16 Αυγούστου, 2020

Κρεμμυδόψωμο

 Κρεμμυδόψωμο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 40', ΑΝΑΜΟΝΗ: 45', ΨΗΣΙΜΟ: 40" -45'
ΥΛΙΚΑ (για 2 καρβέλια - ή φραντζόλες)
■ περίπου 500 το! χλιαρό νερό
■ 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
■ 60 yp. ελαιόλαδο + 2 κουτ σούπας επιπλέον, για το τηγάνι
 ■ 360 γρ. ξερά κρεμμύδια, κατά προτίμηση κιτρινόφλουδα, που είναι γλυκύτερα), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
■ αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
■ 60 γρ. καστανή ζάχαρη
■ 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό, κίτρινο αλεύρι, για ζυμώματα και ψωμί)
■ 10 γρ. αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνουμε το μπολ κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις ροδέλες κρεμμυδιών και λίγο αλατοπίπερο. Τα σοτάρουμε για 3-4  λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμεmν καστανή ζάχαρη, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, στραγγίζουμε τα κρεμμύδια σε λεπτό σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί τα 10 γρ. αλάτι, τα 60 γρ. ελαιόλαδο και το νερό όπου έχουμε διαλύσει τη μαγιά. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι τα υλικά να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ελαστική και αφράτη. Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2-3  λεπτά ακόμη, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη, πλάθουμε το καθένα σε φραντζόλα (ή σε καρβελάκι ή σε κουλούρα) και τα βάζουμε στο ταψί, αφήνοντας μια ασφαλή απόσταση μεταξύ τους καθώς θα φουσκώσουν Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα, το βάζουμε σε ένα σημείο προφυλαγμένο από ρεύματα αέρα και αφήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι τα ψωμιά να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αφαιρούμε την πετσέτα, χαράζουμε, αν θέλουμε, τα ψωμιά με παράλληλες, ρηχές τομές και τα ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν κυλά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Ντίνα Νικολαόυ


Χτυπητά αυγά με λαχανικα

 Χτυπητά αυγά με λαχανικα
Υλικά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο 
  • 2 κουτ. σούπας κομμένο κρεμμύδι, 
  • 1/2 κοτσάνι σέληνο, ψιλοκομμένο, 
  • 1 μικρό κολοκυθάκι ιμιλοκομμένο 
  • 1/4 κουτ. γλυκού ματζουράνα 
  • 1 κουτ. γλυκού κάρι σκόνη 
  • 2 ντομάτες ιμιλοκομμένες 
  • 8 αυγά, 
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 
  • αλάτι και πιπέρι 
Εκτέλεση
Κάψτε 1 κουτ. σούπας βούτυρο σ' ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέληνο και το κολοκυθάκι. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα μυρωδικά. Μαγειρέψτε για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις ντομάτες. Συνεχίστε το μαγείρεμα για 3 ως 4 λεπτά. Στο μεταξύ σπάστε τ' αυγά σ' ένα μπολ και χτυπήστε τα με χτυπητήρι. Αλατοπιπερώστε καλά και ρίξτε την κρέμα. Ανακατέψτε ξανά. Κάψτε το υπόλοιπο βούτυρο σ' ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ρίξτε τ' αυγά και τηγανίστε τα για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε γρήγορα τ' αυγά και τηγανίστε τα για 1 λεπτό. Προσθέστε τα λαχανικά στ αυγά, ανακατέψτε τα και σερβίρετε με τοστ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

 

14 Αυγούστου, 2020

ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΡΑΨΙΜΟ by Ms Alley Cat

 

Κρύο ρολό με λαχανικά

 Κρύο ρολό με λαχανικά 

Υλικά 

  • 4 φέτες άσπρο ψωμί, χωρίς κόρα και κομμένο σε κύβους 
  • 1 12 φλιτζ. τσαγιού γάλα 
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο 
  • 2 φλιτζ. τσαγιού κομμένα καρότα, 
  • 1 πράσινη πιπεριά ιμιλοκομμένη, 
  • 2 φλιτζ. τσαγιού κομμένο κουνουπίδι 
  • 1 μεγάλο κοτσάνι σέληνο ψιλοκομμένο, 
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη και κομμένη, 
  • 1/4 κουτ. γλυκού Θυμάρι, 
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη, 
  • 1/2 κουτ. γλυκού βασιλικός, 
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο 
  • 6 αυγά, 
  • αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση 

