04 Ιανουαρίου, 2021

Ταλιατέλες με κρέμα

 Ταλιατέλες με κρέμα 


Υλικά 

  • 350 γραμμ. ταλιατέλες 
  • φιλέτα από στήθος κοτόπουλου 
  • 50 γραμμ. βούτυρο 
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  •  1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα 
  • 1/2 ποτήρι αραιή κρέμα γάλακτος
  • 1/2 ποτήρι άσπρο ξηρόκρασί 
  • 1 αυγό, 
  • αλάτι 

Εκτέλεση 

Κοπανίζετε ελαφρά το φιλέτο κοτόπουλο ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και το καβουρδίζετε σε 30 γραμμ. βούτυρο. Μόλις αρχίσει να ροδίζει, σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί, αλατίζετε και κατεβάζετε από τη φωτιά. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ: λιώνετε σε μια κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει, αλάτι και λίγο λίγο, το γάλα ζεστό. "Οταν δέσει η μπεσαμέλ, βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον κρόκο του αυγού, την κρέμα γάλακτος και το κοτόπουλο κομμένο μικρά κομματάκια. Βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις ταλιατέλες, τις στραγγίζετε και τις περιχύνετε αμέσως με τη σάλτσα. Αδειάζετε τα ζυμαρικά σε ένα βουτυρωμένο πιρέξ και τα βάζετε στο φούρνο να ροδίσουν. 


25 Δεκεμβρίου, 2020

Κοτοπουλάκια γεμιστά με ρύζι

 Κοτοπουλάκια γεμιστά με ρύζι 

Υλικά


  • 5 κ 1/2 φλ. ζωμός κοτόπουλου 
  • 1 κ 1/2 κουτ. γλ. αλάτι 
  • 3/4 φλ άγριο ρύζι 
  • 1 κ 1/2 φλ ρύζι μακρύκοκκο 
  • 500 γρ. χοιρινά λουκάνικα (μόνο τη σάρκα τους) 
  • 1 κ 1/2 φλ σέλερι ψιλοκομμένο 
  • 1 φλ κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 6 κοτοπουλάκια (600-700 γρ. το καθένα) 
  • 400 γρ. κομπόστα με Βερίκοκα (σε Βαζάκι) 

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 5 φλιτζάνια από τον ζωμό με λίγο αλάτι, να βράσει. Ρίχνετε μέσα το άγριο ρύζι, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Προσθέτετε το μακρύκοκκο ρύζι και σιγοβράζετε για 25-30 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθεί το νερό. 

Σε τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία τηγανίζετε τη σάρκα από τα λουκάνικα, το σέλερι και το κρεμμύδι, ώσπου τα λουκάνικα να πάρουν «χρώμα» και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτετε το μίγμα του ρυζιού και ανακατεύετε καλά. 

Μοιράζετε περίπου 3/4 φλιτζανιού σε κάθε κοτοπουλάκι και αδειάζετε την υπόλοιπη γέμιση σε πυρίμαχο σκεύος. Σκεπάζετε και αφήνετε στην άκρη. Βάζετε τα κοτοπουλάκια με το στήθος προς τα πάνω σε ρηχό ταψί, δένετε τα μπουτάκια τους και ψήνε-τε χωρίς καπάκι στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. 

Σε μικρή κατσαρόλα βάζετε τα βερίκοκα και τον υπόλοιπο ζωμό να βράσουν. Περιχύνετε τα κοτοπουλάκια και ψήνετε για 35-40 λεπτά, αλείφοντάς τα μερικές φορές. Βάζετε το πυρίμαχο σκεύος με τη γέμιση που έχετε κρατήσει στον φούρνο για να ψηθεί τα τελευταία 35-40 λεπτά του ψησίματος των κοτόπουλων. Μεταφέρετε σε πιατέλα και σερβίρετε 


24 Δεκεμβρίου, 2020

Κουμαριά

Κουμαριά 

Arbutus unedn 

Οικογένεια Ερειχοειδών • Άρβουτοs η κοινή 

 

Ιστορία του φυτού Σύμφωνα με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, «τα κούμαρα είναι φρούτα χωρίς αξία. Την άποψη αυτή καταδεικνύει και το ίδιο το όνομα του φυτού Arbutus unedo.


