18 Δεκεμβρίου, 2020

Σαρδέλες φούρνού με λαχανικά

 Σαρδέλες φούρνού με λαχανικά


Υλικά

 • 1/2 κιλά σαρδέλες 

• 4 μέτριες πατάτες 

• 2-3 κολοκυθάκια 

• 3 πιπεριές (2 πράσινες και 1 κίτρινη) 

• 2 μεγάλα κρεμμύδια 

• 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες) 

• μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 

• 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 

• 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό λαχανικών 

• χυμό 1 λεμονιού 

• 2 κουτ. σούπας φρυγανιά (τριμμένη) 

• αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Πλένετε και καθαρίζετε καλά όλα τα λαχανικά. Τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες και τα βάζετε σε σκεύος κατάλληλο για την εστία της κουζίνας σας, που θα μπορεί να μεταφερθεί και στο φούρνο. Ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο, το ζωμό, αλατοπιπερωνετε και τα βράζετε για 20 λεπτά περίπου. 

Καθαρίζετε καλά τις σαρδέλες και αφαιρείτε τα κεφάλια τους. Τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού. Τις τοποθετείτε πάνω από τα λαχανικά και τις πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά. 

Τοποθετείτε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και το φή-νετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρετε τις σαρδέλες ζεστές, με επιπλέον χυμό λεμονιού. 


16 Δεκεμβρίου, 2020

Υγρό πιάτων - 10 απίστευτες χρήσεις


 

Ζυμαρικά γεμιστά

 Ζυμαρικά γεμιστά 

Υλικά 

για  ζύμη 


  • 200 γραμμ., περίπου, αλεύρι (2 φλιτζάνια), 
  • 2 αυγά, αλάτι 

Για τη γέμιση 

  • 50 γραμμ. Ψαχνό μοσχάρι, 
  • 50 γραμμ. φιλέτο χοιρινό 
  • 50 γραμμ. κοτόπουλο στήθος, 
  • 30 γραμμ. ζαμπόν (μια μόνο φέτα), 
  • 50 γραμμ. βούτυρο, 
  • 40 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη, 
  • 1 αυγό, 
  • 50 γραμμ. άσπρο ξηρό κρασί (1 /3 φλιτζανιού), 
  • λίγο ζωμό, 
  • μοσχοκάρυδο 
  • πιπέρι, αλάτι 

Για το γαρνίρισμα 

  • 150 γραμμ. φρέσκια κρέμα γάλακτος, 
  • 20 γραμμ. βούτυρο, 
  • 30 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη 

Εκτέλεση 

Σχηματίζετε ένα βουναλάκι με το αλεύρι, ρίχνετε λίγο αλάτι, κάνετε ένα βαθούλωμα στη μέση και σπάτε μέσα τα αυγά. Ζυμώνετε με δύναμη για 15 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, ομοιογενής και λεία. Την πλάθετε καρβέλι, την τυλίγετε σε μια πετσέτα και αφήνετε σε δροσερό μέρος για 20 λεπτά. Κόβετε όλα τα κρέατα για τη γέμιση χοντρά κανονικά κομμάτια, το ζαμπόν μικρότερα και τα βάζετε στη φωτιά με το βούτυρο. Αφήνετε να ροδίσουν για 15 λεπτά, περί-που, σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το βράσιμο προσθέτοντας κάθε τόσο μια κουταλιά ζωμό. Μετά από μια ώρα, περίπου, θα πρέπει να έχει απορροφηθεί όλο το ζουμί. 

Περνάτε όλα τα κρέατα από τη μηχανή του κιμά στο πολύ ψιλό κόψιμο, τα βάζετε σε βαθιά πιατέλα και τα ανακατεύετε με την παρμεζάνα, το αυγό ολόκληρο και λίγο μοσχοκάρυδο. Δουλεύετε ξανά τη ζύμη για λίγα λεπτά, την ανοίγετε λεπτό φύλλο και κόβετε δίσκους διαμέτρου 6 εκατοστών, περίπου. Στο κέντρο καθενός βάζετε λίγη γέμιση. Διπλώνετε σε μισοφέγγαρο και ενώνετε τις δυο άκρες πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα. Ψήνετε τα γεμιστά ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, στραγγίζετε και τα βάζετε σε ένα τηγάνι με λιωμένο βούτυρο. Αφήνετε λίγα λεπτά να πάρουν γεύση στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και μετά από λίγα λεπτά το τριμμένο τυρί, βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε λίγο πριν σερβίρετε. 


