15 Ιανουαρίου, 2021

Σούπα ζυμαρικών με συκωτάκια

 Σούπα ζυμαρικών με συκωτάκια 

Υλικά


• 200 γραμ. κοντά ζυμαρικά 

• 200 γραμ. συκωτάκια κοτόπουλου 

• 1 φλιτζ. τσαγιού αρακά (κατεψυγμένο) 

• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε ροδέλες) 

• 1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο) 

• φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο) f 

• λίγο φρέσκο Θυμάρι ή μαντζουράνα 

• 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο (κατά προτίμηση σπιτικό) 

• ελαιόλαδο 

• αλάτι 

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Πλένετε και ψιλοκόβετε τα συκωτάκια. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα συκωτάκια, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το σκόρδο ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά ακόμη. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα διατηρείτε ζεστά. 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το ζωμό και τον αφή-νετε να πάρει βράση πάνω σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τον αρακά και τον αφήνετε να βράσει μια 15 λεπτά περίπου. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα ζυμαρικά και τα φρέ-σκα κρεμμυδάκια. 

Αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει μια μερικά λεπτά ακό-μη, μέχρι να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά και να μαλακώσει καλά ο αρακάς. 

Μερικά λεπτά πριν το τέλος του μαyειρέματος, ρίχνετε στη σούπα τα τηγανισμένα συκωτάκια με το μαϊντανό και το θυμάρι ή τη μαντζουράνα και ανακατεύετε. 

Αποσύρετε τη σούπα από τη φωτιά και τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα ή σε σουπιέρα, ζεστή ή χλιαρή. 


14 Ιανουαρίου, 2021

ΜΑΡΑΘΟ ως ηρεμιστικό των στομαχικών διαταραχών

 ΜΑΡΑΘΟ


Foeniculum vulgare 


Οικογένεια Σελινοειδών 

Φινόχιο • Μάραθο 

Ιστορία του φυτού:

 Το μάραθο χρησιμοποιήθηκε από τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους ως ηρεμιστικό των στομαχικών διαταραχών. Αργότερα ανακαλύφθηκαν οι διουρητικές του ιδιότητες και θεωρήθηκε ευεργετικό για τη λιθίαση και τους πόνους της ουροδόχου κύστης. Τον Μεσαίωνα οι γιατροί της ιατρικής σχολής του Σαλέρνο θεωρούσαν ότι βοηθούσε στην αποβολή των αερίων του στομάχου. 

Βασικά συστατικά 

Το φυτό περιέχεί μια αρωματική ουσία πλούσια σε ανηθόλη, σε μεθυλκαβικόλη ή εστραγόλη και φενχόνη. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή, στερόλες και φουρανοκουμαρίνες, ιδίως ιμπερατορίνη και βεργκαπτένη. 

θεραπευτικέs ιδιότητες 

• Το μάραθο είναι χωνευτικό, διαλυτικό και γαλακταγωγό (ενεργοποιεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος). Είναι ένας από τους «τέσσερις Θερμαντικούς σπόρους» μαζί με το γλυκάνισο, τον κόλιανδρο και το κύμινο. Ευνοεί τις συσπάσεις και ενεργοποιεί τις εκκρίσεις των αδένων του πεπτικού συστήματος, ενώ καταπολεμά αποτελεσματικά τον μετεωρισμό. 

• Η παραδοσιακή ιατρική συνιστά τη χρήση σπόρων μάραθου στις μητέρες που Θηλάζουν καθώς βοηθά τη ροή του γάλακτος.


• Το κατάπλασμα από τα φύλλα του καταπολεμά τη «συμφόρηση των μαστών στις μητέρες που Θηλάζουν. 

• Η ρίζα του μάραθου είναι γνωστό διουρήτικό και δρα κατά της κατακράτησης υγρών από τον οργανισμό. Ως εκ τούτου ανακουφίζει το πρήξιμο στους αστραγάλους, στα πόδια, τις γάμπες και στα βλέφαρα. 

• Επίσης η ρίζα του διεγείρει την όρεξη. 


ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: 

Οι νεαροί βλαστοί νοστιμίζουν και την πιο άνοστη σαλάτα. Τα φύλλα του τρώγονται ως αρωματικό λαχανικό. Αλλά και οι βλαστοί του τρώγονται επίσης όταν είναι νεαροί και τρυφεροί. Τα άνθη είναι γλυκά και αρωματίζουν εξαιρετικά τα πιάτα.