Το όνομα αυτό προέρχεται από το λατινικό unum edo που σημαίνει «τρώω μόνο ένα». Η κουμαριά δεν φαίνεται να ήταν πολύ γνωστή στην αρχαιότητα: Βασικά συστατικά Τα φύλλα της κουμαριάς περιέχουν τανίνη, μια πικρή ουσία, και φαινολικές γλυκοσίδες, συμπεριλαμβανομένης και της αρβουτοσίδής. Οι καρποί της είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες και οργανικά οξέα. 

  • Θεραπευτικές ιδιότητες 

• Τα νωπά φύλλα και οι νέοι βλαστοί είναι διουρητικοί και στυπτικοί. Η αρβουτοσίδη που περιέχουν είναι ένα αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος. 

• Τα φύλλα της κουμαριάς χρησιμοποιούνται επίσης κατά της διάρροιας, της δυσεντερίας, της κυστίτιδας και της ουρηθρίτιδας. 

• Οι γαργάρες βοηθούν να απαλλαγούμε από τον πονόλαιμο. 

• Η ρίζα, η οποία έχει στυπτική δράση, μερικές φορές χρησιμοποιούνταν για την αρτηριοσκλήρωση, την κακή κυκλοφορία του αίματος και για την υψηλή αρτηριακή πίεση. 

• 0 καρπός, το κούμαρο, Θεωρείται διουρητικό, 


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

 • ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: 

Ως έγχυμα: Βάλτε 10 γρ. φρέσκα φύλλα ανά λίτρο 1 βραστού νερού και πιείτε το υγρό την ίδια ημέρα για να επωφεληθείτε από τιs διουρητικέs και τιs αντιδιαρροϊχέs ιδιότητέs του ή για να αντιμετωπίσετε τιs διαταραχέs του ουροποιητικού συστήματοs. 

  • Μαρμελάδα από κούμαρα. 

Χρησιμοποιήστε ζάχαρη και καρπούς σε ίσα μέρη.


Είναι εξαιρετική για την ήπια διάρροια. 

αλλά χρησιμοποιείται και ως στυπτικό κατά της διάρροιας.

 ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: 

Το κούμαρο είναι αρωματικό, κρεμώδες και γλυκό. Τα κούμαρα είναι πολύ νόστιμα και ωμά, καλύτερα από ό,τι όταν έχουν ωριμάσει πλήρως. Ορισμένοι βέβαια Θεωρούν τους καρπούς αυτούς δύσπεπτους, κάτι όμως που λύνεται με το μαγείρεμα. Καθώς η κουμαριά κάνει πολλά κούμαρα, αξίζει τον κόπο να κάνετε κομπόστες και μαρμελάδες. Στην Ισπανία και τη Βόρεια Αφρική χρησιμοποιούν τα κούμαρα για να φτιάξουν γρανίτες καθώς και ένα αρωματικό ποτό που μοιάζει με το ρακί. Στη χώρα μας φτιάχνουν κυρίως λικέρ από κούμαρα. Οι καρποί αυτοί περιέχουν υδατάνθρακες και κατά συνέπεια είναι Θρεπτικοί. 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; 

Οι Ρωμαίοι είχαν χάνει την κουμαριά σύμβολο της Άρτεμης, της αδελφής του Απόλλωνα και φίλης του Ιανού, του φρουρού των πυλών. Η Θεά κρατούσε μακριά τις κακές νεράιδες και θεράπευε τα άρρωστα παιδιά με το ραβδί της από κουμαριά. Στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και του αγώνα για ανεξαρτησία, μεταξύ του 1848 και του 1870, οι πατριώτες είχαν την κουμαριά σύμβολό τους. Πράγματι, το δέντρο έχει πράσινα φύλλα, λευκά λουλούδια και κόκκινους καρπούς, τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. 



