πλένουμε και το βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε απο πάνω αλάτι, πιπέρι και τον μαιντανό. Έπειτα βάζω ντομάτα καρέ κομμένη, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Ρίχνετε απο πάνω το λαδολέμονο και έπειτα την φριγανιά. Βάζουμε λίγο νερό στο ταψί για να μην μας “κολλήσει” και ψήνουμε στους 200 για 45 λεπτά.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!


 

27 Οκτωβρίου, 2020

ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ


ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Κοτόπουλο χωριάτικο με κρεμμύδι

 Κοτόπουλο χωριάτικο με κρεμμύδι 

Υλικά 


  • Ένα κοτόπουλο μέχρι 1 κιλό και 400 γραμμ. 
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά, Χωρίς Φύτρες 
  • 1 κουτάλα λάδι καλό (περίπου 200 γραμμ.) 
  • 600 γραμμ. ντομάτες ώριμες ή 7 κουταλιές σούπας χυμός ντομάτας 
  • 6 κόκκοι μπαχάρι 
  • 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι 
  • 1 φύλλο δάφνης 
  • 1 ξυλάκι κανέλλα αλάτι 
  • 1 ποτήρι νερό 

Εκτέλεση 

Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στο τρυπητό να φύγει το νερό. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε το φαγητό και το αχνίζουμε. 'Οταν απορροφηθεί το νερό ρίχνουμε τα κρεμμύδια (Καθαρισμένα, κομμένα στην μέση, πλυμένα και στραγγισμένα) και μόλις μαλακώσουν και αχνιστούν, προσθέτουμε την ντομάτα περασμένη από μύλο. Αφήνουμε να βράσει λίγο και προσθέτουμε τα μυρωδικά: δάφνη, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλλα και αλά- . τι και αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας. Συμπληρώνουμε τότε με ένα ποτήρι νερό καιτο αφήνουμε να σιγοβράσει, 1 ώρα ή και περισσότερο. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!


 

Σέσκουλο εκτός από τις γαστρονομικές του αρετές διαθέτει και ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες.

• Σέσκλο • λαχανίδα   Beta valgarίs Οικογένεια Χηνόποδιοειδών  Σέσκουλο  Ιστορία του φυτού  Το σέσκουλο, ενώ Θεωρείται πρωτίστως λαχανικό, έ...