10 Αυγούστου, 2020
09 Αυγούστου, 2020
Σταρένιο ψωμί
Σταρένιο ψωμί
ΥΛΙΚΑ (για 2 φραντζόλες)
■ 1 κιλό καλής ποιότητας σταρένιο αλεύρι, για ψωμί
■ 1Υ2 φακελάκι (περίπου 12 γρ.) ξηρή μαγιά
■ 1 γεμάτο κουτ. γλυκού αλάτι
■ 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια μας (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί σιγά-σιγά μια σκληρή ζύμη. Υπολογίζουμε ότι συνολικά Θα χρειαστούμε όχι περισσότερο από 500 ml νερό, ανάλογα με το πόσο «τραβάει» το αλεύρι. Σε κάθε περίπτωση, το ρίχνουμε σταδιακά, ζυμώνοντας για να δούμε πόσο Θα χρειαστεί. Συνεχίζουμε το έντονο, δυνατό ζύμωμα με τα χέρια για 8- 10 λεπτά (ή για 5- 6 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να "ηρεμήσει" για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε φραντζόλα. Αν Θέλουμε μάλιστα, βάζουμε τις φραντζόλες σε δύο μακρόστενες, μέτριες φόρμες για κέικ, για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Αντί για φραντζόλες, μπορούμε να πλάσουμε δύο καρβέλια ή να φτιάξουμε ένα, μεγάλο. Κάνουμε μερικές παράλληλες χαρακιές στην επιφάνεια των ψωμιών ή 3-4 τρύπες, τα σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και τα αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. =εσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζουμε και για να δούμε αντό ψωμί είναι ψημέ-νο, το πιάνουμε με πετσέτα για να μην καούμε, το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε. Αν είναι ψη-μένο, Θα πρέπει να κάνει κούφιο ήχο. Αν δεν είναι έτοιμο, συνεχίζουμε το ψήσιμο γιαλίγαλεπτά ακό-μη.Το βγάζουμε και το αφήνουμενα κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Ντίνα Νικολάου
Σουτζουκάκια σμυρναίικα
Σουτζουκάκια σμυρναίικα
Υλικά
- 1/2 κιλό κιμά
- ψίχα από 2-3 φέτες ψωμί (2 ημερών)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκ.)
- 1 σκελίδα σκόρδο (τριμμ.)
- 1/2 κουταλάκι κύμινο σκόνη
- αλάτι, πιπέρι, λίγο ξίδι
- ελαιόλαδο για τη σάλτσα
- 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκ. ή 1 κουτί ντοματ. κονκασέ
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (τριμμ.)
- 1/2 ποτήρι κόκ. ξηρό κρασί
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι, κύμινο σκόνη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Αφήνετε την φίχα του ψωμιού σε νερό να μουλιάσει και τη στύβετε καλά με τα χέρια σας. Αναμιγνύετε και τα υπόλοιπα υλικά του κιμά, ζυμώνετε να ανακατευτούν καλά και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια. Λαδώνετε πού και πού τα χέρια σας, για να μην κολλάει ο κιμάς.
2. Τηγανίζετε με ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια να ροδίσουν καλά απ' όλες τις πλευρές, τα βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε να στραγγίσουν.
3. Ετοιμάζετε τη σάλτσα; σε κατσαρόλα σοτάρετε με ελαιόλα-δο ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα ντοματάκια ή τις φρέκιες ντομάτες. Αλατο-πιπερώνετε τη σάλτσα, ρίχνετε το κύμινο, τη ζάχαρη και την αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει ελαφρά.
4. Κατόπιν, ρίχνετε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και τα αφή-νετε να σιγοβράσουν, μια 20-25 λεπτά περίπου (προσθέ-τοντας λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί).
5. Σερβίρονται ζεστά, με μαϊντανό φιλοκομμένο.
Κλασικό πιάτο, λαχταριστό με ρύζι πιλάφι, κάποιο ζυμαρικό ή πουρέ πατάτας.
Νικ. Τσελεμεντες
08 Αυγούστου, 2020
ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΡΑΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΤΣΑΝΤΑΚΙ ΜΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΙΟΓΚΟ ..... by Κικιρικου Μανταλακια
Πιλάφι με γαρίδες
Υλικά
- 700-800 γραμ. γαρίδες
- 2 φύλλα δάφνης
- 2-3 κλαδάκια σέλινο
- 1 καρότο (σε ροδέλες)
- 3-4 κόκκους κόκκινου πιπεριού
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 3-4 φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι
- μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- αλάτι, πιπέρι
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Βάζετε σε κατσάρόλα 5-6 φλιτζάνια νερό και το αφήνετε να πάρει βράση. Ξεπλένετε τις γαρίδες, χωρίς να τις καθαρίσετε, και τις ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το σέλινο, αλάτι, τους κόκκους του πιπεριού, το καρότο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτούν οι γαρίδες.
2. Στραγγίζετε τις γαρίδες, κρατώντας το ζωμό τους και τις καθαρίζετε. (Μπορείτε να κρατήσετε τις ουρίτσες τούς).
3. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το . κρεμμύδι. Προσθέτετε το ζουμί όπου έβρασαν οι γαρίδες (Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φλιτζάνια, αλλιώς συμπληρώνετε με νερό), τις ντοματούλες και αλατοπιπερώνετε. Τέλος, ρίχνετε στην κατσαρόλα το ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά.
4. Σερβίρετε το ρύζι σε πιάτα ή σε πιατέλα και μοιράζετε από πάνω τις γαρίδες. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και με φρεσκοριμμένο πιπέρι.
πηγή: Νικ. Τσελεμεντές
07 Αυγούστου, 2020
Σκαλοπίνια με λιαστή ντομάτα και φέτα + video
ΥΛΙΚΑ
- 600 γρ. λεπτοκομμένο φιλέτο μόσχου χτυπημένο σαν σνίτσελ
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 60 γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη
- 200 γρ. φέτα σκληρή σε κυβάκια
- αλάτι, πιπέρι
- 5 γρ. πάπρικα
- 100 ml κρασί λευκό αρετσίνωτο
- 100 ml ζωμό βοδινού ζεστό
- 50 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
05 Αυγούστου, 2020
Βούτυρο - 22 απίστευτες χρήσεις by Mea Colpa
Σαλάτα πικάντικη
-
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της Δάφνης H Δάφνη είναι πασίγνωστο δέντρο από την αρχαιότητα . Αν και έχει ευρέως καθιερωθεί λόγω της χρήσης της ...
-
ΚΟΥΒΕΡΤΑΚΙ BY KIKIRIKOU ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΡΑΨΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ ΕΝΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑΚΙ... ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΨΟΥΜΕ 2 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΆ ΥΦΑΣΜΑΤΑ... ΠΙΚΕ Κ ΠΟΠΛΙΝΑ! ΥΛΙΚΑ : 100εκ*100...
-
ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΡΑΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΕΝΤΟΝΙ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΟ???? ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ !!!