Το τσάι από τους ανθούς μάραθου είναι πολύ χωνευτικό. Οι μαραθόσποροι είναι ένα απαραίτητο καρύκευμα. Σερβίρονται συχνά στο τέλος του γεύματος σε ινδικά εστιατόρια για ευχάριστη αναπνοή και καλύτερη πέψη. 


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: 

Στον Προβηγκία το αρωματικό αυτό φυτό είναι πολύ γνωστό. Αρωματίζει τα ψάρια, τιs ελιέs και τα πιάτα με σαλιγκάρια. Προσθέτονταs ψιλοκομμένα φύλλα μάραθου σε δύσπεπτα πιάτα, διευκολύνεται ή πέψη τουs. 

Ως αφέψημα:

Χρησιμοποιήστε 20-30 γρ. μαραθόριζα ανά λίτρο νερού ωs διουρητικό και ορεκτικό. 

Ως έγχυμα:

 Χρησιμοποιήστε 15-30 γρ μαραθόσπορουs ανά λίτρο βραστου νερού. Πιείτε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα. Μπορείτε επίσηs να παρασκευάσετε ένα διεγερτικό κρασί με 30-50 γρ. μαραθόσπουρουs ανά λίτρο κρασιού. Καταναλώστε το μέσα σε 15 ημέρεs, πίνοντας ένα ποτήρι σε κάθε μεγάλο γεύμα για να διευκολύνετε την πέψη και τη γαλουχία 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ:


 Ωs θεραπεία για τη συμφόρηση του στήθουs. Βάλτε ένα κατάπλασμα από θρυμματισμένα φύλλα μάραθου ή κομπρέσεs εμποτισμένεs σε πυκνό αφέψημα από τα φύλλα του φυτού. 


ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;

 Η ποικιλία μάραθου που βάζουμε στη σαλάτα είναι το μάραθο Φλωρεντίας. Προέρχεται από την ομώνυμη πόλη στην οποία εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα. Πρόκειται για ένα μάραθο βολβοειδές, από το οποίο τρώμε τη βάση των μικρών φύλλων. Η βάση αυτή έχει μια λεπτή γεύση γλυκάνισου. 


Μοσχάρι με κρεμμύδια

 Μοσχάρι με κρεμμύδια 

Υλικά 


  • 1.220 γραμμ. μοσχάρι (πλάτη) 
  • 500 γραμμ. κρεμμύδια 
  • 1 κουτ. του γλυκού πάπρικα 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 40 γραμμ. βούτυρο 
  • λίγο μαϊντανό, 
  • δάφνη, 
  • ρίγανη 
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό, 
  • 1 λεμόνι 
  • 1 φλυτζ ζωμό κρέατος 
  • 1 κουτ. του γλυκού κορν φλάουρ,
  •  αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση 

Κόβετε το κρέας σε 12 ίσα κομμάτια και τα αλατοπιπερώνετε. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε τέταρτα ή μικρότερα κομμάτια. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο, στίβετε το λεμόνι. Κάνετε ένα δεμάτι με τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τη δάφνη. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το κρέας, τα κρεμμύδια, το δεμάτι με τα μυρωδικά και τα τσιγαρίζετε ελαφρά μέχρι να αρχίσουν να αλλά-ζουν χρώμα. Πασπαλίζετε τα υλικά με την πάπρικα, ρίχνετε το σκόρδο, το κρασί, τα 3/4 από το ζουμί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό 50 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το υπόλοιπο ζουμί και το αφήνετε να πάρει βράση, μετά το ρίχνετε μέσα στο κρέας και το αφήνετε στη φωτιά ακόμα 2-3 λεπτά. Αδειάζετε το φαγητό σε μια πιατέλα που την έχετε ζεστάνει και σερβίρετε το φαγητό αμέ-σως. 


