02 Δεκεμβρίου, 2020

27 Εξυπνα κόλπα με μανταλάκια

 


Σουφλέ Λαχανικών

Σουφλέ Λαχανικών


Υλικά

  •  4 αβγά 
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα 
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα κ.ο.κ) 
  • δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο (προαιρ.) 
  • 2 μελιτζάνες μακρόστενες (κομμένες) 
  • 2 κολοκύθια (σε κύβους) 
  • 2 μέτρια κρεμμύδια (κομμένα) 
  • 2 πατάτες (σε κύβους) 
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  • λίγο δυόσμο ή βασιλικό φρέσκο (ψιλοκομμένο) 
  • αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε πρώτα τα λαχανικά: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε ένα-ένα τα λαχανικά μέχρι νά μαραθούν: ρίχνετε πρώτα τα κρεμ-μύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Τα βγάζετε σε μπολ και συνεχίζετε με τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τέλος με τις μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνετε τα λαχανικά, προσθέ-τετε τα μυρωδικά και ανακατεύετε. 

Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μπλέντερ τα αβγά με το ελαιόλαδο, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί. Αναμιγνύετε με το μίγμα των λαχανικών και μετα-φέρετε το σουφλέ σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του σουφλέ. 

Το ιμήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνειά του. 

Σερβίρετε το φαγήτό ζεστό, αμέσως μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Εάν θέλετε, το πασπαλίζετε με ψιλοκομ-μένα φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο. 



ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!


 

01 Δεκεμβρίου, 2020

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων!!!


 

Κλασική Κοτόσούπα αβγολέμονο

 Κλασική Κοτόσούπα αβγολέμονο

Υλικά

  •  1-1/2-2 κιλά κότα 
  •  1-1/2-2 λίτρα σπιτικό ζωμό κότας ή νερό 
  •  2-3 καρότα (κομμένα στη μέση) 
  •  2 κρεμμύδια (κομμένα στη μέσα) 
  •  1 κλαδάκι σέλινο με τη ρίζα (κομμένο) 
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι 
  •  αλάτι, πιπέρι 
  •  1-2 αβγά 
  •  χυμό 1-2 λεμονιών 
  •  ελαιόλαδο 


Εκτέλεση 

Καθαρίζετε την κότα, αφαιρώντας τα εντόσθια, τα περιπά λίπη και κάποια πούπουλα που πιθανόν έχει. Την πλένετε με άφθονο νερό και την κόβετε σε μερίδες. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το ζωμό ή το νερό και αφού πάρει βράση, προσθέτετε την κότα και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ρύζι. Μόλις βράσει καλά η κότα, τη βγάζετε από την κατσαρόλα, στραγγίζετε το ζωμό, τον ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα και τον αφήνετε να πάρει βράση. 

Ρίχνετε και το ρύζι και το αφήνετε να βράσει. Εάν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη ζωμό ή νερό, έτσι ώστε η σούπα να μείνει με μπόλικο ζωμό. 

Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Σπάτε σε γυάλινο βαθύ σκεύος τα αβγά και τα χτυπάτε ελαφρά με το σύρμα των αβγών ή με πιρούνι. Ρίχνετε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού και χτυπώντας διαρκώς, προσθέτετε σιγά-σιγά το ζουμί από το φαγητό. 

Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα με το φαγητό και την κουνάτε γρήγορα, με κυκλικές κινήσεις, ώστε να πάει παντού. Σερβίρετε αμέσως. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!! ΚΑΛΟ ΜΉΝΑ!!!


 

30 Νοεμβρίου, 2020

Ζύμη για πίτσα , Σάλτσα ντομάτας, Πίτσα Μαργαρίτα ,Πίτσα με ντομάτα και ελιές

 Ζύμη για πίτσα 

(για 4-6 πίτσες)


  •  800 γραμμάρια αλεύρι 
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά διαλυμένη σε 
  • 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό 

