11 Αυγούστου, 2020

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΕΣ

 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΕΣ 

Υλικά 

  • 1 κοτόπουλο (1 1/2 κιλό περίπου) 
  • 2-3 κουταλιές αλεύρι, 
  • 1 ποτήρι νερού νερό 
  • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ αλάτι πιπέρι 
  • 5-6 ντομάτες ολόκληρες 
  • 3 κουταλιές μαίντανό ψιλοκομμένο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό) 
  • ζάχαρη 

Εκτέλεσα 

Ζητήστε από το χασάπη να σας κόψει το κοτόπουλο σε μερίδες (με το κόκαλό τους) ανάλογα με τα άτομα που Θα φάνε. Αλευρώνετε και τηγανίζετε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Βάζετε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα, ενώ στο τηγάνι βάζετε 3 κουταλιές αλεύρι και το γυρίζετε με μια ξύλινη κουτάλα για να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα. Μόλις σκουρίνει το αλεύρι, ρίχνετε ένα ποτήρι κρασί και ένα ποτήρι νερό και δουλεύετε καλά να ξεσβολιάσει. Όταν πάρει βράση, προσθέτετε 1 1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ και λίγη ζάχαρη και, μετά από άλλη μία βράση, ρίχνετε τη σάλτσα αυτή στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο με λίγο αλάτι και πιπέρι, και το σκόρδο. Τ' αφήνετε όλα να βράσουν γύρω στα 35' και βγάζετε το κοτόπουλο και περνάτε τη σάλτσα από το τρυπητό και την κρατάτε ζεστή. Στην κατσαρόλα βάζετε πάλι το κοτόπουλο και ανάμεσα ντοματούλες ολόκληρες, ίδιου μεγέθους, πασπαλισμένες με μάίντανό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να ψηθεί σε σιγανή φωτιά άλλα 40'. Σερβίρετε το κρέας στη μέση της πιατέλας, τις ντο-τούλες γύρω-γύρω και τις περιχύνετε με τη ζεστή σάλτσα. 

Συνοδεύεται υπέροχα με μακαρόνια βουτυράτα 

ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑ!!!


 

10 Αυγούστου, 2020

Κριθαράκι κατσαρόλας



 

Κριθαράκι κατσαρόλας 

Υλικά 

  • 1 πακέτο κριθαράκι 
  • 2 κρεμμύδια 
  • 4 ντομάτες ώριμες 
  • 1 πιπεριά 
  • 4 σκελίδες σκόρδο 
  • λίγα λουκάνικα χωριάτικα, 
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λάδι 
  • λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι 


Εκτέλεση 

Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και το τσιγαρίζουμε με το λάδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες από τρυπητό, την πιπεριά ψιλοκομμένη, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τα λουκάνικα χοντροκομμένα, αφού πρώτα αφαιρέσουμε την πέτσα τους. Αφήνουμενα βράσουν όλα μαζί 10', ρίχνουμε κατόπιν ανάλογο νερό και μόλις πάρει βράση βάζουμε μέσα και το κριθαράκι και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει, ώσπου να δέσει, ανακατεύοντας το κάθε τόσο. Σβήνουμε την φωτιά, ρίχνουμε από πάνω λίγο πιπέρι, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε. 


Καλημέρααα!!!

 

09 Αυγούστου, 2020

Σταρένιο ψωμί

 Σταρένιο ψωμί 


ΥΛΙΚΑ (για 2 φραντζόλες) 

■ 1 κιλό καλής ποιότητας σταρένιο αλεύρι, για ψωμί

 ■ 1Υ2 φακελάκι (περίπου 12 γρ.) ξηρή μαγιά 

■ 1 γεμάτο κουτ. γλυκού αλάτι 

■ 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά νερό, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια μας (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να σχηματιστεί σιγά-σιγά μια σκληρή ζύμη. Υπολογίζουμε ότι συνολικά Θα χρειαστούμε όχι περισσότερο από 500 ml νερό, ανάλογα με το πόσο «τραβάει» το αλεύρι. Σε κάθε περίπτωση, το ρίχνουμε σταδιακά, ζυμώνοντας για να δούμε πόσο Θα χρειαστεί. Συνεχίζουμε το έντονο, δυνατό ζύμωμα με τα χέρια για 8- 10 λεπτά  (ή για 5- 6 λεπτά στο μίξερ), μέχρι η ζύμη να μαλακώσει, να γίνει λεία στην υφή και ελαστική. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το λάδι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε να "ηρεμήσει" για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε φραντζόλα. Αν Θέλουμε μάλιστα, βάζουμε τις φραντζόλες σε δύο μακρόστενες, μέτριες φόρμες για κέικ, για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Αντί για φραντζόλες, μπορούμε να πλάσουμε δύο καρβέλια ή να φτιάξουμε ένα, μεγάλο. Κάνουμε μερικές παράλληλες χαρακιές στην επιφάνεια των ψωμιών ή 3-4 τρύπες, τα σκεπάζουμε με μια κουβέρτα και τα αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. =εσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Τα βγάζουμε και για να δούμε αντό ψωμί είναι ψημέ-νο, το πιάνουμε με πετσέτα για να μην καούμε, το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε. Αν είναι ψη-μένο, Θα πρέπει να κάνει κούφιο ήχο. Αν δεν είναι έτοιμο, συνεχίζουμε το ψήσιμο γιαλίγαλεπτά ακό-μη.Το βγάζουμε και το αφήνουμενα κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. 