Ροσμπίφ

 Ροσμπίφ 

έτοιμο σε 3 1/2 ώρες - μερίδες 6  

Υλικά


  • 2 κομμάτια μοσχαρίσιες μπριζόλες άκοπες (2-3 κιλά το καθένα)  
  • 2 κουτ. γλ σπόροι φινόκιο  
  • 2 κουτ. γλ ξερό δενδρολίβανο κοπανισμένο  
  • 2 κουτ. γλ ξερός βασιλικός  
  • 2 κουτ. γλ ξερή μαντζουράνα 
  • 2 κουτ. γλ. ξερό Θυμάρι 
  • 2 κουτ. γλ ξερό φασκόμηλο ψιλοκομμένο 
  • 2 κρεμμύδια σε ροδέλες 
  • 6 κλωναρόκια δενδρολ(Βανου 

ΣΑΛΤΣΑ 

  • 1'/2 φλ κρέμα γάλακτος 
  • 2 κουτ. γλ horseradish sauce 
  • 2 κουτ. τσόιός ψιλοκομμένα 
  • 3 κουτ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση 

Αφαιρείτε τις ίνες και το εμφανές λίπος από το κρέας. Δένετε με σπάγκο πολύ σφιχτά. Σε μικρό μπολ ανακατεύετε το φινόκιο, το δενδρολίβανο, τον βασιλικό, τη μαντζουράνα, το θυμάρι και το φασκόμηλο και τρίβετε με το μίγμα τα δύο κομμάτια του κρέατος. 

Ακουμπάτε το κρέας σε σχάρα μέσα σε μεγάλο ταψί. Σκεπάζετε με τα κρεμμύδια και τα κλωναράκια του δενδρολίβανου. Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 2 1/2-3 1/2 ώρες ή ώσπου το κρέας να ψηθεί καλά και να μαλακώσει. 

Πετάτε τα κρεμμύδια και τα κλωναράκια του δενδρολίβανου και αφήνετε το κρέας να «σταθεί» για 10-15 λεπτά πριν το κόψετε σε μπριζόλες. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μικρό μπολ και τα σερβίρετε μαζί με το κρέας.


23 Δεκεμβρίου, 2020

Πως καθαρίζουμε το μπλέντερ


 

Χειμωνιάτικη πικάντικη σαλάτα

 Χειμωνιάτικη πικάντικη σαλάτα 

Υλικά


• 1 φλιτζ. τσαγιού λάχανο 

• 1 /2 φλιτζ. τσαγιού καρότο 

• 1 /2 φλιτζ. τσαγιού ραπανάκια 

• 1 /2 φλιτζ. τσαγιού ρέβα 

• 1 /2 φλιτζ. τσαγιού κρεμμύδι 

• 1 ματσάκι μαϊντανό 

• 3-4 αγγουράκια τουρσί 

• 3 κουτ. σούπας κάπαρη 

• 100 γραμ. μαύρες ελιές (χωρίς κουκούτσι) 

• 2 βρασμένα αβγά (ψιλοκομμένα) 
• χυμό λεμονιού 

• λευκό ξίδι 

• αλάτι 

• έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

Εκτέλεση


Πλένετε καλά το λάχανο, τα καρότα, τα ραπανά-κια, τη ρέβα και το μαϊντανό. Τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. 
Τα βάζετε σε βαθύ μπολ ή σαλατιέρα και προσθέτετε το κρεμμύδι και τα αγγουράκια, επίσης ψιλοκομμένα. 
Προσθέτετε και τις ελιές μαζί μετα αβγά και την κάπαρη και ανακατεύετε απαλά. 
Ρίχνετε σε γυάλινο μπολ με καπάκι όλα τα υλικά της σάλτσας. Κλείνετε καλά με το καπάκι και τα χτυπάτε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε. 