15 Δεκεμβρίου, 2020

Ανθόφυτα του Χειμώνα


 

Κοτόπουλο τυλιγμένο σε προσούτο

 Κοτόπουλο τυλιγμένο σε προσούτο

Υλικά 


  • 1/2 φλ. σπανάκι (κατεψ.) 
  •  1 κουτ. ελαιόλαδο 
  • 1/2 φλ. τυρί κρέμα  
  • 12 κρεμμυδάκια στιφάδου 
  • 1/2 κουτ. μοσχοκάρυδο τριμμένο  
  • 1 και 1/2 φλ. μανιτάρια σε φετούλες 
  • 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα (περίπου 200 γρ. το καθένα)  
  • 4 φέτες προσούτο  
  • 2 κουτ. βούτυρο  
  • 1 κουτ. αλεύρι 
  • 1 φλ. λευκό ή κόκκινο ξυρό κρασί 
  • 1 ½ φλ ζωμός κοτόπουλου 
  • αλατοπιπερώνετε

Εκτέλεση

Αφήνετε το σπανάκι να ξεπαγώσει και το στύβετε καλά με τις παλάμες σας ή με πιρούνι, να φύγουν τελείως τα υγρά του. Το ανακατεύετε με το τυρί κρέμα και το μοσχοκάρυδο και το αλατοπιπερώνετε. Με κοφτερό μαχαιράκι κάνετε μία χαρακιά στο πλάι του κάθε στήθους απάτο κοτό-πουλο (χωρίς να το κόψετε) και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας ανοίγετε τη χαρακιά, να γίνει σαν «τσέπη. Γεμίζετε το κάθε άνοιγμα με το μίγμα από το σπανάκι και πιέζετε πάλι τις άκρες, για να κλειστεί μέσα η γέμιση. Διπλώνετε το κάθε κομμάτι σφιχτά με 1 φέτα από προσούτο και το στε-ρεώνετε με οδοντογλυφίδες. Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ή διαφανή μεμβράνη και τα βάζε-τε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι σε κατσαρόλα και τηγανίζετε το κοτό-πουλο για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά. Το μεταφέρετε σε ταψάκι και διατηρείτε ζεστό. Ρίχνετε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα τηγανίζετε για 2-3 λεπτά. Πασπαλίζετε με το αλεύ-ρι, ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά-σιγά το κρασί και μετά τον ζωμό. Τα αφήνετε να βράσουν, α-νακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά. Γυρίζετε τα κομμάτια και τα ψήνε-τε για 10 λεπτά ακόμα ή ώσπου να ψηθούν καλά ως το κέντρο τους. Τα βγάζετε, αφήνετε να κρυώ-σουν για 5 λεπτά, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε με τη σάλτσα τους και με πουρέ α-πό καρότα και βρασμένα φασολάκια. 


11 Δεκεμβρίου, 2020

Υφασμάτινα καλαθάκια σε τρία μεγέθη by Eleni Sabani

Για τις φορές αυτές που θέλουμε να ράψουμε κάτι απλό και γρήγορο, τι καλύτερο από μια όμορφη αλλά και πρακτική δημιουργία. Ράβουμε βήμα βήμα ένα υφασμάτινο καλαθάκι, το μικρότερο από μια σειρά τριών μεγεθών, για να επιλέξετε ποιο είναι αυτό που σας εξυπηρετεί. Ιδανικά, δημιουργήστε και τα τρία μεγέθη και στολίστε τα στο χώρο σας






 

