13 Ιανουαρίου, 2021

Φτιάχνω απολυμαντικό χεριών


 

Χορτόσούπα με φασόλια

Χορτόσούπα με φασόλια 


Υλικά

• 250 γραμ. φασόλια ξερά

 • 2 καρότα (σε ροδέλες)

• 2 κλαράκια σέλινο (σε ροδέλες) 

• 1-2 πατάτες (σε κύβους)

 • 1 φλιτζ. τσαγιού λάχανο (ψιλοκομμένο) 

• 1 κομμάτι λουκάνικο χωριάτικο (σε ροδέλες) 

• 1 πράσο (σε ροδέλες) 

•1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 

• 2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες) 

• 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 

• θυμάρι π μαντζουράνα 

• ζωμό λαχανικών π νερό 

• 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 

• αλάτι 

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Βάζετε αποβραδίς τα φασόλια σε μπολ με νερό που σκεπάζει και τα αφήνετε να μουλιάσουν. Την επόμενη τα σουρώνετε και τα βράζετε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό για 30 λεπτά περίπου. 

Στη συνέχεια, προσθέτετε στην κατσαρόλα, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, το πράσο, το Θυμάρι ή την μαντζουράνα και όσο ζωμό ή νερό χρειαστεί για να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά. Τα βράζετε, σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου. 

Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το λάχανο, τις πατάτες, το λουκάνικο, το μαϊντανό, και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράζει, σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά ακόμη. 

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή βαθιά πιάτα, πασπαλισμένη με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 


12 Ιανουαρίου, 2021

🍀 Προστασία Φυτών από Κρύο, Χιόνι, Παγετό - Τα Μυστικά του Κήπου


 

Ρολό κοτόπουλο σε ζύμη

 Ρολό κοτόπουλο σε ζύμη



Υλικά 

• 2 φύλλα σφολιάτας (800 γρ.) 

• 7 κοτόπουλο 

• 2-3 πιπεριές χρωματιστές 

• 250 γρ. τυρί ρεγκάτο 

• 2 αβγά 

• μάϊντανό ψιλοκομμένο 

•ελαιόλαδο 

• αλάτι 

• πιπέρι 


Εκτέλεση 

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα και βράζουμε το κοτόπουλο. Αφού κρυώσει καλά, αφαιρούμε την πέτσα του και το ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε σε λεκάνη τις πιπεριές και το ρεγκάτο σε μικρά κυβάκια, προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα αβγά (αφού πρώτα τα χτυπήσουμε) και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αλατοπίπερο (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και μισή κούπα ζωμό από το κοτόπουλο, αν το μίγμα μάς φαίνεται στεγνό). Στρώνουμε τα φύλλα σφολιάτας και τα λαδώνουμε ελαφρώς: Μοιράζουμε το μίγμα στα δύο φύλλα και τα τυλίγουμε σε ρολά, διπλώνοντας τις δύο άκρες σαν φάκελο για να μη χυθεί το μίγμα κατά το ψήσιμο. Λαδώνουμε τα ρολά και από την έξω πλευρά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα (περίπου 45 λεπτά). 


11 Ιανουαρίου, 2021

Ρύζι πιλάφι με , διάφορα λαχανικα

 Ρύζι πιλάφι με , διάφορα λαχανικα 

Υλικά 


  • 400 γραμμ. ρύζι 
  • 100 γραμμ. βούτυρο 
  • 200 γραμμ. διάφορα λαχανικά, 
  • 1 κλωνάρι φασκόμηλο, 
  • 100 γραμμ. λουκάνικα, 
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος 
  • κεφαλογραβιέρα τριμμένη 

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε φέτες και τα βάζου-με σε μπόλικο νερό. Βάζουμε σε τηγάνι το βούτυρο να κάψει μαζί με το φύλλο του φασκόμηλου και τσιγαρίζοιυμε λίγο τα λαχανικά αλατισμένα. Βράζουμε το ρύζι ξεχωριστά, το στραγγίζουμε καλά στο τρυπητό και το γυρίζουμε μέ-σα στα λαχανικά. Κόβουμε και τα λουκάνικα, τα περνάμε λίγο από το τηγάνι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πάνω στην φωτιά, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και τα τοποθετούμε στην πιατέλα. Λιώνουμε κατόπιν την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε την κεφαλογραβιέρα και περιχύνουμε το πιλάφι. 