22 Δεκεμβρίου, 2020

Ελιά: Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας


 

Φιογκάκια με κοτόπουλο και μπρόκολο

 

Φιογκάκια με κοτόπουλο και μπρόκολο

Υλικά 

• 300 γραμ. φιογκάκια 

• 150-200 γραμ. μπρόκολο (σε μπουκετάκια) 

• 2 στήθη κοτόπουλου (φιλέτο) 

• 90 γραμ. μπλε τυρί (ροκφόρ, γκοργκοντζόλα κ.ο.κ.) 

• 1 κουτ. σούπας ξίδι από καλής ποιότητας λευκό κρασί 

• 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 

• αλάτι 

• φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Βράζετε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Το στραγγίζετε και το κόβετε σε μπουκιές. Σε άλλη κατσαρόλα, επίσης με αλατισμένο νερό, βράζετε το μπρόκολο για 5 λεπτά περίπου. Το βράζετε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζετε. Ξαναβάζετε στη φωτιά την κατσαρόλα με το νερό όπου βράσατε το μπρόκολο και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Τα βράζετε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία τους. Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Επειδή προορίζονται για σαλάτα, μπορείτε αν θέλετε, να τα ξεπλύνετε με τρεχούμενο κρύο νερό). Στη συνέχεια, ετοιμάζετε τη σάλτσα: βάζετε το τυρί σε μπολ και το λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Τα δουλεύετε για λίγο όλα μαζί με πιρούνι ή σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούυ Βάζετε σε σαλατιέρα τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και το μπρόκολο. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τη σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε. 


21 Δεκεμβρίου, 2020

Σούπα λαχανικών με φιδέ

Σούπα λαχανικών με φιδέ

Υλικά


  • 2 μέτρια κολοκυθάκια
  • 2 μικρές πατάτες 
  • 1 μελιτζάνα 
  • 1 μέτριο καρότο 
  • 1 κλωνάρι σέλερι (ψιλοκομμένο) 
  • 1 κρεμμύδι (τριμμένο) 
  • 1 φλιτζ. αρακά (κατεψυγμένο) 
  • 250 γραμ. φιδέ 
  • 3-4 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κότας (ζεστό) 
  • μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο (ή ελαιόλαδο) 
  • αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Καθαρίζετε, πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε σε πολύ μικρούς κύβους. Ζεσταίνετε σε μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο ήτα λάδι και σοτάρετε ελαφρά τα λαχανικά, ξεκινώντας από τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το ζωμό και αφήνετε τα λαχανικά να σιγοβράσουν μια 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, προσθέτετε τον αρακά και το φιδέ, ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε ακόμη 12-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και ο φιδές. Τα τελευταία 5 λεπτά ρίχνετε στην κατσαρόλα και τον μαϊντανό και ανακατεύετε. Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 


18 Δεκεμβρίου, 2020

Θεραπευτικές Ιδιότητες του Πράσου

Πράσο 

Αllium porrum Οικογένεια Λειμιοειδών 


Ιστορία του φυτού Το πράσο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Αν πιστέψουμε τους παπύρους, Θα πρέπει να έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην αρχαία' Αίγυπτο. Σε ένα πολύτιμο έγγραφο αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Χέοπας, κατά την εποχή του οποίου κατασκευάστηκε π περίφημη πυραμίδα της Γκίζας, αντάμειψε με 100 πράσα έναν επιδέξιο γιατρό που τον Θεράπευσε από μια νόσο του ουροποιητικού. Όμως και οι εβραίοι εκτιμούσαν τα πράσα για τις δροσιστικές τους ιδιότητες και τα αναφέρουν στο Βιβλίο των Αριθμών. 0ι Ελληνες και οι Ρωμαίοι Θεωρούσαν το πράσο λαχανικό και φάρμακο. 0 Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που κατέγραψε τη δράση του: αυξάνει την παραγωγή ούρων, αυξάνει το γάλα στις μητέρες που θηλάζουν και Θεραπεύει τη φυματίωση. Το συνιστούσε ιδιαίτερα στις γυναίκες επειδή ο χυμός του «ανοίγει τις κλειστές μήτρες» και «η κατανάλωσή του αυξάνει τη γονιμότητά τους». Εξίσου γνωστή ήταν και η αντιβηχική του δράση.Ο αυτο-κράτορας Νέρων για λίγες μέρες κάθε μήνα έκανε μια ειδική διατροφή όπου δεν έτρωγε κανένα άλλο τρόφιμο παρά μόνο πράσο προκειμένου να έχει την πιο όμορφη φωνή. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, απέκτησε το παρωνύμιο «πρασοφά-γος». Κατά τον Μεσαίωνα, οι γιατροί βασίστηκαν κυρίως σε αυτή την ιδιότητα του πράσου θεωρώντας ότι «καθαρίζει τον αναπνευστικό σωλήνα».