Αγκινάρες αλά πολίτα

 Αγκινάρες αλά πολίτα

Υλικά


  • 6 αγκινάρες μεγάλες 
  • 2-3 λεμόνια, 
  • 250 γραμμ. λάδι, 
  • 1 χεριά άνηθο ψιλοκομμένο 
  • 1 χεριά μαϊντανός ψιλοκομμένος 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 100 γραμμ. κρεμμύδια μικρά, 
  • 3-4 καρότα 
  • 4 πατατούλες ολόκληρες 
  • μια κουταλιά αλεύρι 
  • αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και από την φλούδα του κοτσανιού. Κόβουμε κοτσάνι αφήνοντας 1-2 πόντους. Κόβουμε στην μέση τα εσωτερικά τρυφερά φύλλα και με κουταλάκι αφαιρούμε το χνούδι κάθε αγκινάρας, την κόβουμε μετά στα 2 αν είναι μεγάλη, την τρίβουμε με λεμόνι και την ρίχνουμε αμέσως σε δοχείο με αλατισμένο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού. Ξανθίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι στην κατσαρό-λα. Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το ανάλογο νερό, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και αμέ-σως μετά τις αγκινάρες (τοποθετώντας τες πολύ προσεκτικά με τα κοτσάνια προς τα πάνω για να μην σπάσουν ή λιώσουν) και τα καρότα. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού και τα μικρά κρεμμυδάκια και σκεπάζουμε τις αγκινάρες με ένα φύλλο λαδόχαρτου με μια τρύπα στην μέση για να φεύγει ο ατμός. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει. 


10 Δεκεμβρίου, 2020

Αγριαψιθιά ή Αχιλλέα η φαρμακευτική της δράση ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους.

 Achίllea mίllefolίυm 

Οικογένεια Αστεροειδών • αχιλλέα η χιλιόφυλλοs 

Αγριαψιθιά 

Ιστορια του φυτού :

Η φαρμακευτική δράση της αγριαψιθιάς ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. Μεγάλες ποσότητες γύρης του φυτού -και πολλών άλλων φαρμακευτικών φυτών- ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Σανιντάρ στο Ιράκ, όπου βρίσκεται ένα νεκροταφείο της εποχής του ανθρώπου του Νεάντερταλ.


Το φυτό αυτό αποτελούσε επομένως ήδη μέρος της φαρμακοποιίας των Νεάντερταλ πριν από 50.000 χρόνια και πλέον. Πολύ αργότερα, ο Διοσκουρίδης ανέφερε την αχιλλέα ως «ασύγκριτα αποτε-λεσματική κατά της αιμορραγίας από πληγές και κατά των παλιών και νέων ελκών». 0 Ιπποκράτης, από την πλευρά του, συνιστούσε το λουτρό με αχιλλέα για την καταπολέμηση της αιμορραγίας των αιμορ-ροϊδων. Η κύρια ιδιότητα, όμως, της αγριαψιθιάς είναι η επούλωση πληγών που αιμορραγούν, είτε είναι εσωτερικές είτε εξωτερικές. Οι Γάλλοι Cazίn και Teίssίer, τον 19ο αιώνα, τη σύστηναν στις παθήσεις των φλεβών (κιρσοί) και στους σπασμούς της μήτρας

Βασικά συστατικά 

Οι ανθισμένες κορυφές περιέχουν τανίνες, φλαβονοειδή, σεσκιτερπενικές λακτόνες, αλκαλοειδή, συμπεριλαμβανομένης της αχιλλεϊνης, τριτερπένια, πολυνίνη, κουμαρίνες, σαλικυλικό οξύ και ένα αρωματικό έλαιο που περιέχει καμφορά, λιναλοόλη, σαβινένιο και προαζονλένια. Θεραπευτικέs ιδιότητεs 

• Τα φύλλα του φυτού είναι στυπτικά και ως εκ τούτου συνίστανται για την επούλωση των πληγών κάθε είδους. 

• Χρησιμοποιούνται επίσης για την εξομάλυνση της υπερβολικής έμμηνου ρύσης, καταπραύνουν τις αιμορροϊδες και μειώνουν την αιμόπτυση, στην οποία περίπτωση σημαντική είναι η δράση της αχιλλεϊνης. 


• Από τις ανθισμένες κορυφές παρασκευάζεται ένα πικρό τονωτικό, το οποίο συνιστάται σε περίπτωση έλλειψης όρεξης, στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος και στους πόνους στην κοιλιακή χώρα.

• Οι ανθισμένες κορυφές βοηθούν επί-σης στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και ανακουφίζει τους πόνους. Τα λουτρά με αγριαψιθιά συστήνονται για το πυελικό άλγος στις γυναίκες. 


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: 

30 με 50 γρ. ανθισμένεs κορυφέs ανά λίτρο βραστού νερού. Πιείτε 2 ή 3 κούπεs την ημέρα αν πάσχετε από δυσπεψία ή για του» πόνου» κατά την εμμηνόρροια. 

• ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: 


Ωs αφέψημα. 

Χρησιμοποιήστε τον χυμό του φυτού αφού το πλύνετε καλά και το κόψετε. Σταματά το αίμα και ενεργοποιεί την επούλωση των πληγών. 