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Αλείψτε με βούτυρο μια μεγάλη φόρμα. Βάλτε το ψωμί σ' ένα μικρό μπολ και σκεπάστε το με γάλα. Φυλάξτε το για μετά. Κάψτε το βούτυρο σ' ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέστε τα καρότα, την πράσινη πιπεριά, το κουνουπίδι, το σέληνο και το σκόρδο. Αλατοπιπερώστε καλά. Ρίξτε τα μυρωδικά και σκεπάστε το τηγάνι. Μαγειρέψτε για 8 ως 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρετε τα λαχανικά στο μπολ του μίξερ. Χτυπήστε τα 

ώσπου να γίνουν πουρές. Προσθέστε το μουσκεμένο σε γάλα ψωμί και χτυπήστε ξανά. Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ. Χτυπήστε τ' αυγά με χτυπητήρι. Αλατοπιπερώστε ξανά αν χρειάζεται. Ρίξτε το μίγμα στη φόρμα και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο. Βάλτε τη φόρμα σ' ένα ταψί που να περιέχει 2,5 εκ. ζεστό νερό. Ψήστε για 1 ώρα και 10 λεπτά στο φούρνο. 20 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος βγάλτε το αλουμινόχαρτο. Αφήστε το ρολό να κρυώσει ελαφρά και ύστερα βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑ!!!

 

13 Αυγούστου, 2020

Τα οφέλη και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του βασιλικού!!!



Τα οφέλη και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του βασιλικού


Ο βασιλικός έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει πολλές διαφορετικές ασθένειες και παθήσεις, χάρη στις διάφορες φαρμακευτικές του ιδιότητες. Μερικά από τα οφέλη του περιλαμβάνουν:



  • Αυτό το εκπληκτικό φυτό περιέχει αντισπασμωδικούς παράγοντες που σας βοηθούν να αποτρέψετε ή να απαλλαγείτε από τη μυϊκή αδυναμία, τη δυσπεψία και από τους πόνους σε διάφορα μέρη του σώματος.
  • Ο βασιλικός βοηθά με την κούραση, τη φλεγμονή από τη σωματική κόπωση και βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ευρέως για την ρύθμιση του άγχους.
  • Επιπλέον, καταπραΰνει τις κράμπες που προκαλούνται από την εμμηνόρροια. Το χαλαρωτικό του άρωμα είναι παρόν σε διάφορα λάδια σώματος.
  • Επιπλέον, ο βασιλικός είναι ένα εξαιρετικό φυσικό απωθητικό κουνουπιών. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν μολυσματικά δαγκώματα, όπως το δάγκωμα φιδιού.
  • Ο βασιλικός είναι επίσης γνωστός για την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών. Γι’αυτό είναι παρών σε φυσικές αλοιφές.
  • Όταν καταναλώνεται ως τσάι ή ρόφημα με τρόπο που δεν μεταβάλλει την αρχική του σύνθεση, μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην γενικότερη άμυνα του οργανισμού. 

 

Φυσικές θεραπείες που αξιοποιούν τις ιδιότητες του βασιλικού

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικές θεραπείες που μπορείτε να φτιάξετε από την άνεση του σπιτιού σας χρησιμοποιώντας βασιλικό.


Πονόλαιμος

Ο βασιλικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σιρόπι μαζί με ζάχαρη και νερό για να σας ανακουφίσει από το βήχα ή τον ξερό λαιμό.


Συστατικά

  • 2 φλιτζάνια νερό (500 ml)
  • 2 φλιτζάνια φύλλων βασιλικού (100 γρ)
  • Μέλι (όσο θέλετε)

    Πώς θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε;

    • Σε μια κατσαρόλα, φέρτε το νερό και το βασιλικό σε σημείο βρασμού.
    • Αδειάστε τα περιεχόμενα σε πολλά φλιτζάνια και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μέλι σε κάθε μία.
    • Πιείτε το σιρόπι κάθε φορά που αισθάνεστε δυσφορία στο λαιμό.