Ετοιμάζω προζύμι, Βάζοντας σε μια λεκανίτσα Ι φλυτζάνι αλεύρι. Κάνω στη μέση μια λακκουΒίτσα και ρίχνω το νερό με τη μαγιά δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια. Πλάθω το προζύμι σε σχήμα μπάλας και το Βάζω σε ένα αλευρωμένο μπολ. Αφού το χαράξω σταυρωτά με ένα μαχαίρι, το σκεπάζω και το αφήνω σε χλιαρό μέρος, Ι5 λεπτά περίπου, για να φουσκώσει. Βάζω το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνοντας στη μέση μια λακκουΒίτσα. Ρίχνω μέσα το προζύμι και δουλεύω τα υλικά Βάζοντας το αλεύρι λίγο λίγο. Προσθέτω λίγο αλάτι και χλιαρό νερό (όσο χρειάζεται ώστε η ζύμη να γίνει λεία, μαλακιά και σφιχτή χωρίς σβόλους). Χωρίζω τη ζύμη σε 4 ή 6 στρογγυλά κομμάτια. Τα Βάζω σε ένα αλευρωμένο ταψί. Τα σκεπάζω και τα αφήνω να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιασ8εί σχεδόν, ο όγκος τους. Παίρνω ένα ένα τα κομμάτια τα Βάζω σε λεία και ίσια επιφάνεια και τα ανοίγω σε στρογγυλές πιτούλες χτυπώντας τα δυνατά με τα χέρια. Σκεπάζω τη ζύμη με τα υλικά που προτιμώ. Ψήνω σε δυνατό φούρνο (200°C) μέχρι το τυρί να αρχίσει να λιώνει και τα υλικά μου να αρχίσουν να γυαλίζουν. 


Σάλτσα ντομάτας 

  • 1 φλυττάνιελαιόλαδο 
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 3 ντομάτες φρέσκιες και 
  • μια κουταλιά πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό 
  • 1 κουταλάκι γλυκαντικό 
  • Αλάτι Πιπέρι Ρίγανη 

Τσιγαρίζω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Τα ανακατεύω μέχρι να μαραθούν. Προσ8έτω τη ντομάτα, το γλυκαντικό, αλάτι, πιπέρι και ανάλογο νερό, το σκόρδο και τη ρίγανη. Αφήνω να σιγοΒράσουν μέχρι να απορροφηθεί το νερό. 

Πίτσα Μαργαρίτα 

Στρώνω πάνω στη ζύμη της πίτσας τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτω ένα φλυτζάνι κασέρι και μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες, τριμμένο Βασιλικό, Ι κουταλιά σούπας τριμμένο σκληρό τυρί (ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι) και λίγο πιπέρι. Φουρνίζω στους 200°C. 

Πίτσα με ντομάτα και ελιές 

Στρώνω πάνω στη ζύμη της πίτσας ελάχιστη σάλτσα ντομάτας και λεπτά φετάκια μοτσαρέλα. Προσθέτω την ντομάτα κομμένη λεπτές ροδέλες, Ι σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, Ι κουταλάκι ρίγανη, 2-3 φύλλα ψιλοκομμένο Βασιλικό, μερικές ψιλοκομμένες ελιές, πιπέρι. Φουρνίζω στους 200°C. 




ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!


 

27 Νοεμβρίου, 2020

Πανεύκολη μάσκα ύπνου (και για αρχάριους)


 

Μακαρόνια με σάλτσα απο αγκινάρες

 Μακαρόνια με σάλτσα απο αγκινάρες 


Υλικά 

  • 400 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι 
  • 350 γραμμ. αποφλοιωμένα ντοματάκια, 
  • 50 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα 
  • 1 κρεμμύδι, 
  • 5 αγκινάρες 
  • 1 χούφτα μάίντανό 
  • 1 κουταλιά κάππαρη 
  • λάδι, πιπέρι, αλάτι 

Εκτέλεση 

Καθαρίζετε τις αγκινάρες, τις κόβετε λεπτές φέτες και τις τσιγαρίζετε σε λάδι μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτετε την κάππαρη και τις ντομάτες κομμένες κομματάκια, αλατοπιπερώνετε και στο τέλος, ρίχνετε το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Βράζετε τα μακαρονάκια, τα στραγγίζετε και τα γαρνίρετε με τη σάλτσα και την παρμεζάνα. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!

 


26 Νοεμβρίου, 2020

Αγριοκαστανιά θεραπευτικές ιδιότητες

Οικογένεια Ιπποκαοτανοειδών 

•Ιπποκαστανιά 

Ιστορία τον φυτού 

0 Caτolos Clusίus, ο κηπουρός του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού στη Βιέννη,


φύτεψε το πρώτο φυτό στην Ευρώπη. Το φυτό εισήθη στη Γαλλία το 1615 από την Κωνσταντινούπολη. Τον 17ο αιώνα, ο φλοιός και οι καρποί της αγριοκαστανιάς Θεωρούνταν αντιπυρετικά, κάτι που αναφέρεται σε πολλά συγγράμματα, και οι γιατροί της εποχής το συνιστούσαν ως υποκατάστατο της κιγχόνης. Την εποχή του Ναπολέοντα, και κυρίως κατά τον ηπειρωτικό αποκλεισμό, οι γιατροί αναγκάζονταν να χρη-σιμοποιούν αυτόχθονα είδη φαρμακευτικών φυτών και η αγριοκαστανιά απέκτησε ιδιαίτερη φήμη. Ωστόσο, η κιγχόνη συνέχισε να προτιμάται ως ασφαλέστερη, παρόλο που ήταν πιο ακριβή. Στη συνέχεια, οι αντιπυρετικές ιδιότητες της αγριοκαστανιάς επισκιάστηκαν από την ευρύτατα αναγνωρι-σμένη αποτελεσματικότητά της στις κυκλοφορικές διαταραχές. 

