22 Δεκεμβρίου, 2020

Φιογκάκια με κοτόπουλο και μπρόκολο

 

Φιογκάκια με κοτόπουλο και μπρόκολο

Υλικά 

• 300 γραμ. φιογκάκια 

• 150-200 γραμ. μπρόκολο (σε μπουκετάκια) 

• 2 στήθη κοτόπουλου (φιλέτο) 

• 90 γραμ. μπλε τυρί (ροκφόρ, γκοργκοντζόλα κ.ο.κ.) 

• 1 κουτ. σούπας ξίδι από καλής ποιότητας λευκό κρασί 

• 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

• αλάτι 

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Βράζετε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Το στραγγίζετε και το κόβετε σε μπουκιές. Σε άλλη κατσαρόλα, επίσης με αλατισμένο νερό, βράζετε το μπρόκολο για 5 λεπτά περίπου. Το βράζετε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζετε. Ξαναβάζετε στη φωτιά την κατσαρόλα με το νερό όπου βράσατε το μπρόκολο και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία τους. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Επειδή προορίζονται για σαλάτα, μπορείτε αν θέλετε, να τα ξεπλύνετε με τρεχούμενο κρύο νερό). Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη σάλτσα: βάζετε το τυρί σε μπολ και το λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Τα δουλεύετε για λίγο όλα μαζί με πιρούνι ή σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούυ Βάζετε σε σαλατιέρα τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και το μπρόκολο. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε. 


21 Δεκεμβρίου, 2020

Σούπα λαχανικών με φιδέ

Σούπα λαχανικών με φιδέ

Υλικά


  • 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • 2 μικρές πατάτες 
  • 1 μελιτζάνα 
  • 1 μέτριο καρότο 
  • 1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο) 
  • 1 κρεμμύδι (τριμμένο) 
  • 1 φλιτζ. αρακά (κατεψυγμένο) 
  • 250 γραμ. φιδέ 
  • 3-4 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κότας (ζεστό) 
  • μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο (ή ελαιόλαδο) 
  • αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Καθαρίζετε, πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε πολύ μικρούς κύβους. Ζεσταίνετε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο ήτα λάδι και σοτάρετε ελαφρά τα λαχανικά, ξεκινώντας από τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το ζωμό και αφήνετε τα λαχανικά να σιγοβράσουν μια 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, προσθέτετε τον αρακά και το φιδέ, ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε ακόμη 12-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και ο φιδές. Τα τελευταία 5 λεπτά ρίχνετε στην κατσαρόλα και τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 


18 Δεκεμβρίου, 2020

Θεραπευτικές Ιδιότητες του Πράσου

Πράσο 

Αllium porrum Οικογένεια Λειμιοειδών 


Ιστορία του φυτού Το πράσο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Αν πιστέψουμε τους παπύρους, Θα πρέπει να έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην αρχαία' Αίγυπτο. Σε ένα πολύτιμο έγγραφο αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Χέοπας, κατά την εποχή του οποίου κατασκευάστηκε π περίφημη πυραμίδα της Γκίζας, αντάμειψε με 100 πράσα έναν επιδέξιο γιατρό που τον Θεράπευσε από μια νόσο του ουροποιητικού. Όμως και οι εβραίοι εκτιμούσαν τα πράσα για τις δροσιστικές τους ιδιότητες και τα αναφέρουν στο Βιβλίο των Αριθμών. 0ι Ελληνες και οι Ρωμαίοι Θεωρούσαν το πράσο λαχανικό και φάρμακο. 0 Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τη δράση του: αυξάνει την παραγωγή ούρων, αυξάνει το γάλα στις μητέρες που θηλάζουν και Θεραπεύει τη φυματίωση. Το συνιστούσε ιδιαίτερα στις γυναίκες επειδή ο χυμός του «ανοίγει τις κλειστές μήτρες» και «η κατανάλωσή του αυξάνει τη γονιμότητά τους». Εξίσου γνωστή ήταν και η αντιβηχική του δράση.Ο αυτο-κράτορας Νέρων για λίγες μέρες κάθε μήνα έκανε μια ειδική διατροφή όπου δεν έτρωγε κανένα άλλο τρόφιμο παρά μόνο πράσο προκειμένου να έχει την πιο όμορφη φωνή. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, απέκτησε το παρωνύμιο «πρασοφά-γος». Κατά τον Μεσαίωνα, οι γιατροί βασίστηκαν κυρίως σε αυτή την ιδιότητα του πράσου θεωρώντας ότι «καθαρίζει τον αναπνευστικό σωλήνα».