Ωs αφέψημα. 

Βάλτε 60 γρ. ανθισμένε» κορυφέs ανά λίτρο νερού. Το αφέψημα αυτό είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό των πληγών αλλά και για τι» κομπρέσεs κατά των αιμορροίδων. 

Κρασί. 

Βράστε 40-50 γρ. από το φυτό ανά λίτρο κρασιού. Είναι ένα ισχυρό μέσο γιατο σκάσιμο του δέρματοs, τα κρυοπαγήματα και τι» paγάSes, αλλά και για τη θεραπεία των ελκών. 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: 

Οι νεαροί βλαστοί του φυτού μπορούν να μπουν σε σαλάτες. Κόβουμε τα φύλλα όπως στον μαϊντανό ή τα μαγειρεύουμε σε νερό και στη συνέχεια τα σοτάρουμε ελαφριά σε βούτυρο, κάτι που γίνεται κατά παράδοση στην Αγγλία. 

Επίσης η αγριαψιθιά χρησιμοποιείται ως αρωματικό της μπίρας. Οι ταξιανθίες χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε επιδόρπια. 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αχιλλέας χρησιμοποίησε τα φύλλα του φυτού για να επουλώσει τις πληγές του Τήλεφου, του βασιλιάς της Μυσίας, και γι αυτόν τον λόγο φέρει το όνομά του. 


 


ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ

 ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ 


Υλικά 

  • 1/2 κιλό κιμά 
  • 3 κοφτά κουταλάκια σκόνη κάρι 
  • 3 κουτ. σούπας γαλέτα μερικά τουρσιά ξιδιού ψιλοκομμένα 
  • 1 αυγό 
  • 5 μικρά καρότα 
  • 4 κουταλιές αλεύρι βούτυρο, 
  • λάδι 
  • 2 ποτήρια του νερού ζωμό (από κύβο) 

Εκτέλεση 

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά κάρι, αλάτι, πιπέρι, το αυγό χτυπημένο, τη γαλέτα και τα αναμιγνύουμε καλά. Χωρίζουμε το μίγμα σε μπιφτεκάκια. Πλαταίνουμε κάθε ένα, βάζουμε στο μέσον λίγα από τα τουρσιά ψιλοκομμένα και το πλάθουμε. Αλευρώνουμε τα μπιφτεκάκια και τα τηγανίζουμε σε φριτούρα με βούτυρο και λάδι, μέχρις ότου ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε μέσα σε μια πλατιά κατσαρόλα ή πυρέξ. Στραγγίζουμε τη φριτούρα, την ξαναβάζουμε στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, όπως και τα καρότα (ολόκληρα). Σκεπάζουμε τα μπιφτεκάκια με ζεστό ζωμό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν επί 30 περίπου λεπτά (όσο να γίνουν και τα καρότα). Διαλύουμε το υπόλοιπο κάρι, όπως και μια κουταλιά αλεύρι με λίγο κρύο νερό. Προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του φαγητού μέχρις ότου να ζεσταθούν κι έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας μέχρις ότου ψηθεί το αλεύρι και δέσει η σάλτσα. Το σερβίρουμε σε βαθουλή πιατέλα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!


 

09 Δεκεμβρίου, 2020

Μοσχοκάρφια 38 εναλλακτικές χρήσεις!!!


 

Φακές πιλάφι με ρύζι

 Φακές πιλάφι με ρύζι 


Υλικά

  • 1 1/2 φλιτζ. τσαγιού χοντρές φακές 
  • 1 κρεμμύδι 
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 φύλλο δάφνη 
  • 1 κλωνάρι ρίγανη 
  • 150 γραμμ. λάδι 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι 
  • 3 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες 
  • αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε και βράζουμε τις φακές μαζί με τη δάφνη και τη ριγανη. Αφαιρούμε και πετάμε την δάφνη και την ρίγανη, στραγγίζουμε μετά τις φακές και τις αφήνουμε να περιμένουν. Ροδίζουμε με το λάδι στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμ-μύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να καβουρδιστεί και αυτό λιγάκι. Ρίχνουμε τις ντομάτες και λίγο ζωμό κρέατος και όταν αρχίσει η βράση, ρίχνουμε μέσα και τις στραγγισμένες φακές και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί, να πιούν και να γίνουν ένα σπυρωτό πιλάφι. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!! ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ!!!