13 Ιανουαρίου, 2021

Φτιάχνω απολυμαντικό χεριών


 

Χορτόσούπα με φασόλια

Χορτόσούπα με φασόλια 


Υλικά

• 250 γραμ. φασόλια ξερά

 • 2 καρότα (σε ροδέλες)

• 2 κλαράκια σέλινο (σε ροδέλες) 

• 1-2 πατάτες (σε κύβους)

 • 1 φλιτζ. τσαγιού λάχανο (ψιλοκομμένο) 

• 1 κομμάτι λουκάνικο χωριάτικο (σε ροδέλες) 

• 1 πράσο (σε ροδέλες) 

•1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) 

• 2 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες) 

• 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 

• θυμάρι π μαντζουράνα 

• ζωμό λαχανικών π νερό 

• 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 

• αλάτι 

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Βάζετε αποβραδίς τα φασόλια σε μπολ με νερό που σκεπάζει και τα αφήνετε να μουλιάσουν. Την επόμενη τα σουρώνετε και τα βράζετε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό για 30 λεπτά περίπου. 

Στη συνέχεια, προσθέτετε στην κατσαρόλα, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, το πράσο, το Θυμάρι ή την μαντζουράνα και όσο ζωμό ή νερό χρειαστεί για να σκεπαστούν καλά όλα τα υλικά. Τα βράζετε, σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου. 

Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο, το λάχανο, τις πατάτες, το λουκάνικο, το μαϊντανό, και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράζει, σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά ακόμη. 

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή βαθιά πιάτα, πασπαλισμένη με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 


12 Ιανουαρίου, 2021

🍀 Προστασία Φυτών από Κρύο, Χιόνι, Παγετό - Τα Μυστικά του Κήπου


 

Ρολό κοτόπουλο σε ζύμη

 Ρολό κοτόπουλο σε ζύμη



Υλικά 

• 2 φύλλα σφολιάτας (800 γρ.) 

• 7 κοτόπουλο 

• 2-3 πιπεριές χρωματιστές 

• 250 γρ. τυρί ρεγκάτο 

• 2 αβγά 

• μάϊντανό ψιλοκομμένο 

•ελαιόλαδο 

• αλάτι 

• πιπέρι 


Εκτέλεση 

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα και βράζουμε το κοτόπουλο. Αφού κρυώσει καλά, αφαιρούμε την πέτσα του και το ξεψαχνίζουμε σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε σε λεκάνη τις πιπεριές και το ρεγκάτο σε μικρά κυβάκια, προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα αβγά (αφού πρώτα τα χτυπήσουμε) και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αλατοπίπερο (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε και μισή κούπα ζωμό από το κοτόπουλο, αν το μίγμα μάς φαίνεται στεγνό). Στρώνουμε τα φύλλα σφολιάτας και τα λαδώνουμε ελαφρώς: Μοιράζουμε το μίγμα στα δύο φύλλα και τα τυλίγουμε σε ρολά, διπλώνοντας τις δύο άκρες σαν φάκελο για να μη χυθεί το μίγμα κατά το ψήσιμο. Λαδώνουμε τα ρολά και από την έξω πλευρά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα (περίπου 45 λεπτά). 


11 Ιανουαρίου, 2021

Ρύζι πιλάφι με , διάφορα λαχανικα

 Ρύζι πιλάφι με , διάφορα λαχανικα 

Υλικά 


  • 400 γραμμ. ρύζι 
  • 100 γραμμ. βούτυρο 
  • 200 γραμμ. διάφορα λαχανικά, 
  • 1 κλωνάρι φασκόμηλο, 
  • 100 γραμμ. λουκάνικα, 
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος 
  • κεφαλογραβιέρα τριμμένη 

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε φέτες και τα βάζου-με σε μπόλικο νερό. Βάζουμε σε τηγάνι το βούτυρο να κάψει μαζί με το φύλλο του φασκόμηλου και τσιγαρίζοιυμε λίγο τα λαχανικά αλατισμένα. Βράζουμε το ρύζι ξεχωριστά, το στραγγίζουμε καλά στο τρυπητό και το γυρίζουμε μέ-σα στα λαχανικά. Κόβουμε και τα λουκάνικα, τα περνάμε λίγο από το τηγάνι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πάνω στην φωτιά, ρίχνουμε λίγο πιπέρι και τα τοποθετούμε στην πιατέλα. Λιώνουμε κατόπιν την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε την κεφαλογραβιέρα και περιχύνουμε το πιλάφι. 


