21 Ιανουαρίου, 2021

Σέσκουλο εκτός από τις γαστρονομικές του αρετές διαθέτει και ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες.

• Σέσκλο • λαχανίδα  


Beta valgarίs Οικογένεια Χηνόποδιοειδών 


Σέσκουλο 


Ιστορία του φυτού 

Το σέσκουλο, ενώ Θεωρείται πρωτίστως λαχανικό, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, όχι όμως από τούς Ρωμαίους. 0 Πλίνιος, ο Κικέρωνας και ο Γαληνός το Θεωρούσαν βλαβερό και μόνο καλό για τα ανθέκτικά στομάχια των φτωχών. Η δημοτικότητά του όμως τον Μεσαίωνα αυξήθηκε. 0 Καρλομάγνος ζήτησε να καλλιεργείται στον κήπο τους και στους κήπους των μοναστηριών. Σε αυτή την περίοδο δημιουργούνται κάποιες πολύ νόστιμες συνταγές. Μάλιστα οι συνταγές της γαλλικής πόλης Αρράς εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι διάσημες, ενώ όλες οι βόρειες πόλεις της Γαλλίας άρχισαν να έχουν μια οδό «Σέσκουλου» όπου πωλούνταν λαχανικά. Παρόλο που η χρήση του φυτού εγκαταλείφθηκε τον 19ο αιώνα, το σέσκουλο εκτός από τις γαστρονομικές του αρετές διαθέτει και ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες. Οι πρώτοι που το χρησιμοποίησαν στον τομέα της ιατρικής ήταν οι Άραβες, οι οποίοι έκαναν ενέσεις από χυμό σέσκουλου στα ρουθούνια ασθενών για να καταπολεμήσουν την επιληψία.. 


Βασικά συστατικά 

Το φυτό περιέχει βηταϊνη και μπετανίνη. Η ρίζα του είναι πλούσια σε σακχαρόζη. 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

  • ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ 

Είναι εύκολο να φτιάξετε ζωμούς και σούπες με 1 σέσκουλα και να εντάξετε το φυτό αυτό στα διατροφή σας, κάτι που θα «ενεργοποιήσει» το συκώτι σας και Θα βοηθήσει στην πέφη. 

  • ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: 

Ως κατάπλασμα από θρυμματισμένα φύλλα, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε λίγο αμυγδαλέλαιο. Καταπολεμά τα ελαφριά δερματικά προβλήματα 

θεραπευτικές ιδιότητες 

• Το σέσκουλο έχει αναζωογονητική, μαλακτική και καθαρτική δράση και είναι αποτελεσματικό σε φλεγμονώδεις παθήσεις τον ουροποιητικού συστήματος. 

• Η βηταϊνη ευνοεί την αναγέννηση των κυττάρων του ήπατος και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του λίπους. 

• Η μπετανίνη που επίσης περιέχει το φυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

• Για εξωτερική χρήση, από τα φύλλα του σέσκουλου φτιάχνουμε ένα κατάπλασμα που καταπραύνει τις πληγές και τα βρεφικά εκζέματα. 