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: 0 ζωμό πράσου πίνεται ω τσάι για τη διουρητική δράση του. Πιστεύεται ότι η τακτικά κατανάλωσή του διατήρει την ομορφιά στο πρόσωπο και είναι έναν καλόs τρόπος για να αποφευχθεί η πρόωρη γήρανση του δέρματοs. Σιρόπι. Συνδυάστε το αφέιψημα πράσου, το οποίο έχει αρκετά έντονη γεύση, με μέλι. Είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των φλεγμονών των αεραγωγών. 


• ΕΕΩΤΕΡΙΚΑ: Οι κατάπλασμα. Βράστε τα φύλλα του πράσου κι εφαρμόστε το κατάπλασμα ζεστό. Είναι αποτελεσματικό κατά των νόσων που αναφέρθηκαν παραπάνω. 

  • Ως αφέψημα, για εφαρμογή σε καστανά μαλλιά. Δίνει στα μαλλιά ωραία απόχρωση. 

Βασικά συστατικά 

Το φυτό περιέχει Θειογλυκοζίτες. θεραπευτικέ ιδιότητεs 

• Το πράσο, γνωστό για τις διουρητικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται σε περίπτωση κατακράτησης ούρων. Τόσο ο ζωμός πράσού όσο και το αφέψημα από τους σπόρους του σε λευκό κρασί είναι εξίσου αποτελεσματικά. 

• Έχει ευεργετική επίδραση στο έντερο και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκηλιότητας

• Όπως και στην εποχή του Νέρωνα, εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό στην οξεία και χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και το σιρόπι του κάνει Θαύματα στην απώλεια της φωνής, τη βραχνάδα, τον βήχα, τη φαρυγγίτιδα και την τραχειίτιδα. 


• Το κατάπλασμα από πράσα, το οποίο έχει καταπραϋντική δράση, ήταν η πανάκεια των γιαγιάδων μας για τις φουσκάλες, τα έλκη, το πρήξιμο των αρθρώσεων, τη στηθάγχη. "Οταν εφαρμόζεται καυτό στην κοιλιακή χώρα, ευνοεί την ούρηση. 

• Η λοσιόν από χυμό πράσου ομορφαίνει το πρόσωπο, αφαιρεί την ερυθρότητα και τα σπυράκια. Ανακουφίζει επίσης τον πόνο από τα τσιμπήματα των εντόμων. 


Σαρδέλες φούρνού με λαχανικά

 Σαρδέλες φούρνού με λαχανικά


Υλικά

 • 1/2 κιλά σαρδέλες 

• 4 μέτριες πατάτες 

• 2-3 κολοκυθάκια 

• 3 πιπεριές (2 πράσινες και 1 κίτρινη) 

• 2 μεγάλα κρεμμύδια 

• 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες) 

• μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 

• 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 

• 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό λαχανικών 

• χυμό 1 λεμονιού 

• 2 κουτ. σούπας φρυγανιά (τριμμένη) 

• αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Πλένετε και καθαρίζετε καλά όλα τα λαχανικά. Τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες και τα βάζετε σε σκεύος κατάλληλο για την εστία της κουζίνας σας, που θα μπορεί να μεταφερθεί και στο φούρνο. Ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο, το ζωμό, αλατοπιπερωνετε και τα βράζετε για 20 λεπτά περίπου. 