08 Ιανουαρίου, 2021

Φτιάχνουμε κάπα σε χρόνο "dt" by Eleni Sabani


 

Κρεατόπιτα με μοσχαράκι

 Κρεατόπιτα με μοσχαράκι 

Υλικά Για τη ζύμη 


  • 300 γραμμ. αλεύρι 
  • 150 γραμμ. βούτυρο 
  • ελάχιστο αλάτι 
  • 1 ποτήρι νερό (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη ή φύλλο) 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 

  • 200 γραμμ. κιμά ή Ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας 
  • 200 γραμμ. κιμά ή Ψιλοκομμένο χοιρινό 
  • 200 γραμμ. συκωτάκια πουλιών (προαιρετικά) 
  • 2 αυγά και 1 για το Ψήσιμο 
  • 1 φλυτζ. του τσαγιού βούτυρο λιωμένο 
  • 2 κρεμμύδια Ψιλοκομμένα 
  • 2 κουτ. της σούπας μαϊντανό Ψιλοκομμένο 
  • λίγη ρίγανη 
  • αλάτι, πιπέρι μοσχοκάρυδο 
  • 1 φλυτζ. του τσαγιού νερό 
  • 1 φλυτζ. του τσαγιού γάλα 

Εκτέλεση 

Η ΖΥΜΗ Κάνετε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και ρίχνετε το αλάτι και το βούτυρο λιωμένο. Τα ανα-κατεύετε καλά και τα τρίβετε με τις παλάμες σας. Ρίχνετε το νερό σιγά σιγά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» 30 λεπτά. 

Η ΓΕΜΙΣΗ Ανακατεύετε τα κρέατα με το συκώτι κομμένο σε μικρά κομματάκια, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένα, τη ρίγανη, το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο τριμμένο. Προσθέτετε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τα αυγά ολόκληρα και ζυμώνετε με το χέρι να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και ανοίγετε δύο φύλλα πάχους 3 χλστ. Το τοποθετείτε σε ταψί βουτυρωμένο ή σε φόρμα τούρτας. Προσπαθήστε ώστε το φύλλο να καλύψει όλη τη βάση και τα πλευρά του ταψιού και να περισσέψει μερικά εκατοστά σε όλη την περιφέρεια του ταψιού. Ρίχνετε τη γέμιση στο ανοιγμένο φύλλο και τη διπλώνετε με όσο περισσεύει από τα πλευρά. Σκεπάζετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο. Ενώνετε τα πλευρά. Με τη ζύμη που θα περισσέψει κάνετε μερικά σχηματα διακοσμητικά και στολίζετε την πίτα. Χτυπάτε το αυγό και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Τοποθετείτε το ταψί σε ζεστό φούρνο και το ψήνετε σε 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Μετά σκεπάζετε την πίτα με ένα χαρτί, χαμηλώνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και την ψήνετε περίπου τρία τέταρτα. Σερβίρεται ζεστή. 



07 Ιανουαρίου, 2021

Χαρουπιά θεραπευτικές ιδιότητεs: ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:

 Χαρουπιά 

Cerαtonia siligιιa 

Οικογένεια Κυαμοειδών Ξυλοκερατιά

Ιστορία του φυτού:

 Τα χαρούπια καταναλώνονται από τα αρχαία χρόνια από τους λαούς της Μεσογείου και είναι γνωστά για τις αντιδιαρροϊχές τους ιδιότητες. Οι Άραβες τα Θεωρούσαν εξαιρετικά μαλακτικά για τις Θωρακικές λοιμώξεις και τα συνιστούσαν σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα. 