Ντίνα Νικολάου 


Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Σουτζουκάκια σμυρναίικα 

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά 
  • ψίχα από 2-3 φέτες ψωμί (2 ημερών) 
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκ.) 
  • 1 σκελίδα σκόρδο (τριμμ.) 
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο σκόνη 
  • αλάτι, πιπέρι, λίγο ξίδι 
  • ελαιόλαδο για τη σάλτσα 
  • 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκ. ή 1 κουτί ντοματ. κονκασέ 
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.) 
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (τριμμ.) 
  • 1/2 ποτήρι κόκ. ξηρό κρασί 
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη 
  • αλάτι, πιπέρι, κύμινο σκόνη 
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά) 


Εκτέλεση

 

1. Αφήνετε την φίχα του ψωμιού σε νερό να μουλιάσει και τη στύβετε καλά με τα χέρια σας. Αναμιγνύετε και τα υπόλοιπα υλικά του κιμά, ζυμώνετε να ανακατευτούν καλά και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια. Λαδώνετε πού και πού τα χέρια σας, για να μην κολλάει ο κιμάς. 

2. Τηγανίζετε με ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια να ροδίσουν καλά απ' όλες τις πλευρές, τα βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε να στραγγίσουν. 

3. Ετοιμάζετε τη σάλτσα; σε κατσαρόλα σοτάρετε με ελαιόλα-δο ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τα ντοματάκια ή τις φρέκιες ντομάτες. Αλατο-πιπερώνετε τη σάλτσα, ρίχνετε το κύμινο, τη ζάχαρη και την αφήνετε να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει ελαφρά. 

4. Κατόπιν, ρίχνετε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και τα αφή-νετε να σιγοβράσουν, μια 20-25 λεπτά περίπου (προσθέ-τοντας λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί). 

5. Σερβίρονται ζεστά, με μαϊντανό φιλοκομμένο. 

Κλασικό πιάτο, λαχταριστό με ρύζι πιλάφι, κάποιο ζυμαρικό ή πουρέ πατάτας.

Νικ. Τσελεμεντες



ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑ!!!

 

08 Αυγούστου, 2020

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΡΑΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΤΣΑΝΤΑΚΙ ΜΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΙΟΓΚΟ ..... by Κικιρικου Μανταλακια


ΥΛΙΚΑ : 4 ΚΟΜ 30*21 (2 ΒΑΣΙΚΟ ΚΑΙ 2 ΦΟΔΡΑ) 2 ΚΟΜ 34,5*21 (ΦΙΟΓΚΟΣ) 1 ΚΟΜ 5*13 (ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΦΙΟΓΚΟΥ) 2 ΚΟΜ 4*6 (ΡΕΛΑΚΙΑ ΦΕΡΜΟΥΑΡ) 1 ΦΕΡΜΟΥΑΡ 30ΕΚ
 

Πιλάφι με γαρίδες

Πιλάφι με γαρίδες 

 Υλικά

  • 700-800 γραμ. γαρίδες 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 2-3 κλαδάκια σέλινο 
  • 1 καρότο (σε ροδέλες) 
  • 3-4 κόκκους κόκκινου πιπεριού 
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 
  • 3-4 φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ 
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι 
  • μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο 

Εκτέλεση

 1. Βάζετε σε κατσάρόλα 5-6 φλιτζάνια νερό και το αφήνετε να πάρει βράση. Ξεπλένετε τις γαρίδες, χωρίς να τις καθαρίσετε, και τις ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το σέλινο, αλάτι, τους κόκκους του πιπεριού, το καρότο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτούν οι γαρίδες. 

2. Στραγγίζετε τις γαρίδες, κρατώντας το ζωμό τους και τις καθαρίζετε. (Μπορείτε να κρατήσετε τις ουρίτσες τούς). 

3. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το . κρεμμύδι. Προσθέτετε το ζουμί όπου έβρασαν οι γαρίδες (Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φλιτζάνια, αλλιώς συμπληρώνετε με νερό), τις ντοματούλες και αλατοπιπερώνετε. Τέλος, ρίχνετε στην κατσαρόλα το ρύζι και το αφήνετε να σιγοβράσει, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά. 

4. Σερβίρετε το ρύζι σε πιάτα ή σε πιατέλα και μοιράζετε από πάνω τις γαρίδες. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και με φρεσκοριμμένο πιπέρι. 

πηγή: Νικ. Τσελεμεντές


Καλημέρααα!!!

 

07 Αυγούστου, 2020

Σήμερα φτιάχνουμε το πιο εύκολο, γρήγορο και πρακτικό καλαθακι για παιχνίδια ή ρούχα.

 

Σκαλοπίνια με λιαστή ντομάτα και φέτα + video

Σκαλοπίνια με λιαστή ντομάτα και φέτα 

ΥΛΙΚΑ 

  • 600 γρ. λεπτοκομμένο φιλέτο μόσχου χτυπημένο σαν σνίτσελ 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 
  • 60 γρ. λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη 
  • 200 γρ. φέτα σκληρή σε κυβάκια 
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 5 γρ. πάπρικα 
  • 100 ml κρασί λευκό αρετσίνωτο 
  • 100 ml ζωμό βοδινού ζεστό 
  • 50 ml ελαιόλαδο 
  • 50 γρ. αλεύρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Καλημέρααα!!!


 

Σέσκουλο εκτός από τις γαστρονομικές του αρετές διαθέτει και ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες.

• Σέσκλο • λαχανίδα   Beta valgarίs Οικογένεια Χηνόποδιοειδών  Σέσκουλο  Ιστορία του φυτού  Το σέσκουλο, ενώ Θεωρείται πρωτίστως λαχανικό, έ...