27 Νοεμβρίου, 2020

Πανεύκολη μάσκα ύπνου (και για αρχάριους)


 

Μακαρόνια με σάλτσα απο αγκινάρες

 Μακαρόνια με σάλτσα απο αγκινάρες 


Υλικά 

  • 400 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι 
  • 350 γραμμ. αποφλοιωμένα ντοματάκια, 
  • 50 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα 
  • 1 κρεμμύδι, 
  • 5 αγκινάρες 
  • 1 χούφτα μάίντανό 
  • 1 κουταλιά κάππαρη 
  • λάδι, πιπέρι, αλάτι 

Εκτέλεση 

Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις κόβετε λεπτές φέτες και τις τσιγαρίζετε σε λάδι μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτετε την κάππαρη και τις ντομάτες κομμένες κομματάκια, αλατοπιπερώνετε και στο τέλος, ρίχνετε το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Βράζετε τα μακαρονάκια, τα στραγγίζετε και τα γαρνίρετε με τη σάλτσα και την παρμεζάνα. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

 


26 Νοεμβρίου, 2020

Αγριοκαστανιά θεραπευτικές ιδιότητες

Οικογένεια Ιπποκαοτανοειδών 

•Ιπποκαστανιά 

Ιστορία τον φυτού 

0 Caτolos Clusίus, ο κηπουρός του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού στη Βιέννη,


φύτεψε το πρώτο φυτό στην Ευρώπη. Το φυτό εισήθη στη Γαλλία το 1615 από την Κωνσταντινούπολη. Τον 17ο αιώνα, ο φλοιός και οι καρποί της αγριοκαστανιάς Θεωρούνταν αντιπυρετικά, κάτι που αναφέρεται σε πολλά συγγράμματα, και οι γιατροί της εποχής το συνιστούσαν ως υποκατάστατο της κιγχόνης. Την εποχή του Ναπολέοντα, και κυρίως κατά τον ηπειρωτικό αποκλεισμό, οι γιατροί αναγκάζονταν να χρη-σιμοποιούν αυτόχθονα είδη φαρμακευτικών φυτών και η αγριοκαστανιά απέκτησε ιδιαίτερη φήμη. Ωστόσο, η κιγχόνη συνέχισε να προτιμάται ως ασφαλέστερη, παρόλο που ήταν πιο ακριβή. Στη συνέχεια, οι αντιπυρετικές ιδιότητες της αγριοκαστανιάς επισκιάστηκαν από την ευρύτατα αναγνωρι-σμένη αποτελεσματικότητά της στις κυκλοφορικές διαταραχές. 

Βασικά συστατικά 0 φλοιός περιέχει τανίνες και μια κουμαρίνη, την εσκουλοσίδη. Οι σπόροι είναι πολύ πλούσιοι σε άμυλο και περιέχουν λιπίδια, φλαβονοειδή και τριτερπενικές σαπωνίνες, όπως αεσκίνη. Το περίβλημα των σπόρων της περιέχει προανθοκυανιδίνες. θεραπευτικέs ιδιότητεs 

• Οι καρποί συνίστανται για τις χρόνιες φλεβικές διαταρα-χές των άκρων όπως οι κιρσοί και τα «βαριά» πόδια. 

• Σε περίπτωση ύπαρξης αιμορροϊδων, ανακουφίζει από τον πόνο. 

• Καταπολευάτην κατακοάτηση νερού 

• Καταπολεμά την κατακράτηση νερού διανοίγοντας τα τριχοειδή αγγεία. 

• Η δράση της είναι πολύτιμη σε περιπτώσεις πυελικής συμφόρησης, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων που επηρεάζουν τον προστάτη. 

• Από τον φλοιό του φυτού παρασκευάζονται φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται σε μώλωπες και δερματικά προβλήματα που οφείλονται σε ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων. 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Τα κάστανα είναι πολύ Θρεπτικά και μπορούν να καταναλωθούν αν απαλλαγούν από τις τοξικές σαπωνίνες. Για τον σκοπό αυτόν οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής έβραζαν για πολλή ώρα τους σπόρους των διαφόρων τοπικών ειδών καστανιάς.

 ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; Η ονομασία «ιπποκαστανιά» οφείλεται στην παραδοσιακή χρήση της αγριοκαστανιάς στην Τουρκία και στην Ευρώπη για την ενδυνάμωση των άρρωστων αλόγων. 





η \ — / ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: Επειδή ο καρπός έχει πικρή γεύση, χρησιμοποι-είται κατά προτίμηση σε κάφουλεs ή σε δισκία αποξηραμένοs. Χρησιμοποιείται κατά των φλεβικών παθήσεων. • Κρασί από τον φλοιό. Μουλιάστε 30 με 60 γρ. φλοιού σε ένα λίτρο λευκό κρασί. Πιείτε ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα.' Ολα αυτά τα παρασκευάσματα είναι δυσάρεστα, γι' αυτό οι εμπειρικοί γιατροί απλώs συμβουλεύουν να κυκλοφορείτε με ένα κάστανο στην τσέπη. 

• ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: Αφέφημα από τον φλοιό. 50 γρ. φλοιού ανά λίτρο. Ωs αντισηπτικό σε άσχημεs πληγέs. Το ίδιο αφέφπμα χρησιμοποι-είται σε μορφή λοσιόν και σε μορφή υποκλυσμού κατά των αιμορ-ροίδων, αλλά και σε ενέσιμη μορφή για την πυελική συμφόρηση στιs γυναίκεs. 