Καθαρίζετε καλά τις σαρδέλες και αφαιρείτε τα κεφάλια τους. Τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού. Τις τοποθετείτε πάνω από τα λαχανικά και τις πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά. 

Τοποθετείτε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και το φή-νετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρετε τις σαρδέλες ζεστές, με επιπλέον χυμό λεμονιού. 


16 Δεκεμβρίου, 2020

Υγρό πιάτων - 10 απίστευτες χρήσεις


 

Ζυμαρικά γεμιστά

 Ζυμαρικά γεμιστά 

Υλικά 

για  ζύμη 


  • 200 γραμμ., περίπου, αλεύρι (2 φλιτζάνια), 
  • 2 αυγά, αλάτι 

Για τη γέμιση 

  • 50 γραμμ. Ψαχνό μοσχάρι, 
  • 50 γραμμ. φιλέτο χοιρινό 
  • 50 γραμμ. κοτόπουλο στήθος, 
  • 30 γραμμ. ζαμπόν (μια μόνο φέτα), 
  • 50 γραμμ. βούτυρο, 
  • 40 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη, 
  • 1 αυγό, 
  • 50 γραμμ. άσπρο ξηρό κρασί (1 /3 φλιτζανιού), 
  • λίγο ζωμό, 
  • μοσχοκάρυδο 
  • πιπέρι, αλάτι 

Για το γαρνίρισμα 

  • 150 γραμμ. φρέσκια κρέμα γάλακτος, 
  • 20 γραμμ. βούτυρο, 
  • 30 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη 

Εκτέλεση 

Σχηματίζετε ένα βουναλάκι με το αλεύρι, ρίχνετε λίγο αλάτι, κάνετε ένα βαθούλωμα στη μέση και σπάτε μέσα τα αυγά. Ζυμώνετε με δύναμη για 15 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, ομοιογενής και λεία. Την πλάθετε καρβέλι, την τυλίγετε σε μια πετσέτα και αφήνετε σε δροσερό μέρος για 20 λεπτά. Κόβετε όλα τα κρέατα για τη γέμιση χοντρά κανονικά κομμάτια, το ζαμπόν μικρότερα και τα βάζετε στη φωτιά με το βούτυρο. Αφήνετε να ροδίσουν για 15 λεπτά, περί-που, σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το βράσιμο προσθέτοντας κάθε τόσο μια κουταλιά ζωμό. Μετά από μια ώρα, περίπου, θα πρέπει να έχει απορροφηθεί όλο το ζουμί. 

Περνάτε όλα τα κρέατα από τη μηχανή του κιμά στο πολύ ψιλό κόψιμο, τα βάζετε σε βαθιά πιατέλα και τα ανακατεύετε με την παρμεζάνα, το αυγό ολόκληρο και λίγο μοσχοκάρυδο. Δουλεύετε ξανά τη ζύμη για λίγα λεπτά, την ανοίγετε λεπτό φύλλο και κόβετε δίσκους διαμέτρου 6 εκατοστών, περίπου. Στο κέντρο καθενός βάζετε λίγη γέμιση. Διπλώνετε σε μισοφέγγαρο και ενώνετε τις δυο άκρες πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα. Ψήνετε τα γεμιστά ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, στραγγίζετε και τα βάζετε σε ένα τηγάνι με λιωμένο βούτυρο. Αφήνετε λίγα λεπτά να πάρουν γεύση στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και μετά από λίγα λεπτά το τριμμένο τυρί, βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε λίγο πριν σερβίρετε. 