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ 

• ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ: 0 ζωμό πράσου πίνεται ω τσάι για τη διουρητική δράση του. Πιστεύεται ότι η τακτικά κατανάλωσή του διατήρει την ομορφιά στο πρόσωπο και είναι έναν καλόs τρόπος για να αποφευχθεί η πρόωρη γήρανση του δέρματοs. Σιρόπι. Συνδυάστε το αφέιψημα πράσου, το οποίο έχει αρκετά έντονη γεύση, με μέλι. Είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των φλεγμονών των αεραγωγών. 


• ΕΕΩΤΕΡΙΚΑ: Οι κατάπλασμα. Βράστε τα φύλλα του πράσου κι εφαρμόστε το κατάπλασμα ζεστό. Είναι αποτελεσματικό κατά των νόσων που αναφέρθηκαν παραπάνω. 

  • Ως αφέψημα, για εφαρμογή σε καστανά μαλλιά. Δίνει στα μαλλιά ωραία απόχρωση. 

Βασικά συστατικά 

Το φυτό περιέχει Θειογλυκοζίτες. θεραπευτικέ ιδιότητεs 

• Το πράσο, γνωστό για τις διουρητικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται σε περίπτωση κατακράτησης ούρων. Τόσο ο ζωμός πράσού όσο και το αφέψημα από τους σπόρους του σε λευκό κρασί είναι εξίσου αποτελεσματικά. 

• Έχει ευεργετική επίδραση στο έντερο και βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκηλιότητας

• Όπως και στην εποχή του Νέρωνα, εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό στην οξεία και χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών και το σιρόπι του κάνει Θαύματα στην απώλεια της φωνής, τη βραχνάδα, τον βήχα, τη φαρυγγίτιδα και την τραχειίτιδα. 


• Το κατάπλασμα από πράσα, το οποίο έχει καταπραϋντική δράση, ήταν η πανάκεια των γιαγιάδων μας για τις φουσκάλες, τα έλκη, το πρήξιμο των αρθρώσεων, τη στηθάγχη. "Οταν εφαρμόζεται καυτό στην κοιλιακή χώρα, ευνοεί την ούρηση. 

• Η λοσιόν από χυμό πράσου ομορφαίνει το πρόσωπο, αφαιρεί την ερυθρότητα και τα σπυράκια. Ανακουφίζει επίσης τον πόνο από τα τσιμπήματα των εντόμων. 


Σαρδέλες φούρνού με λαχανικά

 Σαρδέλες φούρνού με λαχανικά


Υλικά

 • 1/2 κιλά σαρδέλες 

• 4 μέτριες πατάτες 

• 2-3 κολοκυθάκια 

• 3 πιπεριές (2 πράσινες και 1 κίτρινη) 

• 2 μεγάλα κρεμμύδια 

• 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες) 

• μαϊντανό (ψιλοκομμένο) 

• 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 

• 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό λαχανικών 

• χυμό 1 λεμονιού 

• 2 κουτ. σούπας φρυγανιά (τριμμένη) 

• αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Πλένετε και καθαρίζετε καλά όλα τα λαχανικά. Τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες και τα βάζετε σε σκεύος κατάλληλο για την εστία της κουζίνας σας, που θα μπορεί να μεταφερθεί και στο φούρνο. Ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο, το ζωμό, αλατοπιπερωνετε και τα βράζετε για 20 λεπτά περίπου. 