Κουκουλωτό ΒΕΡΟΙΑΣ

 Κουκουλωτό ΒΕΡΟΙΑΣ 

ΥΛΙΚΑ 


•2 1/2 κιλού αρνάκι μπούτι, καθαρό χωρίς κόκαλο 

•2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 

• 3 κουταλιές πελτέ ντομάτας ανακατεμένο με 3 κουταλιές νερό 

• 13 κούπας λάδι 

1/8  κουταλάκι μπαχάρι 

.1/8  κουταλάκι κύμινο 

• αλάτc, πιπέρι 

• 2-3 μεγάλες σκέπες αρνίσιες 

• 2 1/2 κιλού πατάτες 

•χυμό 1 λεμονιού 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Αφαιρέστε το φανερό λίπος από το κρέας. Κόψτε το σε κύβους 3 εκ. και ανακατέψτε το σε ένα μεγάλο μπολ με τα κρεμμύδια, τον πελτέ, το λάδι και τα μπαχαρικά. Πλύντε και καθαρίστε καλά τις σκέπες, αφαιρώντας όλα τα κομμάτια με το πολύ λίπος. Χωρίστε τες σε 6 μεγάλα κομμάτια. Απλώστε τα στον πάγκο της κουζίνας και μοιράστε μέσα σε αυτά το κρέας, τυλίξτε το καλά μέσα στη σκέπη, σχηματίζοντας στρογγυλά δεματάκια. Τοποθετήστε τα μέσα στο ταψί του φούρνου με τη διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε όγδοα. Αραδιάστε τες στο ταψί γύρω από τα δεματάκια. Πασπαλίστε τες με λίγο αλατοπίπερο και ραντίστε τες με το χυμό λεμονιού και λίγο λάδι. Ρίξτε μέσα στο ταψί 1 κούπα νερό. Ψήστε το φαγητό στους 180°C, για 2 ώρες περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες και να ψηθεί καλά το κρέας. Συνοδέψτε το, εκτός από τις πατάτες, με σπαράγγια και αγκιναρούλες σοταρισμένες. 

Βέφα Αλεξιάδου


20 Ιανουαρίου, 2021

DIY - κατασκευές με μπουκάλια κρασιού


 

Σούπα με φακές και ζυμαρικά

Σούπα με φακές και ζυμαρικά 

Υλικά

• 1 /2 φλιτζ. τσαγιού φακές 

• 3/4 φλιτζ. τσαγιού κοντό ζυμαρικό της αρεσκείας σας 

• 7 φλιτζ. τσαγιού ζωμό λαχανικών 

• 2-3 σκελίδες σκόρδο 

•1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 

• 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας 

• 2 κουτ. βούτυρο 

• 1-2 κλωνάρια σέλινο 

• 1 κλαδάκι δεντρολίβανο 

• λίγπ μαντζουράνα ή Θρούμπι 

• ελαιόλαδο 

• αλάτι, πιπέρι 

• μερικά φύλλα χειμωνιάτικου βασιλικού 

Εκτέλεση

Βράζετε τις φακές σε κατσαρόλα με 1 λίτρο περίπου νερό, Ι σκελίδα σκόρδο και λίγη μαντζουράνα ή Θρούμπι, μια 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε από την κατσαρόλα και τις στραγγίζετε. 

Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο (2-3 κουταλιές) μαζί με 1 κουταλιά από το βούτυρο. Προσθέτετε το κρεμ-μύδι και το σοτάρετε μια λίγο να μαραθεί. Λιώνετε το υπόλοιπο σκόρδο και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, το ζωμό, τα αρωματικά και το αλατοπίπερο. Περιμένετε να πάρουν μια βράση, ρίχνετε τις φακές, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου. 

Στη συνέχεια, προσθέτετε τα ζυμαρικά, ανακατεύετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 7-8 λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες που Θα βρείτε στη συσκευασία τους. Τέλος, προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο, δοκιμάζετε και, εάν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλατοπίπερο. 

Αποσύρετε τη σούπα από τη φωτιά και τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα. Εάν Θέλετε, πασπαλίζετε με φυλλαράκια βασιλικού ή με κάποιο άλλο φρέσκο αρωματικό της αρεσκείας σας. 


19 Ιανουαρίου, 2021

🍀 Στάχτη: Χρήσεις στον Κήπο


 

Κοτόπουλο Κοκκινιστό

 Κοτόπούλο κοκκινιστό 

Υλικά 


1 κοτόπουλο 

1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, 

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 κουταλιά αλεύρι 

2 κουταλάκια αλάτι λίγο πιπέρι 

1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί άσπρο, 

1/2 κιλό ντομάτες 

Εκτέλεση 

Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες. Ζεσταίνετε το βούτυρο και κοκκινίζετε το κοτόπουλο. Ρίχνετε το κρεμμύδι και όταν μαραθεί προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Τα σοτάρετε όλα μαζί και ρίχνετε το κρασί. Όταν εξατμιστεί προσθέτετε τις ντομάτες, αφού τις περάσετε από τον μύλο των χορταρικών.. σκεπάζέτε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοψηθεί επί 1 1/2 ώρα, ρίχνετε κατά διαστήματα αν χρειαστεί λίγο νερό. 