15 Δεκεμβρίου, 2020

Ανθόφυτα του Χειμώνα


 

Κοτόπουλο τυλιγμένο σε προσούτο

 Κοτόπουλο τυλιγμένο σε προσούτο

Υλικά 


  • 1/2 φλ. σπανάκι (κατεψ.) 
  •  1 κουτ. ελαιόλαδο 
  • 1/2 φλ. τυρί κρέμα  
  • 12 κρεμμυδάκια στιφάδου 
  • 1/2 κουτ. μοσχοκάρυδο τριμμένο  
  • 1 και 1/2 φλ. μανιτάρια σε φετούλες 
  • 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα (περίπου 200 γρ. το καθένα)  
  • 4 φέτες προσούτο  
  • 2 κουτ. βούτυρο  
  • 1 κουτ. αλεύρι 
  • 1 φλ. λευκό ή κόκκινο ξυρό κρασί 
  • 1 ½ φλ ζωμός κοτόπουλου 
  • αλατοπιπερώνετε

Εκτέλεση

Αφήνετε το σπανάκι να ξεπαγώσει και το στύβετε καλά με τις παλάμες σας ή με πιρούνι, να φύγουν τελείως τα υγρά του. Το ανακατεύετε με το τυρί κρέμα και το μοσχοκάρυδο και το αλατοπιπερώνετε. Με κοφτερό μαχαιράκι κάνετε μία χαρακιά στο πλάι του κάθε στήθους απάτο κοτό-πουλο (χωρίς να το κόψετε) και χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας ανοίγετε τη χαρακιά, να γίνει σαν «τσέπη. Γεμίζετε το κάθε άνοιγμα με το μίγμα από το σπανάκι και πιέζετε πάλι τις άκρες, για να κλειστεί μέσα η γέμιση. Διπλώνετε το κάθε κομμάτι σφιχτά με 1 φέτα από προσούτο και το στε-ρεώνετε με οδοντογλυφίδες. Τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ή διαφανή μεμβράνη και τα βάζε-τε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι σε κατσαρόλα και τηγανίζετε το κοτό-πουλο για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά. Το μεταφέρετε σε ταψάκι και διατηρείτε ζεστό. Ρίχνετε στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα τηγανίζετε για 2-3 λεπτά. Πασπαλίζετε με το αλεύ-ρι, ανακατεύετε και προσθέτετε σιγά-σιγά το κρασί και μετά τον ζωμό. Τα αφήνετε να βράσουν, α-νακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά. Γυρίζετε τα κομμάτια και τα ψήνε-τε για 10 λεπτά ακόμα ή ώσπου να ψηθούν καλά ως το κέντρο τους. Τα βγάζετε, αφήνετε να κρυώ-σουν για 5 λεπτά, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε με τη σάλτσα τους και με πουρέ α-πό καρότα και βρασμένα φασολάκια. 


11 Δεκεμβρίου, 2020

Υφασμάτινα καλαθάκια σε τρία μεγέθη by Eleni Sabani

Για τις φορές αυτές που θέλουμε να ράψουμε κάτι απλό και γρήγορο, τι καλύτερο από μια όμορφη αλλά και πρακτική δημιουργία. Ράβουμε βήμα βήμα ένα υφασμάτινο καλαθάκι, το μικρότερο από μια σειρά τριών μεγεθών, για να επιλέξετε ποιο είναι αυτό που σας εξυπηρετεί. Ιδανικά, δημιουργήστε και τα τρία μεγέθη και στολίστε τα στο χώρο σας






 

Αγκινάρες αλά πολίτα

 Αγκινάρες αλά πολίτα

Υλικά


  • 6 αγκινάρες μεγάλες 
  • 2-3 λεμόνια, 
  • 250 γραμμ. λάδι, 
  • 1 χεριά άνηθο ψιλοκομμένο 
  • 1 χεριά μαϊντανός ψιλοκομμένος 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 100 γραμμ. κρεμμύδια μικρά, 
  • 3-4 καρότα 
  • 4 πατατούλες ολόκληρες 
  • μια κουταλιά αλεύρι 
  • αλάτι, πιπέρι 


Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και από την φλούδα του κοτσανιού. Κόβουμε κοτσάνι αφήνοντας 1-2 πόντους. Κόβουμε στην μέση τα εσωτερικά τρυφερά φύλλα και με κουταλάκι αφαιρούμε το χνούδι κάθε αγκινάρας, την κόβουμε μετά στα 2 αν είναι μεγάλη, την τρίβουμε με λεμόνι και την ρίχνουμε αμέσως σε δοχείο με αλατισμένο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει χυμό λεμονιού. Ξανθίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι στην κατσαρό-λα. Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το ανάλογο νερό, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και αμέ-σως μετά τις αγκινάρες (τοποθετώντας τες πολύ προσεκτικά με τα κοτσάνια προς τα πάνω για να μην σπάσουν ή λιώσουν) και τα καρότα. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού και τα μικρά κρεμμυδάκια και σκεπάζουμε τις αγκινάρες με ένα φύλλο λαδόχαρτου με μια τρύπα στην μέση για να φεύγει ο ατμός. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει. 


10 Δεκεμβρίου, 2020

Αγριαψιθιά ή Αχιλλέα η φαρμακευτική της δράση ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους.

 Achίllea mίllefolίυm 

Οικογένεια Αστεροειδών • αχιλλέα η χιλιόφυλλοs 

Αγριαψιθιά 

Ιστορια του φυτού :

Η φαρμακευτική δράση της αγριαψιθιάς ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς χρόνους. Μεγάλες ποσότητες γύρης του φυτού -και πολλών άλλων φαρμακευτικών φυτών- ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Σανιντάρ στο Ιράκ, όπου βρίσκεται ένα νεκροταφείο της εποχής του ανθρώπου του Νεάντερταλ.


Το φυτό αυτό αποτελούσε επομένως ήδη μέρος της φαρμακοποιίας των Νεάντερταλ πριν από 50.000 χρόνια και πλέον. Πολύ αργότερα, ο Διοσκουρίδης ανέφερε την αχιλλέα ως «ασύγκριτα αποτε-λεσματική κατά της αιμορραγίας από πληγές και κατά των παλιών και νέων ελκών». 0 Ιπποκράτης, από την πλευρά του, συνιστούσε το λουτρό με αχιλλέα για την καταπολέμηση της αιμορραγίας των αιμορ-ροϊδων. Η κύρια ιδιότητα, όμως, της αγριαψιθιάς είναι η επούλωση πληγών που αιμορραγούν, είτε είναι εσωτερικές είτε εξωτερικές. Οι Γάλλοι Cazίn και Teίssίer, τον 19ο αιώνα, τη σύστηναν στις παθήσεις των φλεβών (κιρσοί) και στους σπασμούς της μήτρας

Βασικά συστατικά 

Οι ανθισμένες κορυφές περιέχουν τανίνες, φλαβονοειδή, σεσκιτερπενικές λακτόνες, αλκαλοειδή, συμπεριλαμβανομένης της αχιλλεϊνης, τριτερπένια, πολυνίνη, κουμαρίνες, σαλικυλικό οξύ και ένα αρωματικό έλαιο που περιέχει καμφορά, λιναλοόλη, σαβινένιο και προαζονλένια. Θεραπευτικέs ιδιότητεs 

• Τα φύλλα του φυτού είναι στυπτικά και ως εκ τούτου συνίστανται για την επούλωση των πληγών κάθε είδους. 

• Χρησιμοποιούνται επίσης για την εξομάλυνση της υπερβολικής έμμηνου ρύσης, καταπραύνουν τις αιμορροϊδες και μειώνουν την αιμόπτυση, στην οποία περίπτωση σημαντική είναι η δράση της αχιλλεϊνης. 


• Από τις ανθισμένες κορυφές παρασκευάζεται ένα πικρό τονωτικό, το οποίο συνιστάται σε περίπτωση έλλειψης όρεξης, στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος και στους πόνους στην κοιλιακή χώρα.