Βασικά συστατικά 0 φλοιός περιέχει τανίνες και μια κουμαρίνη, την εσκουλοσίδη. Οι σπόροι είναι πολύ πλούσιοι σε άμυλο και περιέχουν λιπίδια, φλαβονοειδή και τριτερπενικές σαπωνίνες, όπως αεσκίνη. Το περίβλημα των σπόρων της περιέχει προανθοκυανιδίνες. θεραπευτικέs ιδιότητεs 

• Οι καρποί συνίστανται για τις χρόνιες φλεβικές διαταρα-χές των άκρων όπως οι κιρσοί και τα «βαριά» πόδια. 

• Σε περίπτωση ύπαρξης αιμορροϊδων, ανακουφίζει από τον πόνο. 

• Καταπολευάτην κατακοάτηση νερού 

• Καταπολεμά την κατακράτηση νερού διανοίγοντας τα τριχοειδή αγγεία. 

• Η δράση της είναι πολύτιμη σε περιπτώσεις πυελικής συμφόρησης, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων που επηρεάζουν τον προστάτη. 

• Από τον φλοιό του φυτού παρασκευάζονται φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται σε μώλωπες και δερματικά προβλήματα που οφείλονται σε ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων. 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: Τα κάστανα είναι πολύ Θρεπτικά και μπορούν να καταναλωθούν αν απαλλαγούν από τις τοξικές σαπωνίνες. Για τον σκοπό αυτόν οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής έβραζαν για πολλή ώρα τους σπόρους των διαφόρων τοπικών ειδών καστανιάς.

 ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; Η ονομασία «ιπποκαστανιά» οφείλεται στην παραδοσιακή χρήση της αγριοκαστανιάς στην Τουρκία και στην Ευρώπη για την ενδυνάμωση των άρρωστων αλόγων. 





η \ — / ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: Επειδή ο καρπός έχει πικρή γεύση, χρησιμοποι-είται κατά προτίμηση σε κάφουλεs ή σε δισκία αποξηραμένοs. Χρησιμοποιείται κατά των φλεβικών παθήσεων. • Κρασί από τον φλοιό. Μουλιάστε 30 με 60 γρ. φλοιού σε ένα λίτρο λευκό κρασί. Πιείτε ένα ποτήρι πριν από κάθε γεύμα.' Ολα αυτά τα παρασκευάσματα είναι δυσάρεστα, γι' αυτό οι εμπειρικοί γιατροί απλώs συμβουλεύουν να κυκλοφορείτε με ένα κάστανο στην τσέπη. 

• ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: Αφέφημα από τον φλοιό. 50 γρ. φλοιού ανά λίτρο. Ωs αντισηπτικό σε άσχημεs πληγέs. Το ίδιο αφέφπμα χρησιμοποι-είται σε μορφή λοσιόν και σε μορφή υποκλυσμού κατά των αιμορ-ροίδων, αλλά και σε ενέσιμη μορφή για την πυελική συμφόρηση στιs γυναίκεs. 



Τσουμπλεκάκι

 Τσουμπλεκάκι 

Υλικά 


  • 1 μπούτι αρνιού με τα παίδάκια 
  • μερικές μελιτζάνες κομμένες σε κομμάτια, 
  • κολοκυθάκια σε κομμάτια, 
  • φασολάκια 
  • πιπεριές πράσινες ολόκληρες 
  • ντομάτες κομμένες σε φέτες, 
  • αρκετό βούτυρο, 
  • αλάτι, πιπέρι, 
  • λίγο κύμινο και μοσχοπίπερο 

Εκτέλεση 

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε σε πήλινο γιουβέτσι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το σκεπάζουμε με το καπάκι του. Κλείνουμε το άνοιγμα γύρω γύρω με ζυμάρι από νερό και αλεύρι και το βάζουμε σε σιγανό φούρνο. Το αφήνουμε να σιγοψηθεί αρκετές ώρες. Γίνεται νοστιμότατο.