18 Ιανουαρίου, 2021

Βελουτέ σούπα λαχανικών

Βελουτέ σούπα λαχανικών


 

Υλικά

• 200 γραμ. πατάτες 

• 200 γραμ. καρότα 

• 200 γραμ. σέλινο 

• 200 γραμ. κολοκυθάκια 

• 200 γραμ. κρεμμυδάκια (φρέσκα) 

• 2-3 πράσα (μόνο το λευκό μέρος) 

• 200 γραμ. βούτυρο 

• 1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών 

• 100 γραμ. κρέμα γάλακτος 

• λίγο κορν φλάουρ 

• αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τις πατά-τες, τα καρότα, το σέλινο, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυ-δάκια και τα πράσα. 

Βάζετε το βούτυρο σ' ένα βαθύ σκεύος στη φωτιά και, μό-λις κάψει, ρίχνετε όλα τα παραπάνω λαχανικά να σαταριστούν και να μαλακώσουν αρκετά. Σβήνετε με το ζωμό, δοκιμάζετε και προσθέτετε, αν χρειάζεται, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σούπα να βράσει για περίπου 1 ώρα. 

Για να γίνει πιο παχύρευστη η σούπα, τη ρίχνετε μέσα στο μύλο των λαχανικών, έτσι ώστε να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, τη βάζετε σε άλλη κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίχνετε λίγο κορν φλάουρ, το οποίο έχετε προηγουμένως διαλύσει σε νερό. 

Στο τέλος, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Η σούπα είναι έτοιμη μια σερβίρισμα. 


15 Ιανουαρίου, 2021

Υφασμάτινη επιφάνεια ραπτομηχανής by Eleni Sabani

 




Σούπα ζυμαρικών με συκωτάκια

 Σούπα ζυμαρικών με συκωτάκια 

Υλικά


• 200 γραμ. κοντά ζυμαρικά 

• 200 γραμ. συκωτάκια κοτόπουλου 

• 1 φλιτζ. τσαγιού αρακά (κατεψυγμένο) 

• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε ροδέλες) 

• 1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο) 

• φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο) f 

• λίγο φρέσκο Θυμάρι ή μαντζουράνα 

• 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο (κατά προτίμηση σπιτικό) 

• ελαιόλαδο 

• αλάτι 

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Πλένετε και ψιλοκόβετε τα συκωτάκια. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα συκωτάκια, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το σκόρδο ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά ακόμη. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα διατηρείτε ζεστά. 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ζωμό και τον αφή-νετε να πάρει βράση πάνω σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τον αρακά και τον αφήνετε να βράσει μια 15 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα ζυμαρικά και τα φρέ-σκα κρεμμυδάκια. 

Αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει μια μερικά λεπτά ακό-μη, μέχρι να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά και να μαλακώσει καλά ο αρακάς. 

Μερικά λεπτά πριν το τέλος του μαyειρέματος, ρίχνετε στη σούπα τα τηγανισμένα συκωτάκια με το μαϊντανό και το θυμάρι ή τη μαντζουράνα και ανακατεύετε. 

Αποσύρετε τη σούπα από τη φωτιά και τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα ή σε σουπιέρα, ζεστή ή χλιαρή. 