• Οι ανθισμένες κορυφές βοηθούν επί-σης στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και ανακουφίζει τους πόνους. Τα λουτρά με αγριαψιθιά συστήνονται για το πυελικό άλγος στις γυναίκες. 


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: 

30 με 50 γρ. ανθισμένεs κορυφέs ανά λίτρο βραστού νερού. Πιείτε 2 ή 3 κούπεs την ημέρα αν πάσχετε από δυσπεψία ή για του» πόνου» κατά την εμμηνόρροια. 

• ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ: 


Ωs αφέψημα. 

Χρησιμοποιήστε τον χυμό του φυτού αφού το πλύνετε καλά και το κόψετε. Σταματά το αίμα και ενεργοποιεί την επούλωση των πληγών. 

Ωs αφέψημα. 

Βάλτε 60 γρ. ανθισμένε» κορυφέs ανά λίτρο νερού. Το αφέψημα αυτό είναι εξαιρετικό για τον καθαρισμό των πληγών αλλά και για τι» κομπρέσεs κατά των αιμορροίδων. 

Κρασί. 

Βράστε 40-50 γρ. από το φυτό ανά λίτρο κρασιού. Είναι ένα ισχυρό μέσο γιατο σκάσιμο του δέρματοs, τα κρυοπαγήματα και τι» paγάSes, αλλά και για τη θεραπεία των ελκών. 

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: 

Οι νεαροί βλαστοί του φυτού μπορούν να μπουν σε σαλάτες. Κόβουμε τα φύλλα όπως στον μαϊντανό ή τα μαγειρεύουμε σε νερό και στη συνέχεια τα σοτάρουμε ελαφριά σε βούτυρο, κάτι που γίνεται κατά παράδοση στην Αγγλία. 

Επίσης η αγριαψιθιά χρησιμοποιείται ως αρωματικό της μπίρας. Οι ταξιανθίες χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε επιδόρπια. 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Αχιλλέας χρησιμοποίησε τα φύλλα του φυτού για να επουλώσει τις πληγές του Τήλεφου, του βασιλιάς της Μυσίας, και γι αυτόν τον λόγο φέρει το όνομά του. 


 


ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ

 ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΑ 


Υλικά 

  • 1/2 κιλό κιμά 
  • 3 κοφτά κουταλάκια σκόνη κάρι 
  • 3 κουτ. σούπας γαλέτα μερικά τουρσιά ξιδιού ψιλοκομμένα 
  • 1 αυγό 
  • 5 μικρά καρότα 
  • 4 κουταλιές αλεύρι βούτυρο, 
  • λάδι 
  • 2 ποτήρια του νερού ζωμό (από κύβο) 

Εκτέλεση 

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά κάρι, αλάτι, πιπέρι, το αυγό χτυπημένο, τη γαλέτα και τα αναμιγνύουμε καλά. Χωρίζουμε το μίγμα σε μπιφτεκάκια. Πλαταίνουμε κάθε ένα, βάζουμε στο μέσον λίγα από τα τουρσιά ψιλοκομμένα και το πλάθουμε. Αλευρώνουμε τα μπιφτεκάκια και τα τηγανίζουμε σε φριτούρα με βούτυρο και λάδι, μέχρις ότου ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε μέσα σε μια πλατιά κατσαρόλα ή πυρέξ. Στραγγίζουμε τη φριτούρα, την ξαναβάζουμε στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, όπως και τα καρότα (ολόκληρα). Σκεπάζουμε τα μπιφτεκάκια με ζεστό ζωμό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν επί 30 περίπου λεπτά (όσο να γίνουν και τα καρότα). Διαλύουμε το υπόλοιπο κάρι, όπως και μια κουταλιά αλεύρι με λίγο κρύο νερό. Προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί του φαγητού μέχρις ότου να ζεσταθούν κι έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας μέχρις ότου ψηθεί το αλεύρι και δέσει η σάλτσα. Το σερβίρουμε σε βαθουλή πιατέλα και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. 


ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!