Τσουμπλεκάκι

 Τσουμπλεκάκι 

Υλικά 


  • 1 μπούτι αρνιού με τα παίδάκια 
  • μερικές μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια, 
  • κολοκυθάκια σε κομμάτια, 
  • φασολάκια 
  • πιπεριές πράσινες ολόκληρες 
  • ντομάτες κομμένες σε φέτες, 
  • αρκετό βούτυρο, 
  • αλάτι, πιπέρι, 
  • λίγο κύμινο και μοσχοπίπερο 

Εκτέλεση 

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε σε πήλινο γιουβέτσι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το σκεπάζουμε με το καπάκι του. Κλείνουμε το άνοιγμα γύρω γύρω με ζυμάρι από νερό και αλεύρι και το βάζουμε σε σιγανό φούρνο. Το αφήνουμε να σιγοψηθεί αρκετές ώρες. Γίνεται νοστιμότατο. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!


 

25 Νοεμβρίου, 2020

30 ΧΡΉΣΙΜΑ ΚΌΛΠΑ ΚΑΙ ΙΔΈΕΣ ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΔΕΊΤΕ!!!


 

Λάχανο Γιαχνί με Κάστανα

Λάχανο Γιαχνί με Κάστανα


Υλικά 

  • 1/2 κιλό λάχανο 
  • 30 γραμμ. βούτυρο 
  • 1μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 100 γραμμ. λαρδί καπνιστό (χοιρινό λίπος) 
  • 250 γραμμ. κρασί 
  • 100 γραμμ. κάστανα ξεφλουδισμένα και βρασμένα, 
  • αλάτι 

Εκτέλεση:

 Ανοίγουμε το λάχανο φύλλο-φύλλο. Αφαιρούμε τα χοντρά κομμάτια. Βράζουμε να μαλακώσουν αρκετά τα φύλλα του. Τα ξεβγάζουμε, τα στραγγίζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το βρασμένο λάχανο. Τοποθετούμε πάνω το λαρδί κομμένο σε μπαστουνάκια. Αλατίζουμε. Προσθέτουμε με το λευκό κρασί. Σκεπάζουμε. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Προσθέτουμε τα κάστανα και βράζουμε ακόμη 15'. Βάζουμε το λάχανο σε μια σαλατιέρα. Τοποθετούμε τα κάστανα στο κέντρο. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!


 

24 Νοεμβρίου, 2020

ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ


 

Κοτόπούλο με μακαρόνια

Κοτόπούλο με μακαρόνια 


Υλικά 

  • 1 πακέτο (1/2 κιλού) μακαρόνια σπαγγέτι μαργαρίνη, 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι 
  • 3 φλιτζ. γάλα 
  • 1 μέτρια κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες 
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου 
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι λίγο πιπέρι 
  • 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα ή άλλο τυρί τριμμένο 
  • 3 φέτες άσπρο ψωμί 
  • 2 φλιτζ. κομματάκια μαγειρεμένο κοτόπουλο 

Εκτέλεση 

Βράζετε και βουτυρώνετε τα μακαρόνια και τα βάζετε σε μεγάλο πιρέξ. Λιώνετε 3 κουτ. μαργαρίνη σε μέτρια κατσαρόλα και σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνετε το αλεύρι να πάρει μερικές βράσεις και μετά το γάλα, τον κύβο, το αλατοπίπερο και τα μανιτάρια. Βράζετε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει λίγο. Την τραβάτε από τη φωτιά και ρίχνετε το τυρί. Κόβετε με το χέρι σας το ψωμί σε κομματάκια και το σωτάρετε σε 3 κουτ. μαργαρίνη.Ανακατεύετε το κοτόπουλο και τη σάλτσα μαζί με τα μακαρόνια στο πιρέξ. Ρίχνετε από πάνω τα κομματάκια το ψωμί και το ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!


 

23 Νοεμβρίου, 2020

Πιτάκια με μαρμελάδα

 Πιτάκια με μαρμελάδα 


Υλικά 

  • 120 γραμμ. αλεύρι 
  • 60 γραμμ. ζάχαρη 
  • 1 πρέζα αλάτι 
  • 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο 
  • 2 κρόκοι αυγών 
  • 40 γραμμ. ζάχαρη άχνη 
  • 150 γραμμ. μαρμελάδα 

Εκτέλεση 

Δουλεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Περνάμε το μίγμα μέσα στα χέρια μας, τρίβοντάς το μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό. Ρίχνουμε μέσα τους κρόκους και ζυμώνουμε. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα. Την τυλίγουμε σε μια πλαστική μεμβράνη - όχι σφιχτά - και τη φυλάμε σε δροσερό μέρος για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη. Κόβουμε 12 στογγυλά με τη βοήθεια ενός μικρού πιάτου (καφέ) ή με το ειδικό μηχάνημα που κάνει σχέδια. Στα 6 απ αυτά τα στρογγυλά ανοίγουμε μια μικρή στρογγυλή τρύπα στη μέση. Τα βάζουμε σε μια βουτυρωμένη λαμαρίνα και τα ψήνουμε για 15' στους 170°. Τα ξεκολλάμε με τη σπάτουλα και τ' αφήνουμε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε τα τρυπημένα στρογγυλά με άχνη και σκεπάζουμε τα άλλα με μαρμελάδα. Τα ενώνουμε και τα πιέ-ζουμε λίγο να κολλήσουν.