14 Ιανουαρίου, 2021

ΜΑΡΑΘΟ ως ηρεμιστικό των στομαχικών διαταραχών

 ΜΑΡΑΘΟ


Foeniculum vulgare 


Οικογένεια Σελινοειδών 

Φινόχιο • Μάραθο 

Ιστορία του φυτού:

 Το μάραθο χρησιμοποιήθηκε από τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους ως ηρεμιστικό των στομαχικών διαταραχών. Αργότερα ανακαλύφθηκαν οι διουρητικές του ιδιότητες και θεωρήθηκε ευεργετικό για τη λιθίαση και τους πόνους της ουροδόχου κύστης. Τον Μεσαίωνα οι γιατροί της ιατρικής σχολής του Σαλέρνο θεωρούσαν ότι βοηθούσε στην αποβολή των αερίων του στομάχου. 

Βασικά συστατικά 

Το φυτό περιέχεί μια αρωματική ουσία πλούσια σε ανηθόλη, σε μεθυλκαβικόλη ή εστραγόλη και φενχόνη. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, στερόλες και φουρανοκουμαρίνες, ιδίως ιμπερατορίνη και βεργκαπτένη. 

θεραπευτικέs ιδιότητες 

• Το μάραθο είναι χωνευτικό, διαλυτικό και γαλακταγωγό (ενεργοποιεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος). Είναι ένας από τους «τέσσερις Θερμαντικούς σπόρους» μαζί με το γλυκάνισο, τον κόλιανδρο και το κύμινο. Ευνοεί τις συσπάσεις και ενεργοποιεί τις εκκρίσεις των αδένων του πεπτικού συστήματος, ενώ καταπολεμά αποτελεσματικά τον μετεωρισμό. 

• Η παραδοσιακή ιατρική συνιστά τη χρήση σπόρων μάραθου στις μητέρες που Θηλάζουν καθώς βοηθά τη ροή του γάλακτος.


• Το κατάπλασμα από τα φύλλα του καταπολεμά τη «συμφόρηση των μαστών στις μητέρες που Θηλάζουν. 

• Η ρίζα του μάραθου είναι γνωστό διουρήτικό και δρα κατά της κατακράτησης υγρών από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου ανακουφίζει το πρήξιμο στους αστραγάλους, στα πόδια, τις γάμπες και στα βλέφαρα. 

• Επίσης η ρίζα του διεγείρει την όρεξη. 


ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: 

Οι νεαροί βλαστοί νοστιμίζουν και την πιο άνοστη σαλάτα. Τα φύλλα του τρώγονται ως αρωματικό λαχανικό. Αλλά και οι βλαστοί του τρώγονται επίσης όταν είναι νεαροί και τρυφεροί. Τα άνθη είναι γλυκά και αρωματίζουν εξαιρετικά τα πιάτα.


Το τσάι από τους ανθούς μάραθου είναι πολύ χωνευτικό. Οι μαραθόσποροι είναι ένα απαραίτητο καρύκευμα. Σερβίρονται συχνά στο τέλος του γεύματος σε ινδικά εστιατόρια για ευχάριστη αναπνοή και καλύτερη πέψη. 


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: 

Στον Προβηγκία το αρωματικό αυτό φυτό είναι πολύ γνωστό. Αρωματίζει τα ψάρια, τιs ελιέs και τα πιάτα με σαλιγκάρια. Προσθέτονταs ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου σε δύσπεπτα πιάτα, διευκολύνεται ή πέψη τουs. 

Ως αφέψημα:

Χρησιμοποιήστε 20-30 γρ. μαραθόριζα ανά λίτρο νερού ωs διουρητικό και ορεκτικό. 

Ως έγχυμα:

 Χρησιμοποιήστε 15-30 γρ μαραθόσπορουs ανά λίτρο βραστου νερού. Πιείτε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα. Μπορείτε επίσηs να παρασκευάσετε ένα διεγερτικό κρασί με 30-50 γρ. μαραθόσπουρουs ανά λίτρο κρασιού. Καταναλώστε το μέσα σε 15 ημέρεs, πίνοντας ένα ποτήρι σε κάθε μεγάλο γεύμα για να διευκολύνετε την πέψη και τη γαλουχία 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ:


 Ωs θεραπεία για τη συμφόρηση του στήθουs. Βάλτε ένα κατάπλασμα από θρυμματισμένα φύλλα μάραθου ή κομπρέσεs εμποτισμένεs σε πυκνό αφέψημα από τα φύλλα του φυτού. 


ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

 Η ποικιλία μάραθου που βάζουμε στη σαλάτα είναι το μάραθο Φλωρεντίας. Προέρχεται από την ομώνυμη πόλη στην οποία εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μάραθο βολβοειδές, από το οποίο τρώμε τη βάση των μικρών φύλλων. Η βάση αυτή έχει μια λεπτή γεύση γλυκάνισου. 


Μοσχάρι με κρεμμύδια

 Μοσχάρι με κρεμμύδια 

Υλικά 


  • 1.220 γραμμ. μοσχάρι (πλάτη) 
  • 500 γραμμ. κρεμμύδια 
  • 1 κουτ. του γλυκού πάπρικα 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 40 γραμμ. βούτυρο 
  • λίγο μαϊντανό, 
  • δάφνη, 
  • ρίγανη 
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό, 
  • 1 λεμόνι 
  • 1 φλυτζ ζωμό κρέατος 
  • 1 κουτ. του γλυκού κορν φλάουρ,
  •  αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση 

Κόβετε το κρέας σε 12 ίσα κομμάτια και τα αλατοπιπερώνετε. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε τέταρτα ή μικρότερα κομμάτια. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο, στίβετε το λεμόνι. Κάνετε ένα δεμάτι με τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τη δάφνη. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το κρέας, τα κρεμμύδια, το δεμάτι με τα μυρωδικά και τα τσιγαρίζετε ελαφρά μέχρι να αρχίσουν να αλλά-ζουν χρώμα. Πασπαλίζετε τα υλικά με την πάπρικα, ρίχνετε το σκόρδο, το κρασί, τα 3/4 από το ζουμί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό 50 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το υπόλοιπο ζουμί και το αφήνετε να πάρει βράση, μετά το ρίχνετε μέσα στο κρέας και το αφήνετε στη φωτιά ακόμα 2-3 λεπτά. Αδειάζετε το φαγητό σε μια πιατέλα που την έχετε ζεστάνει και σερβίρετε το φαγητό αμέ-σως. 


13 Ιανουαρίου, 2021

Φτιάχνω απολυμαντικό χεριών


 

Χορτόσούπα με φασόλια

Χορτόσούπα με φασόλια 


Υλικά

• 250 γραμ. φασόλια ξερά

 • 2 καρότα (σε ροδέλες)

• 2 κλαράκια σέλινο (σε ροδέλες) 

• 1-2 πατάτες (σε κύβους)

 • 1 φλιτζ. τσαγιού λάχανο (ψιλοκομμένο) 

• 1 κομμάτι λουκάνικο χωριάτικο (σε ροδέλες) 

• 1 πράσο (σε ροδέλες) 

•1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 

• 2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες) 

• 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 

• θυμάρι π μαντζουράνα 

• ζωμό λαχανικών π νερό 

• 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 

• αλάτι 

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Βάζετε αποβραδίς τα φασόλια σε μπολ με νερό που σκεπάζει και τα αφήνετε να μουλιάσουν. Την επόμενη τα σουρώνετε και τα βράζετε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό για 30 λεπτά περίπου. 

Στη συνέχεια, προσθέτετε στην κατσαρόλα, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, το πράσο, το Θυμάρι ή την μαντζουράνα και όσο ζωμό ή νερό χρειαστεί για να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά. Τα βράζετε, σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου. 

Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το λάχανο, τις πατάτες, το λουκάνικο, το μαϊντανό, και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράζει, σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά ακόμη. 

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή βαθιά πιάτα, πασπαλισμένη με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.