08 Ιανουαρίου, 2021

Φτιάχνουμε κάπα σε χρόνο "dt" by Eleni Sabani


 

Κρεατόπιτα με μοσχαράκι

 Κρεατόπιτα με μοσχαράκι 

Υλικά Για τη ζύμη 


  • 300 γραμμ. αλεύρι 
  • 150 γραμμ. βούτυρο 
  • ελάχιστο αλάτι 
  • 1 ποτήρι νερό (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη ή φύλλο) 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 

  • 200 γραμμ. κιμά ή Ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας 
  • 200 γραμμ. κιμά ή Ψιλοκομμένο χοιρινό 
  • 200 γραμμ. συκωτάκια πουλιών (προαιρετικά) 
  • 2 αυγά και 1 για το Ψήσιμο 
  • 1 φλυτζ. του τσαγιού βούτυρο λιωμένο 
  • 2 κρεμμύδια Ψιλοκομμένα 
  • 2 κουτ. της σούπας μαϊντανό Ψιλοκομμένο 
  • λίγη ρίγανη 
  • αλάτι, πιπέρι μοσχοκάρυδο 
  • 1 φλυτζ. του τσαγιού νερό 
  • 1 φλυτζ. του τσαγιού γάλα 

Εκτέλεση 

Η ΖΥΜΗ Κάνετε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και ρίχνετε το αλάτι και το βούτυρο λιωμένο. Τα ανα-κατεύετε καλά και τα τρίβετε με τις παλάμες σας. Ρίχνετε το νερό σιγά σιγά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» 30 λεπτά. 

Η ΓΕΜΙΣΗ Ανακατεύετε τα κρέατα με το συκώτι κομμένο σε μικρά κομματάκια, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένα, τη ρίγανη, το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο τριμμένο. Προσθέτετε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τα αυγά ολόκληρα και ζυμώνετε με το χέρι να ανακατευτούν με τα υπόλοιπα υλικά. Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και ανοίγετε δύο φύλλα πάχους 3 χλστ. Το τοποθετείτε σε ταψί βουτυρωμένο ή σε φόρμα τούρτας. Προσπαθήστε ώστε το φύλλο να καλύψει όλη τη βάση και τα πλευρά του ταψιού και να περισσέψει μερικά εκατοστά σε όλη την περιφέρεια του ταψιού. Ρίχνετε τη γέμιση στο ανοιγμένο φύλλο και τη διπλώνετε με όσο περισσεύει από τα πλευρά. Σκεπάζετε την πίτα με το δεύτερο φύλλο. Ενώνετε τα πλευρά. Με τη ζύμη που θα περισσέψει κάνετε μερικά σχηματα διακοσμητικά και στολίζετε την πίτα. Χτυπάτε το αυγό και αλείφετε την επιφάνεια της πίτας. Τοποθετείτε το ταψί σε ζεστό φούρνο και το ψήνετε σε 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Μετά σκεπάζετε την πίτα με ένα χαρτί, χαμηλώνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και την ψήνετε περίπου τρία τέταρτα. Σερβίρεται ζεστή. 



07 Ιανουαρίου, 2021

Χαρουπιά θεραπευτικές ιδιότητεs: ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:

 Χαρουπιά 

Cerαtonia siligιιa 

Οικογένεια Κυαμοειδών Ξυλοκερατιά

Ιστορία του φυτού:

 Τα χαρούπια καταναλώνονται από τα αρχαία χρόνια από τους λαούς της Μεσογείου και είναι γνωστά για τις αντιδιαρροϊχές τους ιδιότητες. Οι Άραβες τα Θεωρούσαν εξαιρετικά μαλακτικά για τις Θωρακικές λοιμώξεις και τα συνιστούσαν σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα. 


Βασικά συστατικά :

0 λοβός του φυτού περιέχει από 40°/ο έως 50% διαλυτικά σάκχαρα, κυκλιτόλη και περίπου 20°/ο τανίνες. Οι σπόροι του περιέχουν κόμμι, που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρού από  

θεραπευτικέ ιδιότητεs:

• Το άλευρο του πολτού από χαρούπια χορηγείται για τη διάρροια σε βρέφη και μικρά παιδιά. Έχει, σε γενικές γραμμές, Θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών. 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: 

Οι λοβοί του είναι πολύ γλυκοί και νοστιμότατοι για φαγητό ως έχουν. Σε ορισμένες καλλιεργούμενες ποικιλίες, αν σπάσεις ένα κλαδί τον φυτού, εκκρίνεται ένα παχύρρευστο υγρό σαν μέλι. Η γεύση του χαρουπιού θυμίζει σοκολάτα. Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η σκόνη χαρουπιού χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κακάο. Στην Ελλάδα παρασκευάζουμε ένα ψωμί σοκολάτάς, το οποίο γίνεται από αλεύρι χαρουπιού και αλεύρι σίτου σε ίσες ποσότητες. Από το χαρούπι γίνονται ακόμα και λικέρ.