    Φροντίδα του δέρματος


    Αυτό το φυτό είναι επίσης γνωστό ως το φυτό της μακροζωίας. Χρησιμοποιείται συχνά από λάτρεις της φροντίδας του δέρματος.

    Για να επωφεληθείτε από το βασιλικό με αυτόν τον τρόπο, τρίψτε απαλά ένα φύλλο πάνω στο δέρμα σας κάθε μέρα. Αυτό θα δώσει στο δέρμα σας μια φυσική λάμψη και θα ενισχύσει την εμφάνισή του.

    Συστατικά

    • 1 φύλλο βασιλικού
    • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

    Πώς θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε;

    • Ζεστάνετε ένα φλιτζάνι νερό και προσθέστε το φύλλο βασιλικού.
    • Αφήστε λίγο να καθίσει.
    • Μόλις το μείγμα φθάσει σε μια ανεκτή για το δέρμα σας θερμοκρασία (κατά προτίμηση χλιαρό) κάντε μασάζ στο δέρμα σας.
    • Χρησιμοποιείστε αυτή τη θεραπεία κάθε μέρα πριν πάτε για ύπνο.

    Ακμή


    Ο βασιλικός καθαρίζει το αίμα και αφαιρεί τις τοξίνεςδίνοντάς σας ένα πιο υγιές δέρμα.

    • Μπορείτε να φάτε τρία έως πέντε φύλλα βασιλικού το πρωί χωρίς να χρειάζεται να τα μαγειρέψετε.
    • Μπορείτε επίσης να κάντε μάσκες με τα φύλλα του αφήνοντάς τες να καθίσουν για 30 λεπτά.

    Βελτιώνει την πέψη


    Ο βασιλικός έχει φυσικές ιδιότητες καθαρισμού που βοηθούν το σώμα σας να εξαλείψει οτιδήποτε δεν χρειάζεται. Ταυτόχρονα, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της καούρας.

    Συστατικά

    • 2 κουταλιές της σούπας βασιλικό (30 γρ)
    • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)

    Πώς θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε;

    • Πρώτα, πλένετε καλά τα φύλλα του βασιλικού και τα τοποθετείτε σε ένα φλιτζάνι.
    • Προσθέστε βραστό νερό και ανακατέψτε καλά.
    • Αφήστε το μείγμα να καθίσει για 5 λεπτά. Έπειτα απολαύστε αυτό το θεραπευτικό ρόφημα.
    • Συνιστάται η κατανάλωση αυτού του ροφήματος το πρωί.

    Επωφεληθείτε από τις ιδιότητες του βασιλικού με ασφάλεια!

    Ως προληπτικό μέτρο, φροντίστε να συζητήσετε τη χρήση οποιουδήποτε φυτού με έναν επαγγελματία, παίρνοντας τις προφυλάξεις σας, όταν χρειάζεται. Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική αντίδραση στην κατανάλωση κάποιου φαρμακευτικού βοτάνου.


    πηγή: https://meygeia.gr/

    ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ

     ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ 

    Υλικά 

    • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες 
    • 1 1/2 φλττζ. τσαγιού γάλα φρέσκο (πλήρες) 
    • 3 κουτ. σούπας αλεύρι 
    • 3 κουτ. σούπας βούτυρο 
    • 50 γραμμ. τυρί φέτα (τριμμένο) 
    • 50 γραμμ. κεφαλοτύρι (τριμμένο) 
    • 1 ματσάκι μαίντανός (ψιλοκομμένος) 
    • αλάτι πιπέρι 
    • 300 γραμμ. γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά) 
    • 1 αυγό λάδι για το τηγάνισμα 


    Εκτέλεση Καθαρίζετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε λεπτές φέτες. Τις αφήνετε για 1/2 ώρα περίπου σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζετε καλά, τις αλευρώνετε και τις τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το λάδι. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε μια κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και ρίχνετε το βούτυρο. Μόλις κάψει προσθέτετε το αλεύρι, το 1 φλιτζάνι γάλα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το μίγμα να βράσει μέχρι να δέσει καλά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα τυριά και το μαϊντανό. Ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Τοποθετείτε λίγη ποσότητα από το μίγμα της γέμισης σε κάθε φέτα μελιτζάνας και την τυλίγετε. Βάζετε χωριστά σε πιάτο, το 1/2 φλιτζάνι γάλα, τη γαλέτα και το αυγό, χτυπημένο. Βουτάτε τα μπουρεκάκια πρώτα στο γάλα, αμέσως μετά στη γαλέτα και τέλος στο αυγό, ώστε να σχηματιστεί μια κρούστα στην επιφάνειά τους. Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τα μπουρεκάκια, μέχρι να πάρουν χρώμα απ' όλες τις πλευρές. 