Βασικά συστατικά :

0 λοβός του φυτού περιέχει από 40°/ο έως 50% διαλυτικά σάκχαρα, κυκλιτόλη και περίπου 20°/ο τανίνες. Οι σπόροι του περιέχουν κόμμι, που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρού από  

θεραπευτικέ ιδιότητεs:

• Το άλευρο του πολτού από χαρούπια χορηγείται για τη διάρροια σε βρέφη και μικρά παιδιά. Έχει, σε γενικές γραμμές, Θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών. 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: 

Οι λοβοί του είναι πολύ γλυκοί και νοστιμότατοι για φαγητό ως έχουν. Σε ορισμένες καλλιεργούμενες ποικιλίες, αν σπάσεις ένα κλαδί τον φυτού, εκκρίνεται ένα παχύρρευστο υγρό σαν μέλι. Η γεύση του χαρουπιού θυμίζει σοκολάτα. Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η σκόνη χαρουπιού χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κακάο. Στην Ελλάδα παρασκευάζουμε ένα ψωμί σοκολάτάς, το οποίο γίνεται από αλεύρι χαρουπιού και αλεύρι σίτου σε ίσες ποσότητες. Από το χαρούπι γίνονται ακόμα και λικέρ.


Οι αλεσμένοί σπόροι του χαρουπιού χρησιμοποιούνται, βάση της νομοθεσίας της ΕΕ, ως πηκτική ουσία τροφίμων (Ε410) σε παγωτά, στη ζαχαροπλαστική και στο βρεφικό γάλα σκόνη. Άλευρο χαρουπιού χρησιμοποιείται επίσης στη σύνθεση των διαιτητικών τροφίμων, διότι, σε αντίθεση με το αλεύρι σιταριού, δεν περιέχει γλουτένη. Οι σπόροι του ήταν τα πρώτα «καράτια» στα κοσμηματοπωλεία της αρχαιότητας. Χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπο επειδή έχουν ομοιόμορφο βάρος (καράτι = 0.2 γρ.). Το κόμμι (κολλώδης ουσία) που παίρνουμε από τους σπόρους του χαρουπιού χρησιμοποιείται και στην κατασκευή χαρτιού, υφασμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών. 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• Εσωτερικά: Ω αφέψημα από αλεύρι χαρουπιού. Προσθέστε 50 γρ. σε Ι λίτρο νερό για τ° βρέφη έωs έξι μηνώγ και 100 γρ. ανά λίτρο για τα παιδιά άνω των έξι μηνών. Δρα κατά τηs διάρροιαs των βρεφών. Δώστε στο μωρό ποσότητα αφεφήματοs ίση με ένα γεύμα του. 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; 

Το χαρούπι οφείλει το παρατσούκλι του «ψωμί του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» σε έναν θρύλο σύμ-φωνα με τον οποίο ο προφήτης το έτρωγε κατά τη διάρκεια της ζωής του ως ασκητής στην έρημο. 



Χοιρινές μπριζόλες με χορταρικά

 Χοιρινές μπριζόλες με χορταρικά 

Υλικά


  • 1/500 γραμμ. χοιρινές μπριζόλες 
  • 4-5 μεγάλες πατάτες 
  • 3-4 κρεμμύδια 
  • 4-5 καρότα 
  • 1-2 γούλες σέλινο 
  • 2-3 ντομάτες αλάτι, πιπέρι 
  • 30 γραμμ. αλεύρι 
  • 3-4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 ποτήρι κρασί άσπρο 
  • 3-4 κουταλιές ντομάτα πελτές, 
  • κόρν φλάουρ 
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο 

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε τα χορταρικά και τα κόβουμε σε στενές λουρίδες. Τα αναμιγνύουμε, τα πλένουμε με νερό και τα στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε τις μπριζόλες, τις πλαταίνουμε, αφαιρούμε γύρω γύρω το πολύ πάχος, τις αλατοπιπερώνουμε, τις αλευρώνουμε και τις κοκκινίζουμε, τηγανιζοντάς τες σε δυνατή φωτιά, για 3'-4'. Στρώνουμε τα 1/2 χόρτα σε φαρδιά κατσαρόλα, τοποθετούμε επάνω τους τις μπριζόλες, τις σκεπάζουμε μετα υπόλοιπα χόρτα, προσθέτουμε το κρασί, τον πουρέ της ντομάτας λιωμένο σε λίγο νερό, συμπληρώνουμε ακόμη λίγο νερό να μισοσκεπαστούν τα χόρτα, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το βούτυρο του τηγανιού και τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να ψηθούν οι μπριζόλες και να μείνουν με την σάλτσα τους. Βγάζουμε τότε προσεχτικά τις μπριζόλες, τις τοποθετούμε κατά σειρά σε πιατέλα και γύρω τους βάζουμε τα χορταρικά. Αφαιρούμε το λίπος από την σάλτσα, την πυκώνουμε με λίγο κόρν φλάουρ (1 κουταλιά), τις προσθέτουμε λίγο βούτυρο φρέσκο και περιχύνουμε τις μπριζόλες. 