Οι αλεσμένοί σπόροι του χαρουπιού χρησιμοποιούνται, βάση της νομοθεσίας της ΕΕ, ως πηκτική ουσία τροφίμων (Ε410) σε παγωτά, στη ζαχαροπλαστική και στο βρεφικό γάλα σκόνη. Άλευρο χαρουπιού χρησιμοποιείται επίσης στη σύνθεση των διαιτητικών τροφίμων, διότι, σε αντίθεση με το αλεύρι σιταριού, δεν περιέχει γλουτένη. Οι σπόροι του ήταν τα πρώτα «καράτια» στα κοσμηματοπωλεία της αρχαιότητας. Χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπο επειδή έχουν ομοιόμορφο βάρος (καράτι = 0.2 γρ.). Το κόμμι (κολλώδης ουσία) που παίρνουμε από τους σπόρους του χαρουπιού χρησιμοποιείται και στην κατασκευή χαρτιού, υφασμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών. 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• Εσωτερικά: Ω αφέψημα από αλεύρι χαρουπιού. Προσθέστε 50 γρ. σε Ι λίτρο νερό για τ° βρέφη έωs έξι μηνώγ και 100 γρ. ανά λίτρο για τα παιδιά άνω των έξι μηνών. Δρα κατά τηs διάρροιαs των βρεφών. Δώστε στο μωρό ποσότητα αφεφήματοs ίση με ένα γεύμα του. 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; 

Το χαρούπι οφείλει το παρατσούκλι του «ψωμί του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» σε έναν θρύλο σύμ-φωνα με τον οποίο ο προφήτης το έτρωγε κατά τη διάρκεια της ζωής του ως ασκητής στην έρημο. 



Χοιρινές μπριζόλες με χορταρικά

 Χοιρινές μπριζόλες με χορταρικά 

Υλικά


  • 1/500 γραμμ. χοιρινές μπριζόλες 
  • 4-5 μεγάλες πατάτες 
  • 3-4 κρεμμύδια 
  • 4-5 καρότα 
  • 1-2 γούλες σέλινο 
  • 2-3 ντομάτες αλάτι, πιπέρι 
  • 30 γραμμ. αλεύρι 
  • 3-4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 ποτήρι κρασί άσπρο 
  • 3-4 κουταλιές ντομάτα πελτές, 
  • κόρν φλάουρ 
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο 

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε τα χορταρικά και τα κόβουμε σε στενές λουρίδες. Τα αναμιγνύουμε, τα πλένουμε με νερό και τα στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε τις μπριζόλες, τις πλαταίνουμε, αφαιρούμε γύρω γύρω το πολύ πάχος, τις αλατοπιπερώνουμε, τις αλευρώνουμε και τις κοκκινίζουμε, τηγανιζοντάς τες σε δυνατή φωτιά, για 3'-4'. Στρώνουμε τα 1/2 χόρτα σε φαρδιά κατσαρόλα, τοποθετούμε επάνω τους τις μπριζόλες, τις σκεπάζουμε μετα υπόλοιπα χόρτα, προσθέτουμε το κρασί, τον πουρέ της ντομάτας λιωμένο σε λίγο νερό, συμπληρώνουμε ακόμη λίγο νερό να μισοσκεπαστούν τα χόρτα, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το βούτυρο του τηγανιού και τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να ψηθούν οι μπριζόλες και να μείνουν με την σάλτσα τους. Βγάζουμε τότε προσεχτικά τις μπριζόλες, τις τοποθετούμε κατά σειρά σε πιατέλα και γύρω τους βάζουμε τα χορταρικά. Αφαιρούμε το λίπος από την σάλτσα, την πυκώνουμε με λίγο κόρν φλάουρ (1 κουταλιά), τις προσθέτουμε λίγο βούτυρο φρέσκο και περιχύνουμε τις μπριζόλες.