    Πολίτικες Συνταγές



    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

     

    11 Αυγούστου, 2020

    ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ!!!!

     


    Δείτε πόσο απλό είναι να καλλιεργήσετε τα δικά σας βιολογικά μαρούλια σε γλάστρα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποικιλία του μαρουλιού, το χώμα και άλλα θα βρείτε εδώ: https://www.olyplant.gr/vohthimata-fy...

    ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΕΣ

     ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΕΣ 

    Υλικά 

    • 1 κοτόπουλο (1 1/2 κιλό περίπου) 
    • 2-3 κουταλιές αλεύρι, 
    • 1 ποτήρι νερού νερό 
    • 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ αλάτι πιπέρι 
    • 5-6 ντομάτες ολόκληρες 
    • 3 κουταλιές μαίντανό ψιλοκομμένο 
    • 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό) 
    • ζάχαρη 

    Εκτέλεσα 

    Ζητήστε από το χασάπη να σας κόψει το κοτόπουλο σε μερίδες (με το κόκαλό τους) ανάλογα με τα άτομα που Θα φάνε. Αλευρώνετε και τηγανίζετε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Βάζετε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα, ενώ στο τηγάνι βάζετε 3 κουταλιές αλεύρι και το γυρίζετε με μια ξύλινη κουτάλα για να πάρει ένα σκούρο καστανό χρώμα. Μόλις σκουρίνει το αλεύρι, ρίχνετε ένα ποτήρι κρασί και ένα ποτήρι νερό και δουλεύετε καλά να ξεσβολιάσει. Όταν πάρει βράση, προσθέτετε 1 1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ και λίγη ζάχαρη και, μετά από άλλη μία βράση, ρίχνετε τη σάλτσα αυτή στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο με λίγο αλάτι και πιπέρι, και το σκόρδο. Τ' αφήνετε όλα να βράσουν γύρω στα 35' και βγάζετε το κοτόπουλο και περνάτε τη σάλτσα από το τρυπητό και την κρατάτε ζεστή. Στην κατσαρόλα βάζετε πάλι το κοτόπουλο και ανάμεσα ντοματούλες ολόκληρες, ίδιου μεγέθους, πασπαλισμένες με μάίντανό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να ψηθεί σε σιγανή φωτιά άλλα 40'. Σερβίρετε το κρέας στη μέση της πιατέλας, τις ντο-τούλες γύρω-γύρω και τις περιχύνετε με τη ζεστή σάλτσα. 

    Συνοδεύεται υπέροχα με μακαρόνια βουτυράτα 

    ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑ!!!


     

    10 Αυγούστου, 2020

    Κριθαράκι κατσαρόλας



     

    Κριθαράκι κατσαρόλας 

    Υλικά 

    • 1 πακέτο κριθαράκι 
    • 2 κρεμμύδια 
    • 4 ντομάτες ώριμες 
    • 1 πιπεριά 
    • 4 σκελίδες σκόρδο 
    • λίγα λουκάνικα χωριάτικα, 
    • αλάτι, πιπέρι 
    • 1 φλιτζ. τσαγιού λάδι 
    • λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι 


    Εκτέλεση 

    Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη και το τσιγαρίζουμε με το λάδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες από τρυπητό, την πιπεριά ψιλοκομμένη, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τα λουκάνικα χοντροκομμένα, αφού πρώτα αφαιρέσουμε την πέτσα τους. Αφήνουμενα βράσουν όλα μαζί 10', ρίχνουμε κατόπιν ανάλογο νερό και μόλις πάρει βράση βάζουμε μέσα και το κριθαράκι και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει, ώσπου να δέσει, ανακατεύοντας το κάθε τόσο. Σβήνουμε την φωτιά, ρίχνουμε από πάνω λίγο πιπέρι, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.