06 Ιανουαρίου, 2021

8 κόλπα για καθαρή μπανιέρα


 

Ιμάμ μπαϊλντί φουρνιστό

 

Ιμάμ μπαϊλντί φουρνιστό

Υλικά 

  • 2 μεγάλες στρογγυλές μελιτζάνες 
  • 4 κρεμμύδια (μέτρια) 
  • 112 κιλό ντομάτες μαίντανός ψιλοκομμένος 
  • 4 έως 5 σκελίδες σκόρδο
  •  αλάτι και πιπέρι 
  • ζάχαρη 
  • 2 φλιτζ. τσαγιού λάδι 
  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό 

Εκτέλεση 

Κόβετε τις μελιτζάνες στα τέσσερα και σε κάθε κομμάτι κάνετε μια βαθιά σχισμή από το μέρος του φλοιού. "Ετσι θα δημιουργηθεί άνοιγμα. Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβετε. Αναμιγνύετε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, το μαϊντανό, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ζάχαρη και γεμίζετε με το μίγμα το άνοιγμα κάθε κομματιού μελιτζάνας. Βάζετε τις μελιτζάνες μέσα σ' ένα γιουβέτσι και ρίχνετε επάνω το λάδι και το νερό. Ρίχνετε επίσης το περισσευμένο μίγμα των κρεμμυδιών. Σκεπάζετε το γιουβέτσι και ψήνετε το φαγητό σε μέτριο φούρνο επί 2 1/2 ώρες. Το περιχύνετε κατά διαστήματα με τη σάλτσα. Το αφήνετε να κρυώσει και κατόπιν το βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.

 Σημ.: Το ιμάμ μπαϊλντί είναι καλύτερο αν το ετοιμάσετε από την προηγούμενη. Σ' αυτή τη συνταγή οι μελιτζάνες δεν τηγανίζονται προηγουμένως, όπως γίνεται συνήθως. "Ετσι, το φαγητό θα είναι κάπως ελαφρύτερο. 


05 Ιανουαρίου, 2021

Φτιάχνω κηπευτικά, για μεγάλη παραγωγή: Ξεκίνημα απο το μηδέν!!!


 

Κοτόπουλο με πράσινε ελιές

 Κοτόπουλο με πράσινε ελιές 



Υλικά

  • 3 κουτ. ελαιόλαδο 
  • 2 κουτ. βούτυρο  
  • 4 μισά στήθη κοτόπουλου  
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο  
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες  
  • 2 κόκκινες, κίτρινες ή πράσινες πιπεριές μεγάλες, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια  
  • 300 γρ. μανιτάρια σε φέτες   
  • 200 γρ. ντοματούλες ξεφλουδισμένες, κομμένες στη μέση  
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί  
  • 1 και 1/2 φλ πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι  
  • 4-6 κουτ. κρέμα γάλακτος  
  • 500 γρ. ζυμαρικά  Μάίντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα  

Εκτέλεση

Τηγανίζετε σε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και στο βούτυρο τα κομμάτια του κοτόπουλου, να ροδίσουν. Βγάζετε και διατηρείτε ζεστά. Τηγανίζετε στο ίδιο σκεύος το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά. Προσθέτετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια και τηγανίζετε για 2-3 λεπτά. Αδειάζετε τις ντοματούλες και αλατοπιπερώνετε. Μεταφέρετε τα λαχανικά σε πυρίμαχο σκεύος και τακτοποιείτε επάνω το κοτόπουλο. Περιχύνετε με το κρασί, σκεπάζετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Αδειάζετε τις ελιές στο ταψί, ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνετε με την κρέμα, σκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-20 λεπτά ακόμα. Στο μεταξύ, βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο τα ζυμαρικά για 8-10 λεπτά. Σουρώνετε και μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τακτοποιείτε τα κομμάτια του κοτόπουλου επάνω στα ζυμαρικά, περιχύνετε με τη σάλτσα των λαχανικών, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.