ΜΑΡΑΘΟ
Foeniculum vulgare
Οικογένεια Σελινοειδών
• Φινόχιο • Μάραθο
Ιστορία του φυτού:
Το μάραθο χρησιμοποιήθηκε από τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους ως ηρεμιστικό των στομαχικών διαταραχών. Αργότερα ανακαλύφθηκαν οι διουρητικές του ιδιότητες και θεωρήθηκε ευεργετικό για τη λιθίαση και τους πόνους της ουροδόχου κύστης. Τον Μεσαίωνα οι γιατροί της ιατρικής σχολής του Σαλέρνο θεωρούσαν ότι βοηθούσε στην αποβολή των αερίων του στομάχου.
Βασικά συστατικά
Το φυτό περιέχεί μια αρωματική ουσία πλούσια σε ανηθόλη, σε μεθυλκαβικόλη ή εστραγόλη και φενχόνη. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, στερόλες και φουρανοκουμαρίνες, ιδίως ιμπερατορίνη και βεργκαπτένη.
θεραπευτικέs ιδιότητες
• Το μάραθο είναι χωνευτικό, διαλυτικό και γαλακταγωγό (ενεργοποιεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος). Είναι ένας από τους «τέσσερις Θερμαντικούς σπόρους» μαζί με το γλυκάνισο, τον κόλιανδρο και το κύμινο. Ευνοεί τις συσπάσεις και ενεργοποιεί τις εκκρίσεις των αδένων του πεπτικού συστήματος, ενώ καταπολεμά αποτελεσματικά τον μετεωρισμό.
• Η παραδοσιακή ιατρική συνιστά τη χρήση σπόρων μάραθου στις μητέρες που Θηλάζουν καθώς βοηθά τη ροή του γάλακτος.
• Το κατάπλασμα από τα φύλλα του καταπολεμά τη «συμφόρηση των μαστών στις μητέρες που Θηλάζουν.
• Η ρίζα του μάραθου είναι γνωστό διουρήτικό και δρα κατά της κατακράτησης υγρών από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου ανακουφίζει το πρήξιμο στους αστραγάλους, στα πόδια, τις γάμπες και στα βλέφαρα.
• Επίσης η ρίζα του διεγείρει την όρεξη.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Οι νεαροί βλαστοί νοστιμίζουν και την πιο άνοστη σαλάτα. Τα φύλλα του τρώγονται ως αρωματικό λαχανικό. Αλλά και οι βλαστοί του τρώγονται επίσης όταν είναι νεαροί και τρυφεροί. Τα άνθη είναι γλυκά και αρωματίζουν εξαιρετικά τα πιάτα.
Το τσάι από τους ανθούς μάραθου είναι πολύ χωνευτικό. Οι μαραθόσποροι είναι ένα απαραίτητο καρύκευμα. Σερβίρονται συχνά στο τέλος του γεύματος σε ινδικά εστιατόρια για ευχάριστη αναπνοή και καλύτερη πέψη.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ:
Στον Προβηγκία το αρωματικό αυτό φυτό είναι πολύ γνωστό. Αρωματίζει τα ψάρια, τιs ελιέs και τα πιάτα με σαλιγκάρια. Προσθέτονταs ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου σε δύσπεπτα πιάτα, διευκολύνεται ή πέψη τουs.
Ως αφέψημα:
Χρησιμοποιήστε 20-30 γρ. μαραθόριζα ανά λίτρο νερού ωs διουρητικό και ορεκτικό.
Ως έγχυμα:
Χρησιμοποιήστε 15-30 γρ μαραθόσπορουs ανά λίτρο βραστου νερού. Πιείτε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα. Μπορείτε επίσηs να παρασκευάσετε ένα διεγερτικό κρασί με 30-50 γρ. μαραθόσπουρουs ανά λίτρο κρασιού. Καταναλώστε το μέσα σε 15 ημέρεs, πίνοντας ένα ποτήρι σε κάθε μεγάλο γεύμα για να διευκολύνετε την πέψη και τη γαλουχία
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ:
Ωs θεραπεία για τη συμφόρηση του στήθουs. Βάλτε ένα κατάπλασμα από θρυμματισμένα φύλλα μάραθου ή κομπρέσεs εμποτισμένεs σε πυκνό αφέψημα από τα φύλλα του φυτού.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Η ποικιλία μάραθου που βάζουμε στη σαλάτα είναι το μάραθο Φλωρεντίας. Προέρχεται από την ομώνυμη πόλη στην οποία εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μάραθο βολβοειδές, από το οποίο τρώμε τη βάση των μικρών φύλλων. Η βάση αυτή έχει μια λεπτή γεύση γλυκάνισου.