Καθαρίζετε καλά τις σαρδέλες και αφαιρείτε τα κεφάλια τους. Τις αλατοπιπερώνετε και τις περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού. Τις τοποθετείτε πάνω από τα λαχανικά και τις πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά. 

Τοποθετείτε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο και το φή-νετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρετε τις σαρδέλες ζεστές, με επιπλέον χυμό λεμονιού. 


16 Δεκεμβρίου, 2020

Υγρό πιάτων - 10 απίστευτες χρήσεις


 

Ζυμαρικά γεμιστά

 Ζυμαρικά γεμιστά 

Υλικά 

για  ζύμη 


  • 200 γραμμ., περίπου, αλεύρι (2 φλιτζάνια), 
  • 2 αυγά, αλάτι 

Για τη γέμιση 

  • 50 γραμμ. Ψαχνό μοσχάρι, 
  • 50 γραμμ. φιλέτο χοιρινό 
  • 50 γραμμ. κοτόπουλο στήθος, 
  • 30 γραμμ. ζαμπόν (μια μόνο φέτα), 
  • 50 γραμμ. βούτυρο, 
  • 40 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη, 
  • 1 αυγό, 
  • 50 γραμμ. άσπρο ξηρό κρασί (1 /3 φλιτζανιού), 
  • λίγο ζωμό, 
  • μοσχοκάρυδο 
  • πιπέρι, αλάτι 

Για το γαρνίρισμα 

  • 150 γραμμ. φρέσκια κρέμα γάλακτος, 
  • 20 γραμμ. βούτυρο, 
  • 30 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη 

Εκτέλεση 

Σχηματίζετε ένα βουναλάκι με το αλεύρι, ρίχνετε λίγο αλάτι, κάνετε ένα βαθούλωμα στη μέση και σπάτε μέσα τα αυγά. Ζυμώνετε με δύναμη για 15 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική, ομοιογενής και λεία. Την πλάθετε καρβέλι, την τυλίγετε σε μια πετσέτα και αφήνετε σε δροσερό μέρος για 20 λεπτά. Κόβετε όλα τα κρέατα για τη γέμιση χοντρά κανονικά κομμάτια, το ζαμπόν μικρότερα και τα βάζετε στη φωτιά με το βούτυρο. Αφήνετε να ροδίσουν για 15 λεπτά, περί-που, σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το βράσιμο προσθέτοντας κάθε τόσο μια κουταλιά ζωμό. Μετά από μια ώρα, περίπου, θα πρέπει να έχει απορροφηθεί όλο το ζουμί. 

Περνάτε όλα τα κρέατα από τη μηχανή του κιμά στο πολύ ψιλό κόψιμο, τα βάζετε σε βαθιά πιατέλα και τα ανακατεύετε με την παρμεζάνα, το αυγό ολόκληρο και λίγο μοσχοκάρυδο. Δουλεύετε ξανά τη ζύμη για λίγα λεπτά, την ανοίγετε λεπτό φύλλο και κόβετε δίσκους διαμέτρου 6 εκατοστών, περίπου. Στο κέντρο καθενός βάζετε λίγη γέμιση. Διπλώνετε σε μισοφέγγαρο και ενώνετε τις δυο άκρες πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα. Ψήνετε τα γεμιστά ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, στραγγίζετε και τα βάζετε σε ένα τηγάνι με λιωμένο βούτυρο. Αφήνετε λίγα λεπτά να πάρουν γεύση στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και μετά από λίγα λεπτά το τριμμένο τυρί, βγάζετε από τη φωτιά και αφήνετε λίγο πριν σερβίρετε.